Economist: Türkiye AB'ye layık bir aday

The Economist konuyu hem haberleri arasında hem de yorum sayfalarında ele aldı.


The Economist'in değerlendirmesi şöyle:


"AKP aleyhindeki son manevralarda ordunun eli olduğu aşikardı. Ancak bu kez utanan müdahaleci generaller oldu. Bununla beraber kararın, taraftarlarının yola devam tezahüratlarına rağmen, AKP için bütünüyle bir zafer olmadığını da belirtmek gerek. Mahkemenin yargıçlarından onu, partiyi laiklik aleyhtarı eylemlerden suçlu buldu, sadece verlecek ceza üzerinde anlaşamadılar." 


"Yakın zamana dek kapatma yönünde karar alınacağı görüşü hakimdi" diyen The Economist, son bir ayda bu yönde bir kararın "felaket anlamına geleceği nihayet anlaşıldıkça bu görüş değişmeye başladı" diye yazdı…


"Avrupalı bir diplomat 'Laikçiler nihayet AKP'den kurtulmanın tek yolunun sandık olduğunu anlamış görünüyorlar' diyor. Eğer hal böyleyse, bu Türk demokrasisi için gerçekten de büyük bir adım" diye yazan dergi, başyazısında da bir kapatma kararı alınsaydı "bunun tüm krizlerin anası" olacağını belirtti….


"İddianamenin sağlam temellere oturmadığı ve siyasi olduğu görüşünü yineleyen dergi,"Bundan sonra ne olacak?" sorusunu da şöyle yanıtladı:


"Generaller de dahil Türkiye'nin laik yerleşik düzeninin AKP'yi artık kabullenmesi arzu edilir bir sonuç olur. Erdoğan da uzlaşma jestleri yapabilir. Türkiye'nin laik geleneklerine saldırı kokusu veren yasalar yapma planlarından vazgeçmelidir. Anayasayı gözden geçirip güncellemek için de diğer partiler ve ilgili taraflarla ciddi görüşmelere başlamalıdır… Ayrıca hükümet, dikkatini ekonomiye yönlendirmeli…


Batı ve hepsinden önce AB de daha fazla destek verebilir. Birliğin bir yasak kararını kabul edilir bulmayacağı mesajı yerindeydi; ama şimdi bu adım atılmadığına göre Türkiye'yi teşvik edecek daha olumlu unsurlar sunulması gerekir. Bu da katılım sürecinde ivmeyi hızlandırmaktan geçer. Üyelik tarihi verilmesine 10 yıl ya da daha fazla olduğu açık. Ancak iç siyasi krizleri demokrasiyi muhafaza ederek çözebileceğini gösteren Türkiye, bir gün birliğe üye olmak için neden haklı bir aday olduğunu da ortaya koydu."

1064000cookie-checkEconomist: Türkiye AB'ye layık bir aday

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.