Eczacılar kepenk kapattı

Çolak ve beraberindeki bir grup eczacı, Çukurambar semtindeki bir eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi.
Çolak burada yaptığı açıklamada, bugün Türkiye’de nöbetçi eczaneler dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu söyledi
TEB’in aldığı karara eczacıların uyup uymadığının görüldüğünü ifade eden Erdoğan Çolak, vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadığını söyledi.

Erdoğan Çolak, ”Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır” diye konuştu.

Eylemin bir güne özgü ‘uyarı eylemi’ olduğunu vurgulayan Çolak, bundan sonraki eylemelerin ”uyarı” değil, ”sonuç eylemi’ olacağını dile getirdi.

Çolak, bir soru üzerine eczacılarla ilgili alınan kararın sonucunda Türkiye’de bir yılda 7 bin eczanenin kapatılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Erdoğan Çolak, TEB’in 24 bin üyeli bir örgüt olarak, üyelerinin üçte birinin iş yerlerinin kapanmasına tahammül edemeyeceğini kaydetti. Çolak, Bu durumun genel kurula etki edeceğini ve oradan sonuç alıcı kararlar çıkacağını söyledi.

Eczacıların, vatandaşları mağdur etmeyeceğini vurgulayan Çolak, bugünkü nöbetçi eczane sayısının diğer günlerden 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Çolak, zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi.

Çolak, ”Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması konusunda bu güne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık getiren genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan ‘3 tane dernekle bunun imza altına aldığını’ söylüyor” diye konuştu.

Bir gazetecinin Resmi Gazete’de yayımlanan genelgenin bazı ilaçlarda iskonto uygulanmasını öngördüğünü anımsatarak, bunun eczacıları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Çolak, Türkiye’de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi.

Erdoğan Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile yaptıkları görüşmeden sonuç alamadıklarını da kaydetti.

”Radikal önlemler ne olacak?” şeklindeki soruya Çolak, şu yanıtı verdi:

”Bizim 320 delegemiz var. Bu konu bizim için yaşamsal önem taşıyor. Genel kurullarımız çok hararetli geçiyor. Bu nedenle her türlü karar alınabilir, sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir. Ama ben şu anda böyle bir açıklama yaparak kurul üyelerini oraya yönlendirmek istemiyorum. Benim isteğim konu, genel kurulda özgürce tartışılsın gerekli kararlar alınsın.”

Eczanelerin camlarına ”Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapandık”, ”Bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz”, ”Eczacılar olarak emeğimizle mesleğimizle çalışanlarımızın ekmeğiyle çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz” sözlerinin yer aldığı dövizler asıldı.

İLAÇ FİYATLARI TEBLİĞİ YÜRÜRLÜKTE

İlaç fiyatlarını yeniden düzenleyen 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan ilaçlar için KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden yüzde 4 oranında indirim uygulanacak. İndirimli bedel üzerinden eczacı indirimi de yapılacak.

20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 liranın üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak.

Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 23 olacak.

Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlarla orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde, ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23’ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak.

20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6.79 liranın altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için yüzde 23’lük iskonto ve mahsuplaşmada ilave yüzde 12’lik iskonto yapılmasına ilişkin hükümler uygulanmayacak.

1225730cookie-checkEczacılar kepenk kapattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.