Economist: Türkiye’de iç siyasi mücadele

Dergi, Erdoğan’ın dokuz yılda başarıdan başarıya koştuğunu, ekonominin mali krizden büyük ölçüde zarar görmeden çıktığını, Avrupa Birliği ile ilişkiler tıkansa da Amerika ile ilişkilerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ifadesiyle, “altın çağını” yaşadığını belirtiyor. Yakınlarda yapılan bir kamuoyu anketini aktaran Economist, bunun şimdi seçim düzenlense AKP’nin 2011’dekinden 4 puan daha fazla, yüzde 54 oy alacağını gösterdiğine dikkat çekiyor.

Bununla beraber Economist, Erdoğan ile Gülen arasındaki iktidar mücadelesi göz önüne alındığında, “tablonun öyle güllük gülistanlık olmadığı” yorumunu yapıyor.

Economist, “Sözde Gülencilerin yargı ve polis gücüne sızdığı, MİT’i hedef aldıkları söylendi.” derken, “Gülen yanlısı olduğu iddia edilen” savcının “Erdoğan’ın himayesindeki” MİT müsteşarı Hakan Fidan’ı PKK ile hükümet arasındaki görüşmelere ilişkin ifade vermeye çağırdığını, Erdoğan’ın bu duruma MİT mensuplarına yönelik soruşturmayı başbakanın iznine bağlayan bir yasa geçirerek karşılık verdiğini yazıyor. Dergi soruşturmaya karışan emniyet yetkilileriyle savcının da görevden alındığını belirtiyor.

Economist’e göre ‘Erdoğan ilk turu kazanmış görünse de bunun, siyasi kaderi üzerinde büyük etkisi olabilir, çünkü Gülenciler desteklerini çekebilir.’

Meselenin Erdoğan’ın kendisi ve doktoru yalanlasa da kolon kanseri olduğu söylentisiyle daha da karmaşıklaştığını yazan dergi, Erdoğan’ın partisi içindeki “olası haleflerinin Gülencilere geçmekte olduğunun söylendiğine” dikkat çekiyor ve “barış yapmak, kesinlikle her iki tarafın da çıkarına” yorumunu yapıyor.

Economist kimi çevrelere göre bunun taraflar arasında politika farklılıklarını yansıttığını yazıyor.

Economist, Erdoğan’ın -bazıları Gülen’i sert dille eleştiren- gazetecilerin tutuklanmasından kaygılandığını yazıyor ama kendisinin demokratik sicilinin de parlak olmadığına işaret ediyor. Dergiye göre aynı derece endişe veren bir nokta da, Erdoğan’ın vaat ettiği yeni anayasada ilerleme sağlanamayışı.

Economist dergisi, haberini şu sözlerle noktalıyor:

“Türkiye’nin güney komşusu Suriye’nin iç savaşa sürüklenmesi kaygı yaratıyor. Ekonomi de aynı şekilde. Gerçi Yunan komşusunun standartlarına göre Türkiye parıldıyor.”

“Gayrı safi milli hasılanın yüzde 2 altında bir bütçe açığı, sadece yüzde 40’lık kamu borcu ve 2011’de yüzde 8’e varan büyüme rakamları var. Ama cari hesap açığının GSMH’nın yüzde 10’unun üzerinde çıkması aşırı ısınmaya işaret ederken, ekonomide keskin şekilde yavaşlamakta. Erdoğan’ın sıradaki anlaşmazlıkları, karşılaştıklarının en zorlusu çıkabilir.”

1333120cookie-checkEconomist: Türkiye’de iç siyasi mücadele

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.