Şehir Tiyatroları Almanya turnesini tamamladı

İstanbul Büyükşehir Beşlediyesi Şehir Tiyatroları ile Theater An Der Ruhr arasında gerçekleştirilen oyun alışverişinin son durağı Berlin’di. Bu işbirliği çerçevesinde Theater An Der Ruhr’un genel sanat yönetmeni Roberto Ciulli’nin yönettiği, Georg Büchner’in yazdığı “Danton’un Ölümü” adlı oyun, sırasıyla Bochum, Mülheim, Hamburg ve Berlin’de sergilendi.

Berliner Ensemble’de Alman ve Türk seyircilerinden oluşan kalabalık bir seyirci topluluğuna kapalı gişe sergilenen oyunda oynayan başarılı sanatçılar şunlar:

Engin Alkan, Arif Akkaya, Levent Üzümcü, Hakan Arlı, Ayşen Sezerel, Yeliz Gerçek, Işıl Zeynep Karaalp, Bahtiyar Engin, Cengiz Tangör, İbrahim Can ve Nergis Çorakçı.
Yönetmen yardımcıları ise Baki Kiper ve Bahtiyar Engin. Bir süredir bazı tartışmaların yaşandığı İstanbul Şehir Tiyatroları’na 2005’in başında Genel Sanat Yönetmeni olarak atanan Mazlum Kiper’de Berlin’deydi.

Engin Alkan ve Mazlum Kiper iki ülke arasında yapılan işbirliği şöyle aktardı:

ENGİN ALKAN: Çok mutluyuz. Gittiğimiz her yerde çok yoğun ilgiyle karşılaştık. Çok duygusal anlar yaşadık. Çünkü burada yaşayan üçüncü nesil diye tabir edilen gençler bizleri başka bir duyguyla seyrettiler. Ve bizlere ” Bizim tiyatromuzu burada ciddiye almıyorlardı, hala bizim tiyatromuzu Karagöz seviyesinde sanıyorlardı. Geldiniz de Türk tiyatrosunu ve oyuncularını gösterdiniz…” diyerek duygu ve düşüncelerini belirttiler. Alman seyircimiz de çoğunlukta idi. Onların bir oyunlarını ki, Alman ders kitaplarında okutulan bir Alman yazarının oyununu onlara beğendirmek çok güç bir iştir; biz bunu başardık sanıyorum. Almanlar tarafından ayakta alkışlandık. Ben böyle bir şeyi düş olarak ancak tasavvur ederdim. Almanlar tarafından beğenilmek ve ayakta alkışlanmak bizleri onurlandırdı…

MAZLUM KİPER: Benim hayalimde her zaman ya kendimin ya da tiyatromun Berliner Ensemble’de sahne alması vardı; bunu da gerçekleştirdim. Ayrıca bunu da “Danton’un Ölümü” gibi bir Alman yazarının yazdığı eseriyle yapmamız çok önemli. Çünkü Fransız Devrimi’ne ait bu eser aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da çok önemli rol oynamıştır. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik belgileri bizim için de çok önem taşıyor. Bence bugün Avrupa için daha da büyük önem taşıyor. 1789’dan bu yana ne kadar gerçekleşti? Şu anda Paris’te olan olaylar neyi simgeliyor? Almanya’da da kuşkusuz birçok olaylar oldu. Bir taraftan Avrupa Birliği diyoruz, diyer taraftan hem din, hem dil hem de ırk ayrımı yapılıyor. Ondan sonra da Türkiye Cumhuriyeti ırk ayrımı yapmakla suçlanıyor. İnsanlar ilk önce kendileri aynaya bakmalılar ve ” Biz ne kadarını gerçekleştiriyoruz? ” diye sormalılar. Berlinli Türk vatandaşlarıma bir müjde vermek istiyorum. Berliner Ensemble müdürü ile anlaşabilirsek; her ay beş gün yeni bir oyunumuzla gelip burada sahneye çıkmak istiyoruz. Yani Berliner Ensemble, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Berlin’de bir şubesi olacak…

1117850cookie-checkŞehir Tiyatroları Almanya turnesini tamamladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.