Edinburg Belediyesi ‘soykırım’ dedi

Londra’daki Türk derneklerini çatısında toplayan Federasyon, Belediye’nin olası kararına karşı yoğun bir lobi faaliyeti başlatmış ve Edinburg’ta emekli büyükelçi Gündüz Aktan’ın da konuşmacı olarak katıldığı bir konferans da düzenlemişti.


Edinburg Belediye Meclisi, Ermeni soykırım iddiasına ilişkin tasarıyı kabul etti. Meclis, tasarıyı Türkiye’nin AB üyeliği için zorunlu koşul saymadı.


Edinburg Belediye Meclisi’nin bugün aldığı kararında, Ermeni soykırımı tanınması kararının Avrupa Parlamentosu’nda yüzde 82’lik bir oranda destek gördüğü, dünya çapındaki bazı parlamentoların da aynı yönde karar aldıklarına dikkat çekildi.


Soykırımı tanımanın Birleşik Kraaliyet’in Yıllık Holokost Anma etkinliği ile aynı döneme denk geldiğine de vurgu yapılan Meclis kararında, soykırımı tanıma kararı, “Meclis, 1915 yılında başlayan olaylarda tüm taraflarda canavarlıklar ve trajedilerin olduğunu kabul ediyor, ancak Osmanlı’nın Ermeni topluluğuna yönelik eylemlerinin soykırım oluşturduğu görüşünü destekliyor” diye ifade edildi.


AB ÜYELİĞİ İÇİN KOŞUL DEĞİL


Kararda Ermeni soykırımının tanınmasının Türkiye’nin AB üyeliği için zorunlu bir önkoşul olmadığı da belirtilerek, “Meclis, Türkiye’nin AB üyeliğini olumlu karşılıyor ve destekliyor, Türk ve Ermeni halkları arasındaki diyaloğu ve barışmayı destekliyor. Meclis, soykırımın tanınmasının Avrupa Birliği üyeliği için bir koşul yapılması görüşünü ise desteklemiyor.” denildi.


FOTOĞRAF: Emekli büyükelçi Gündüz Aktan


İLGİLİ HABERLER:


Edinburg’a mektup kampanyası


‘Soykırım yapılmadı’ konferansı…


Polis, Türk lobisinin CD’lerine el koydu…


Soykırım iddialarına karşı sempozyum…


 


 


 

785270cookie-checkEdinburg Belediyesi ‘soykırım’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.