Edirne’yi sel aldı

Son 15 gündür devam eden yağışlar ve Bulgaristan’ın nehirler üzerindeki baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç Nehri taştı.

Nehrin taşması üzerine Meriç ve Tunca nehirleri ile alternatif yollar ulaşıma kapatıldı.

Meriç Nehri’nin taşması üzerine, dün geceden bu yana Lozan Caddesi’ndeki Jandarma Şehitliği, Kent Ormanı, askeri tesis, kafeteryalar, bağ evleri, kısmen Çevre ve Orman İl Müdürlüğünü ile nehir kıyısındaki Trakya Üniversitesi, Askeri Meriç Gazinosu, Öğretmenevi, Polis Bahçesi sular altında kaldı.

TREDAŞ Edirne Müdürlüğü, yerleşim yerinin olmadığı, ancak eğlence yerlerinin bulunduğu bölgede, elektrikleri tedbir amacıyla kesti.

ASKERLER TAHLİYE EDİYOR

10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne oturan çok sayıdaki kişi, sabah saatlerinde askeri ve emniyete ait araçlarla üzerinden nehir sularının aktığı Tunca ve Meriç köprülerinden geçirilerek, kent merkezine getirildi.

Bu nedenle, kent merkezine gitmek isteyen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluştu

Öte yandan, Bulgaristan’daki derenin taşması sonucu Kapıkule Sınır Kapısı’nda küçük araçların geçişine izin verilmiyor.

Edirne Valisi Mustafa Büyük ile Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, bölgeye gelerek, incelemelerde bulunuyor.

MERİÇ-İPSALA YOLU KAPALI

Ergene Nehri’nin taştığı Meriç ilçesine bağlı Küplü beldesi ve Adasarhanlı köy yolu ile Meriç Nehri’nin taşması sonucu İpsala ilçesinin Sultanköy köy yolu sular altında kaldı.

Meriç ve İpsala ilçeleri arasındaki yolların sular altında kalması sebebiyle iki ilçeye ulaşım dünden bu yana yapılamıyor.

OKULLAR TATİL

Bu arada, Karaağaç Mahallesi’ndeki iki ilköğretim okulu ile Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde taşkın nedeniyle eğitime 1 gün ara verildiği açıklandı.

VALİ: YAĞIŞ BEKLİYORUZ

Edirne Valisi Mustafa Büyük, ”Meriç Nehri’ndeki debi artışı belirli bir seyirde devam ediyor. 1576 debiye ulaştı, 1600’ü geçecek seviyeleri bekliyoruz. Arda’dan bırakılan suda gerileme başladı. Bulgar makamları da yeni yağış gelmediği sürece normale döneceğini belirtiyorlar” dedi.

Bazı yolların kapalı olduğunu söyleyen Vali Büyük, “Pazarkule Sınır Kapısı kapalı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan küçük araçlara izin verilmiyor. Uzunköprü-Meriç, Meriç-İpsala arasında sıkıntı var. Onun dışında kapalı yol yok” diye konuştu.

Yarın bölgede yağış beklendiğini de ifade eden Büyük, ”Ekiplerimiz bugünden itibaren zarar ziyan konusunda da çalışmaya başlayacak. Genel olarak tespit yapılacak” dedi.

SEDEFÇİ: BIKTIK ARTIK

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Meriç ve Tunca Nehri’nin taşmasından şu an itibarıyla Karaağaç Mahallesi’nin etkilendiğini söyledi.

Kentin artık su taşkınlarıyla gündeme gelmesini istemediklerini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise şunları söyledi: ”Artık bu taşkınlardan bıktık. Her yıl insanlarımız tedirginlik içinde yaşıyor. Bu işe artık bir son verilmeli.

Meriç Nehri’nin debisi artmaya devam ederse Karaağaç Mahallesi’nde bazı evlere su girebilir. Buna rağmen valilik ve belediye başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar, taşkına karşı tedbir aldı.”

80 KİŞİLİK ACİL HAZIR

Bu arada, Meriç ve Ergene nehirlerinin taşması sonucu, Sivil Savunma Müdürlüğü, Edirne Arama ve Kurtarma, UMKE ve itfaiye ekiplerinden oluşan 80 kişilik acil arama kurtarma ve sağlık ekibi, paletli ambulans ve Zodyak botlarla bölgede hazır bekletiliyor.

Bu arada, taşkın sularla birlikte gelen ağaç kütükleri ve dalları Meriç Köprüsü’nün gözlerini kapatmaya başladı. Olaya anında müdahale eden DSİ 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, köprünün gözlerini temizleyerek suyun akışını sağlamaya çalışıyor.

EVCİL HAYVANLAR GÜVENDE

Kapıkule Sınır Kapısı başta olmak üzere diğer sınır kapılarından ülkeye kaçak yollarla sokulmak istenirken yakalanan ve Edirne İzzet Arseven Kent Ormanı’ndaki mini hayvanat bahçesinde ihale sürecine kadar tutulan çok sayıda evcil hayvan, güvenli bölgeye taşındı.

1234240cookie-checkEdirne’yi sel aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.