Eğitimde yeni sisteme tepkiler yağıyor

AKP döneminde yedi bakan eskiten eğitim sisteminde, 15’inci kez değişikliğe gidildi. Eğitimciler yeni lise sisteminde din dersinin zorunlu olmasına tepki gösterirken sistemdeki belirsizliklere dikkat çekiyor.

Ülke genelinde 5 milyon lise öğrencisinin eğitim hayatını kökten değiştirecek yeni lise sisteminin detayları, 18 Mayıs Cumartesi günü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından İstanbul’da açıklandı.

Buna göre liselerde ders sayıları azaltılırken, Türk Dili, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri tüm sınıflarda zorunlu hale gelecek. Eylül 2020’de başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde uygulamaya konulacak olan sistemde 9’uncu sınıflarda ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıflarda 10’a, 11’inci sınıflarda 10’a, 12’nci sınıflarda ise 7’ye indirilecek. Bu modelde ilk üniversite sınavı ise 2024’te yapılacak.

Yeni sistemde öğrencilerin ortak derslerin yanı sıra 10, 11 ve 12’inci sınıflarda Yabancı Dil, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler gruplarından bir dersi seçecek olması ise, “Matematik ve Fen seçmeli mi olacak?” sorusunu gündeme getirdi.

Söz konusu iddialara sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde matematiğin seçmeli olduğu konusunda doğru olmayan içerikler dolaşıyor. Hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değildir. Bu kadar net. Buna rağmen aksini iddia eden varsa, nedenlerini konuşmaya gerek yok” açıklamasını yaptı.

Selçuk’un paylaşımının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada yeni ortaöğretim modelinde Matematik dersinin 9, 10 ve 11’inci sınıflarda ortak ders grubunda olduğu vurgulanarak, Matematik dersi için “her öğrencinin almak zorunda olduğu bir derstir” ifadesi kullanıldı. Bakanlık, ayrıca yeni ortaöğretim tasarımı ile bağlantılı olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 2024 yılından önce herhangi bir değişiklik yapılmayacağını bildirdi.

AİHM “Zorunlu din dersi olmaz” demişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davayı 2014 yılında karara bağlamış ve oy birliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden “zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini” istemişti.

AİHM, Türkiye’de zorunlu din derslerine ilişkin benzer bir kararı 2007 yılında da vermişti. Hükümet ise AİHM’in kararı sonrasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatını Sünni Müslümanlık dışında diğer mezhepleri ve dinleri de içine alacak şekilde genişletmiş ancak bu adım yeterli bulunmamıştı.

 

2300450cookie-checkEğitimde yeni sisteme tepkiler yağıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.