Egitimciler Enfield’de toplandı

Enfield Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türk öğrencilerin sorunlarının tartışılacağı toplantı, sorunlu başladı, iyi bitti. Önceki haftalarda çok az İngiliz’in katıldığı birinci toplantıya Türk eğitimciler katılamadı. Kendilerine davetiye çıkarılmayan ve çeşitli kaynaklardan ikinci toplantıyı haber alan Türk Belediye Meclisi Üyeleri ve eğitimciler son toplantıya hazırlıklı gittiler.


Geçen Perşembe akşamı toplantı salonunun kapısında toplantının iptal edildiğini öğrenen eğitimciler, duruma itiraz ederek toplantının yapılmasında ısrar ettiler. Bunun üzerine belediye eğitim departmanında çalışan memurlar yarım saat gecikmeyle Enfield Belediye binsında yeni bir toplantı düzenlediler.


Enfield Belediyesi Meclis Üyeleri Yasemin Brett ve Ahmet Karahasan’ın da hazır bulunduğu toplantıya, Okul Başkanı Sevtap Kemal, Enfield Türk Okulu Başkanı Süleyman Soydağ, Oakthorpe Türk Okulu Başkanı Yunus Kemal ve Southgate Türk Okulu  Başkanı Ertuğrul Mehmet’in de aralarında bulunduğu çok sayıda eğitimci katıldı. Toplantıda bulunanların önerisi ile Ali Rıza Değirmencioglu Okulu’nu temsilen toplantıya katılan Ayfer Orhan gündemi yönetti.


Kısa sürede oluşturulan toplantıda en acil sorunların öne çıkarıldığı bir gündem oluşturularak görüş ve öneriler alındı. İngiliz ilkokullarında Türkçe dersler verilmesi kararından önce, yıllardır tecrübe biriktiren hafta sonu okullarına danışılmamasını büyük bir yanlış olarak değerlendiren eğitimciler, aynı yanlışı Türk devlet yetkililerinin de yaptığını ifade ettiler. Devlet yetkililerinin yukardan ve dayatmacı bir mantıkla “bu işi de en iyi biz biliriz” anlayışıyla karar öncesinde kendilerine danışma gereği duymadığından sikayetçi olan okul yöneticileri, karar konusunda kaygıları olduğunu belirttiler.


Okullardaki her beş çocuktan birinin Türkiye ve Kuzey Kıbrıslı olduğu Enfield bölgesi, Türkler’in yoğun olarak yaşadığı bölgelerin başında geliyor. İstatistikler, İngiltere’deki eğitim sıralamasında en alt düzende bulunan Türk ve Kürt öğrencilerin başarı durumunun hafta sonu okullarının katkısıyla arttığını kabul ediyorlar.


EN BÜYÜK SORUN KİRA


Yetkililerin sorumluluğu sürekli birbirine attığını belirten Türk eğitimciler, en büyük sorunlarının devler okullarına verdikleri kira olduğu konusunda birleştiler. Daha önce konuştukları milletvekili ve politikacıların ilkokulların yönetiminin yerel belediyelerde olduğu söyleyerek sorumluluğu belediyelere yıktığını belirten eğitimciler, artık bir muhatap bulmak istediklerini söylediler.


Toplantıya katılanlardan Ali Rıza Değirmencioğlu Başkanı Sevtap Kemal, kaynaklarının sürekli kira ödemesine gittiğini, bu yüzden hazırladıkları birçok projeyi hayata geçiremediklerini açıkladı. Enfield Türk Okulu Başkanı Süleyman Soydağ da, faaliyetlerinin sadece çocukları eğitmekle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda velilere de İngilizce, bilgisayar ve çeşitli konularda danışmanlık dersleri vererek, aileleri genel olarak eğitmeyi planladıklarını belirtti.


Türk okullarının sadece Türkçe dersler vermediğini, kültürel ve sosyal aktivitelerle de çok önemli bir boşluğu doldurduğuna dikkat çeken Ahmet Karahasan ise, okul ve derneklerin devlet ve belediyelerden yeteri kadar yardım alamadığını söyledi. Oakthorpe Türk Okulu Başkanı Yunus Kemal, resmi kurumlar aracılığı ile tüm hafta sonu okullarının sorunlarını çözecek ve onlara bilgi verercek bir büro kurulmasını önerdi.


Toplantıya katılanlardan Yasemin Brett de, bölgede eğitime önemli katkıları olan ve birçok sorunla boğuştukları için işlerini yapmakta zorlanan okullarla belediyelerin birlikte çalışmaları gerekliliğine vurgu yaptı. Brett ayrıca, hafta sonu okullarına devam ettikten sonra kaç çocuğun kolej ve üniversitelere gittiğine ait bilgilerle, okullardan atılan Türk çocuklarının sayılarının gelecek toplantıya getirilmesini istedi.


Daha önceki toplantıya katılarak bu toplantıya daha çok Türk eğitimcinin katılmasını sağlayan Ertuğrul Mehmet de, hafta sonu okullarının kira yükünden kurtulmaları, sorunların çözümü için yıllardır çalışan okul yöneticileri ve eğitimcilerin devlet yetkililerine yardım etmek için hazır olduklarını söyledi.


Enfield Belediyesi eğitim bölümü çalışanlarınında hazır bulunduğu toplantı sırasında sürekli not tutan görevliler, toplantının çok verimli geçtiğini, sorunlar konusunda çok önemli bilgiler aldıklarını ve bunu gerekli makamlara ulaştıracaklarını açıkladılar.


Toplantı sonunda Türk öğrencilerin eğitim sorunlarının ele alınacağı toplantıların şimdilik ayda bir olarak yapılmasına karar verildi. Toplantıya katılanlar gelecek toplantının geniş katılımla 19 Mayıs günü saat 19.30’da, Enfield Belediyesi’nde olmasına oy birliği ile karar verdiler.


HABER VE FOTOĞRAF: MUSTAFA ÇETİNKAYA

780160cookie-checkEgitimciler Enfield’de toplandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.