Eğitime haciz şoku Mecliste

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’daki eğitime haciz skandalı meclise taşındı, iflas eden özel okula isim hakkını veren eğitim kurumu ise kendisinin de alacaklı olduğunu belirterek, “haczin sorumlusu biz değiliz” açıklaması yaptı…
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Özel Bilge Adam Koleji’nin borçları yüzünden iflas etmesiyle yüzlerce öğrenci ve öğretmenin yaşadığı mağduriyet Meclise taşındı. Lüks binası ve donanımıyla dikkat çeken özel okulun borç batağına saplanmasının ardından haciz işlemi başlatılmış, geçtiğimiz hafta da öğrencilerin gözü önünde ders tahtasından sıralara kadar birçok ders araç ve gereci haczedilmişti. TBMM Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getiren CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, ayrıca bir soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde iflas eden özel okuldaki öğrencilerin akıbetlerinin ne olacağı konusunda yanıt isteyen CHP’li Kara,  “Her canı istediğinde eğitim ve sınav sistemini akşamdan sabaha talimatla değiştiren bir iktidarın eğitim sistemini getirdiği içler acısı hal ortadadır. Özel okul açmanın son derece kolaylaştırıldığı ülkemizde eğitim sistemi de özelleştirme kurbanı olmuştur” dedi.
 
ÖZEL OKULDA YÜZLERCE ÖĞRENCİYE HACİZ ŞOKU
Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Uncalı Mahallesi’nde 2016 yılında açılan Özel Bilge Adam Koleji, girdiği borç krizinden kurtulamayarak iflas etti. Geçtiğimiz hafta borçları yüzünden haciz işlemi yapılan okulda, öğrencilerin gözü önünde ders araç ve gereçleri götürüldü. Okulun işletmecisi Uraz Eğitim firması tarafından bir başka firmaya satıldığı öğrenilen özel okulda eğitim gören yaklaşık 600 öğrenci ise yarıyıl tatiline bir hafta kala büyük bir mağduriyet yaşadı. Öğrenci velileri 8 Ocak’ta okul önünde bir araya gelerek eylem yapmış, ancak karşılarında muhatap olacak hiçbir yönetici bulamamışlardı.
CHP’Lİ KARA EĞİTİM SKANDALINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından Meclis kürsüsünde öğrencilerin yaşadığı dramı dile getiren CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Milli Eğitim Bakanlığı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün konudan haberdar olmasına rağmen bir şey yapmadığını belirterek, Öğrenciler ders esnasındayken eşyalar icra memurları tarafından alınıp götürülüyor ve Bakanlık bunu sadece seyrediyor. Bu okullara ruhsat verilirken hükümet neredeydi? Antalyalı bu çocuklarımızın dönem ortasında özel bir eğitim kurumunda eğitim haklarının ellerinden alınmış olmasını böyle seyredecek miyiz? Bakanlık hiç mi bir şey yapmayacak? Bu çocuklarımız şimdi nerede eğitim alacaklar?” diye konuştu.
BAKAN YILMAZ’DAN SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİ
Öğrenci velilerinin eğitim ücretlerini dönem başında okula peşin ödediklerini belirten Kara, ailelerin şu an hiçbir haklarının karşılanmadığını ve ödedikleri eğitim ücretlerinin geri ödenmediğini dile getirdi. Özel okulun iflasının yarattığı eğitim mağduriyetini hazırladığı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdığını anımsatan Kara, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın derhal bu soruna bir çözüm bulmasını istedi.
‘EĞİTİM SİSTEMİ ÖZELEŞTİRME KURBANI OLMUŞTUR’
Önergesinde Bakanlığın bu konudan ne zamandan beri haberdar olduğunun ve bu süreçte ne gibi bir işlem yapıldığı ya da nasıl bir önlem alındığının yanıtını isteyen CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, iflas eden Özel Bilge Adam Koleji’nde eğitim gören öğrencilerin akıbetlerinin ne olacağını sordu. “Çocuklarımızın dönem ortasında Anayasadan kaynaklı eğitim haklarının bu şekilde gasp edilmiş olması kabul edilemez” diyen Kara,  her canı istediğinde eğitim ve sınav sistemini akşamdan sabaha talimatla değiştiren bir iktidarın eğitim sistemini getirdiği içler acısı hal ortadadır. Özel okul açmanın son derece kolaylaştırıldığı ülkemizde eğitim sistemi de özelleştirme kurbanı olmuştur. Suriyeli kardeşlerimize eğitim veriyoruz diye övünen hükümet kendi çocuklarının eğitim hakkını koruyamayacak kadar aciz bir hale gelmiştir. Dönem ortasında okulsuz kalan Antalyalı öğrencilerimizin durumu aslında bir Türkiye tablosudur. Ve ne yazık ki önlem alınmazsa eğitim sistemimiz başka diğer iflaslarla da karşılaşacak ve öğrencilerimiz mağdur edilmeye devam edilecektir” sözleriyle Bakanlığı bu soruna acil bir çözüm bulmaya çağırdı. 
BİLGE ADAM GRUP’TAN AÇIKLAMA
Öte yandan Bilge Adam Grubu tarafından yapılan basın açıklamasında, Antalya’da yaşanan ve tartışmalara neden olan hacizle ilgili ayrıntılara yer verildi. “Bilge Adam Grubu’nun adını taşıyan bir okulda öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının mağdur olması bizi derinden üzmüştür” denilen açıklamada, Bilge Adam markasının özel okullarda kullanımına ilişkin 22 Ocak 2016’da Uraz Eğitim Turizm İnşaat San. Tic. Ltd. Şti ile anlaşma gerçekleştirildiği bilgisine yer verilerek şöyle denildi:
‘SONUÇLARIN TEK MUHATABI URAZ EĞİTİM KURUMUDUR’
Antalya’da uzun yıllardır dershaneleri ve okulu ile tanınan, eğitimci yönü ile başarıları bilinen Uraz Ailesi’nin yeni okul projesinde Bilge Adam markasının kullanım talebi sonucu, okulun unvanında marka kullanım hakkına istinaden ‘Özel Bilge Adam Okulları’ ibaresi bulunmasına izin verilmiştir. Franchise sisteminin yapısı gereği, Bilge Adam Grubu’nun şirketin sahipliği, yönetimi ve ticari kararları ile ilgili bir ilişkisi bulunmadığından, okulun haciz işlemlerinin ve sonuçlarının tek muhatabı Uraz Eğitim Kurumudur. 
‘24 KASIM’DA NOTER ARACILIĞI İLE YASAL UYARI YAPTIK’
Okulun markamızı taşımasından dolayı sözleşmemizin içeriği doğrultusunda okulun gidişatı her zaman takip edilmiştir. Okulun mali durum bozukluğu ve sözleşmeye aykırı davranışları geçtiğimiz yıl tarafımızdan tespit edilmiş; 30 Haziran 2017 ve 24 Kasım 2017 tarihlerinde Beşiktaş 25. Noterliği aracılığı ile Uraz Özel Eğitim’e gerekli tüm yasal uyarılar yapılmıştır.
 
‘ALACAKLARIMIZI ERTELEDİK’
Uraz Özel Eğitim, yapılan bu yasal uyarılar neticesinde sahibi olduğu eğitim kurumunu, mali yapısı güçlü bir başka kuruluşa devredeceğini; hiçbir öğrenci ve velisinin mağdur olmayacağını bildirmiştir. Bu süreç dikkatle takip edilirken, Uraz Eğitim’in üçüncü bir şahsa olan borcundan dolayı haczedildiği ve neticesinde okuldaki eğitimin durdurulduğunu tüm kamuoyu ile birlikte öğrenilmiştir. Bu süreçte mali sorunların aşılabilmesi adına Bilge Adam Grubu olarak Uraz Özel Eğitim’den alacaklarımızın tahsilatını mütemadiyen ertelemiş olduğumuzu da belirtmek isteriz. Bilge Adam Grubu, hiçbir şekilde kabul edilemez bu vahim olay sebebi ile Uraz Eğitim ile arasındaki marka kullanım lisansı sözleşmesini derhal ve haklı sebeplerle feshetmiş; ‘Bilge Adam’ markasının kullanım hakkı sona erdirilmiştir. Kamuoyunun takdir edeceği üzere grubumuzun bu şirkete karşı alabileceği hukuki tedbirler de sınırlıdır.
 
ZARARA UĞRAYAN VELİLERE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Uraz Özel Eğitim’den tazmin edilmesi gereken maddi-manevi haklarımız ciddi boyutlardadır ve bu zararların tazmini ve cezalandırılmaları için her türlü yasal yollara başvurmakta olduğumuzu da bildirmek isteriz. Bu vahim gelişme karşısında, maddi-manevi zarara uğrayan velilerimiz ile birlikte hareket etme konusunda her zaman hazır olduğumuzu; bu vesile ile Bilge Adam Grubu olarak bundan sonra da tüm gücümüzle hizmet vermeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.​”
 
2153810cookie-checkEğitime haciz şoku Mecliste
Önceki haberİNGİLTERE… O zaman kendinize ayıp etmişsiniz!
Sonraki haberİNGİLTERE… Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararı, emsal olmalı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.