Eşcinsellerin ‘Onur Yürüyüşü’ Pazar’a

Lambdaistanbul’dan yapılan açıklamada “Eşcinseller olarak sapık, hastalıklı, çürük, gülünç ya da teshirci olmadığımızı, eşcinsel düşmanı kişi ya da kurumların aksine varoluşumuzu bir sorun olarak görmediğimizi tüm kamuoyuna haykıracağız!” denildi.  


Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi üyeleri ve destekçileri, pazar günü saat 15.00’te Taksim Meydanı’ndaki tramvay durağından Galatasaray Lisesi’ne yürüyecek. Yürüyüşün sonunda, 15:30’da Hormonlu Domates Eşcinsel Düşmanlığı Ödül Töreni’ni gerçekleştirecek.
        
Açıklamada “Eşcinsel özgürleşmesine inanan tüm insanları yürürümüze ve eşcinsel düşmanlarına vereceğimiz ‘Hormonlu Domates Ödülleri’  törenine davet ediyoruz” denildi.



TÜRKİYE’DEKİ EŞCİNSEL MÜCADELE TARİHİ


1993 yılında Türkiye’de eşcinseller ilk kez kendi talepleriyle sokağa çıkmak istedi. Eşcinsel Onur Haftası sebebiyle düzenlenen etkinliklerin bir parçası olan yürüyüş, İstanbul Valiliği tarafından engellendi; polis, Türkiyeli katılımcıları göz altınaalıp, yabancıları sinir dışı etti. Bu engelleme, kitlesel bir başkaldırıya dönüşmediyse de, Türkiye’de eşcinsel hareketinin başlamasına imkân sağladı. Bu olaydan hemen sonra kurulan Gökkusağı”92 grubu, kısa bir zaman sonra Lambdaistanbul adını aldı ve Türkiye’nin ilk eşcinsel örgütü kurulmuş oldu.


Cinsel Özgürlükler etkinliğinin engellenmesinden yaklaşık 9 yıl sonra, Kaos Gl Örgütü, Ankara’da 1 Mayıs mitingine kendi pankartıyla katıldı. Böylece eşcinseller ilk kez alanlara çıkmış oldu.


Lambdaistanbul, 2002 1 Mayıs’ından itibaren, 1 Mayıs mitingleri ve çeşitli tarihlerde düzenlenen savaş karşıtı mitinglerde alanlara çıkmanın yanında, 2003 Haziran ayında, Eşcinsel Onur Haftası ve Lambdaistanbul 10. Yıl etkinlikleri kapsamında, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde Türkiye’nin ilk eşcinsel yürüyüşünü düzenledi. Bu yürüyüşle, hem 10 yıl önce yasaklanan etkinlik gerçekleştirilmiş oldu, hem de eşcinseller ilk kez kendi yürüyüşlerini düzenleyip, kendi talepleri ve sesleriyle sokak eylemi gerçekleştirdi.


PROGRAM:


Açıklamada belirtilen Onur Haftası Etkinlikleri Programı şöyle:


1 Temmuz Cuma:


19.30 Kokteyl
21.00 Film Gösterimi


Filmin Adi: Annem Kadınları Seviyor (A mi madre le gustan las mujeres)
Yapım Yılı: 2002
Yönetmen: Daniela Fejerman, Ines Paris
Oyuncular: Leonor Watling, Roza Maria Sarda, Maria Pujelte, Silvia Abascal


Konusu: Sofia doğum gününde üç yetişkin kızını yeni sevgilisi ile tanıştırır. Sevgilisi aşağı yukarı kızları ile ayni yastadır ve bir kadındır. Annelerinin eşcinsel olduğunu o güne kadar bilmeyen ve böyle bir şeyi hiç mi hiç beklemeyen kızlar farklı tepkiler verirler. Özellikle psikolog psikolog dolasan Elvira annesinin cinsel yönelimini kabul edemez ve bir sinir krizinin esigine gelir. En küçükleri; Sol, bir rock  şarkıcısıdır ve “O benim annem, kadınları seviyor” adlı yeni bestesini, tüm ailenin ve hayranlarının önünde, bir konserinde söyler. Üç
kızkardeşin annelerinin Çekoslovakyalı genç sevgilisinden ayırtmak için bir araya gelişleri ve planlarının ters tepmesi ile devam eden film, yürek ferahlatan komediyken iç parçalayıcı bir karakterlerin geçmişleri ve birbirleri ile hesaplaştıkları bir aile dramına dönüşür…


2 Temmuz 2005 Cumartesi:


Heybeliada’da Piknik
                  
Sirkeci’den Gidiş                                                                


Sirkeci’den Kalkış: 11.30                             
Kadıköy’e Uğrayış: 11.50                                                        
Heybeliada’ya Varış: 12.50                                                       


Bostancı’dan Gidiş                                                               


Bostancı’dan kalkış: 12.15       
Heybeliada’ya varış: 12.40                                                


Piknikte Lambdaistanbul’daki komisyon ve çalışma gruplarının yaptıkları çalışmaların sunumları ve Demet Demir’in “Anadilimiz Lubunca’nin Eşsiz Sözlüğü” sunumu yapılacaktır.


3 Temmuz 2005 Pazar:


15:00 Yürüyüş: Taksim Meydanı tramvay durağından 15:30 Basın Açıklaması: yer: Galatasaray Lisesi önü
16:00 Sunum: “Neler Oluyor Hayatta?” ir yıl içinde olup bitenler…
18:00 Söyleşi: “Medyada Homofobinin Halleri”
20:00 Kapanış Partisi: Yer: BE Club, Rıhtım Caddesi, No:52 Karaköy / İstanbul(Parti giriş ücreti 5 YTL’dir ve tamamı Lambdaistanbul’a Kalacaktır.)


Etkinlikler Karakedi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
Adres: İstiklal Caddesi, BüyükparmakkapI Sokak, No:8 K:4 Beyoğlu / İstanbul


Ayrıntılı bilgi için:


Lambdaistanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi
+90 (0) 212 245 70 68 Büyükparmakkapı Sok. Halas Apt. 20/4 Kat:3 İstiklal Caddesi Beyoğlu-İstanbul www.lambdaistanbul.org [email protected]



 

1022530cookie-checkEşcinsellerin ‘Onur Yürüyüşü’ Pazar’a

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.