Economist: Erdoğan’ın sağı solu belli değil

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile girdiği tartışma, basında yer bulmaya devam ediyor.

Haftalık The Economist, Davos’taki “asabi” diye nitelediği tavrının Erdoğan konusunda yeni sorular gündeme getirdiğini belirtirken Erdoğan’ın bazı çıkışlarına dikkat çekti. Dergideki değerlendirmle şöyle:

“Obama’ya terörün ne olduğunu yeniden tanımlama çağrısı bu yaftayı Hamas üzerinden çıkarma girişimi olarak görüldü. Avrupa ve Amerika buna pek bir tepki dile getirmediyse de bir Avrupalı diplomat ‘Bu Avrupa’da Erdoğan’ın öngörülebilir olmadığı duygusu yarattı’ diyor. Obama’nın yakın zamanda Türkiye’ye bir ziyarette bulunması ise hayli az bir olasılık. ”

Erdoğan’ın AB üyelik sürecinde enerji konusundaki müzakerelerde ilerleme olmazsa Nabucco projesinin gözden geçirilebileceği sözlerini anımsatan Economist şöyle devam etti:

“(Erdoğan’ın) Destekçileri, Türkiye’nin Orta Doğu ve ötesinde yeni dost arayışının AB’nin ayak sürümesinden kaynaklandığını savunuyor. ‘Ülkenin artan bölgesel etkinliği, AB’nin Türkiye’yi kucaklamasının nedenidir’ diyorlar ama bunun aksi de doğru: Türkiye’nin dünyada saygınlığının nedeni, laik demokratik ve batıyla müttefik olan tek Müslüman ülke olması. Arap yatırımcılar Türkiye’ye akın ederken bir Arap banker, ‘Çünkü ülkeyi Orta Doğu’nun değil, Avrupa’nın parçası olarak görüyoruz’ diyor. Bu cazibeyi korumak için Türkiye’nin gururu bir kenara bırakıp, Kıbrıs konusunda başka tavizler vermesi gerekiyor.”

1187200cookie-checkEconomist: Erdoğan’ın sağı solu belli değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.