Şehit Türk diplomatlar Londra’da anıldı

Bu yıl, üçüncüsü düzenlenen anma konferansında Prof. Jeremy Salt ve araştırmacı yazar Şükrü Server Aya, ‘Türk- Ermeni İlişkileri’ni irdeledi. 200’e yakın konuğun katıldığı konferansta, 1973 ila 1994 yılları arasında katledilen 27 Türk diplomat, yakınları ve diğer siviller için saygı duruşunda bulunuldu ve konuşmalar yapıldı. Şehit diplomatlar ve  ailelerinin fotoğraflarının ekrana geldiği slayt gösterisi, salonda bulunan konuklara duygulu anlar yaşattı.


KONFERANSI ENGELEMEYEÇALIŞTILAR


Prof. Belma Baskett’in yönettiği konferans LSE (London School of Economics)’de gerçekleşti.  Federasyon adına yapılan açılış konuşmasında bazı Ermenilerin konferansı engellemek için büyük çaba gösterdiği vurgulanarak konferansın amacının tarihi gerçekleri tartışmak olduğu ve kimsenin bundan rahatsızlık duymaması gerektiği söylendi.


Konuşmada Ermeni terörü dahil olmak üzere tüm terör eylemleri kınandı ve konferansın barışa hizmet etmesi dilendi. Konuşmada, Ermenistan’ın Türkiye sınırlarını tanıması, şehit diplomatların katillerini Türk adaletine teslim etmesi ve Türkiye’den özür dilemesi talep edildi.


Konferansa; Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Atılay Ersan, Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli, Büyükelçilik Siyasi Müsteşarı Serra Kaleli ve çeşitli düzeyde diplomatlar, Azerbaycan Büyükelçisi Fahrettin Kurbanov ve Azeri diplomatlar, Rus Büyükelçiliği temsilcisi Alexandar Shosnikov, TSK askeri ataşeleri Necdet Derviş, Özdem Koçer ve Mehmet Canlı, Liberal Parti temsilcisi John Oakes, sivil toplum örgütü temsilcileri, yerli ve yabancı akademisyenler, öğrenciler, kalabalık bir izleyici topluluğunun katıldı.


Konferansta konuşan edebiyat profesörü Belma Baskett, “Türk diplomatlarının şehit olduğu suikastların haksız ve yanlış olduğunu, 1915’de yaşananların hiçbir şekilde bu cinayetlere gerekçe oluşturamayacağını” söyledi.


“TÜM TÜRK MİLLETİ SUÇLANIYOR”


Panel Başkanı Profesör Belma Baskett, Ermeni teröristlerin sadece 27 Türk diplomatını değil, bazı saldırılarda onların çocukları, eşleri ve diğer birçok masum sivil dahil olmak üzere 70 kişiyi katlettiklerini hatırlattı ve “Ermeni teröristler 105 rehine aldılar ve bunlardan bir Amerikalı kadın da dahil 12’sini öldürdüler, 524 kisiyi yaraladılar” şeklinde konuştu.


Türklere karşı nefret kampanyasının bugün, hala, Ermeni Diasporası ve bazı Ermeni gruplarca sürdürüldüğünü, halbuki Türkiye’de bugün yaklaşık 50 bin Ermeni vatandaşına iş verildiğini belirten Prof. Baskett, “Yahudi soykırımında kimse Almanları tüm bir millet olarak suçlamıyor; Nazileri suçluyor; halbuki sözde ‘soykırım’ iftiracilari tüm Türk milletini suçluyor… 1915 olaylarında meydana gelen olaylarda hem Türklerin, hem de Ermenilerin kayıplar verdi, olayların savaş şartları ve emperyalist güçlerin kışkırtmasıyla meydana geldi” dedi.


BATI OSMANLIYI YOK SAYIYOR


Salt da, ‘Ermeni Sorusu’nun, cevaplarından çok soru ortaya çıkarttığına dikkati çekerek şunları söyledi:


“Bu konuda, 2,5 milyonu Müslüman olan toplam 3 milyon savaş kurbanı sivilden bahseden kitabı bulmak çok zor. Osmanlı’nın savaş öyküsü ise bugüne kadar hiç anlatılmadı. Batı dünyası adeta Osmanlı tarihini yok sayıyor. 1915 olayları Osmanlı tarihinin sadece bir parçasıdır. Bir sonuca varabilmek için Osmanlı tarihi içinde Ermeni bölümü yeniden baştan sonra yazılıp, şekillendirilmelidir. Türklere kendi hikayelerini anlatma imkanının 19. yüzyılda olduğu gibi bugün de verilmedi…”


Türklere yönelik önyargıların ve ırkçı yaklaşımın günümüzde hala sürdüğünü söyleyen Salt, “Ermeniler büyük suçların kurbanları oldukları kadar failiydiler. Osmanlı ve Rus Ermenileri Doğu Anadolu’da yüzbinlerce Müslüman’ı öldürdüler… Ararat filminin yönetmeni Atom Egoyan’ı tarihi gerçeklere tekrar bakmaya çağırıyorum” diye devam etti.


Ermeni konusunda 40 yıllık araştırmaları, son 4 yılda yazdığı 200’e yakın makalesi ve piyasaya yeni çıkan  ‘Soykırım Tacirleri ve Gerçekler’ ve  İngilizce  yayınlanan ‘Genocide of Truth’ adlı kitaplarıyla Şükrü Server Aya, da “İnsani değerler ve ahlaki küreselleşme” çerçevesinde konuyu ele aldı.


Araştırmacı yazar Aya, Ermenilerin 4 büyükelçi, 4 başkonsolosun da aralarında bulunduğu 70 kişiyi öldürüp, 240 terör saldırısında bulunduğunu, ancak tüm dünyanın sadece Hrant Dink’in katlini hatırladığını söyledi.


Yazar kitaplarında sadece yabancı ve özellikle de Türk karşıtı kaynakları kullandığını söylerek bu kaynakların inkar edilemez olduğunu ifade etti. Aya, yabancı arşivlerden topladığı gerçek belgelerin herkese açık olduğunu hatırlatarak, bu konudaki mevcut yalanların mantığa sığmayacak kadar büyük olduğunu ve  insani degerlerin tüm insanlar tarafindan benimsenmesi halinde barışın ve huzurun sağlanabileceğini savundu.


Konferans sonrasında konuşmacılar onuruna düzenlenen akşam yemeğinde konuk konuşmacılara Federasyon tarafından tarihi gerçeklerin ortaya çıkması için yaptıkları araştırmalar için birer teşekkür plaketi verildi. Sofra Restaurant’ta gerçeklesen yemeğe Londra Büyükelçilik Başkatibi Ahmet Sadık Doğan, Birinci Katip Uygar Mustafa Sertel, Basın Müşaviri Orhan Tung, İşçi Partisi milletvekili adayı Ayfer Orhan, Federasyon Yönetim Kurulu ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldılar.


İTDF 2006 yılında, Ermeni teröristlerce şehit edilen ilk Türk diplomatları, Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir’in katledildikleri 27 Ocak 1973 tarihini esas alarak, ‘Ermeni Terörünü Kınama ve Şehit Diplomatları Anma Günü’ ilan etmiş ve her yıl 27 Ocak tarihi cercevesinde bir anma konferansı düzenleme kararı almıştı.

820810cookie-checkŞehit Türk diplomatlar Londra’da anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.