Efes’i Venedik yapacaklar!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Dünyaca ünlü Efes antik kentini kanal projesiyle denize bağlayacak olan ‘Antik Kanal Projesi’ 19 Ekim’de ihaleye çıkarılıyor…
Türkiye’yi saran kanal çılgınlığı hız kesmiyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Efes antik kentini ‘Antik Kanal Projesi’ ile denize bağlayacaklar. İhale aşamasına geldiği belirtilen kanal projesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Efes antik kentine denizden ulaşım sağlanması hedefleniyor. Anadolu Ajansı’na konuşan AKP İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, projenin 19 Ekim’de ihaleye çıkacağını belirterek, “Antik Kanal Projesi’nin hayata geçmesiyle beraber bölgeyi 2 bin 500 yıl önceki duruma kavuşturacağız” diye konuştu.
 
Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimleri öncesinde İzmirliler için 35 proje vaadinde bulundu. Bu projelerden biri de İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Efes antik kentini denizle buluşturmayı amaçlayan ‘Antik Kanal Projesi’ydi. Antik kenti 2 bin 500 yıl önceki haline geri döndürmeyi hedefleyen projede ihale aşamasına gelindi. Projenin uygulanacağı alan, hem arkeolojik hem de doğal sit alanı statüsünde bulunuyor.
PAMUCAK SAHİLİNE 600 METRELİK KANAL YAPILACAK
DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Efes Antik Kenti’nin deniz bağlantısını kuran kanalın 6 bin 130 metrelik kısmının alüvyonla dolduğunu, projeyle kanalın genişletilerek tarihte olduğu gibi yine Efes Antik Limanı’nın denizle buluşturulacağı bilgisini verdi. Projenin ÇED raporunun alındığını kaydeden Eker, 19 Ekim’de ihaleye çıkılacağını dile getirdi. Proje kapsamında ilk etapta yatların girişini sağlamak için Pamucak Sahili’ne 600 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde giriş kanalı yapılacağını belirten Eker, ilk etabın yaklaşık 30 milyon liraya mal olmasının öngörüldüğünü kaydederek şunları söyledi:
KANALIN İÇERİSİNE YAT LİMANI GELİYOR
“İhale süreci için gerekli olan ÇED raporunu aldık. İnşaata Şubat ya da Mart ayı gibi başlanacak. Projenin ilk bölümü 2019 Mart gibi tamamlanmış olur. Proje, tarihi dokuya zarar vermemek için büyük bir titizlikle yürütülecek. İnşa edilen giriş kanalında teknelere kısa süreli park imkânı sağlayan 250 metre boyunda bir yat limanı yapılacak. İlk etap için bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Giriş kanalının duvarları tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacak.”
KANALIN DERİNLİĞİ 5 METREYE ÇIKARILACAK
Derinliği 1 metreye düşen kanalın derinleştirilmesi için ekiplerin deniz tarafından işleme başlayacağını anlatan Eker, genişletme ve temizleme çalışmalarının su üstünden amfibi araçlarla yapılacağını, kanaldaki derinliğin 5 metreye çıkarılacağını anlattı. Eker, proje kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da liman girişine mendirek inşa edeceğini bildirdi.
AKP’Lİ KAYA: ‘ZİYARETÇİLER KANALI KULLANARAK EFES’E GİREBİLECEK’
AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Efes Antik Kenti’ne denizden ulaşımı sağlamak için hazırlanan projeyle ilgili “Antik Kanal Projesi’nin hayata geçmesiyle beraber bölgeyi 2 bin 500 yıl önceki duruma kavuşturacağız” görüşünü dile getirdi. Projenin uygulanmaya başlanmasıyla Efes’e gelen turist sayısının artacağı görüşünü savunan Kaya, ziyaretçilerin bu kanalı kullanarak antik dönemdeki kente deniz yoluyla girebileceklerini söyledi.
ANTİK ÇAĞIN ÖNEMLİ LİMAN KENTİ BUGÜN DENİZDEN UZAKLAŞTI
Yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe sahip olduğu kaydedilen Efes, antik çağda Anadolu’nun önemli bir liman kentiydi. Küçükmenderes ve Marnas nehrinin taşıdığı alüvyonlarla deniz antik kentten yaklaşık 9 kilometre çekildi. Geçmişte Efes ile Ege Denizini birbirine bağlayan antik kanalın yeniden açılmasının, antik kenti ve bulunduğu coğrafyayı nasıl etkileyeceği ise merak konusu.
AVUSTURYALI KAZI EKİBİNİN ÇALIŞMASI GEÇTİĞİMİZ YIL SONLANDIRILDI
Efes antik kentindeki arkeolojik kazılar, 100 yılı aşkın bir süredir Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyordu. Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığı kazı sezonunun bitmesine iki ay kala 31 Ağustos 2016 tarihinde Avusturyalı kazı ekibinin çalışmasını sonlandırmıştı. İddiaya göre Türk Dışişlerinin aldığı kararın gerekçesi ise Avusturya ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik kriz olduğu öne sürülmüştü.
2127880cookie-checkEfes’i Venedik yapacaklar!
Önceki haberYeşilırmak artık sadece betondan bir kanal!
Sonraki haberİNGİLTERE… Ekim Devrimi’nin günümüzdeki anlamı (II)
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.