Eşinize ‘seni seviyorum’ demeseniz de olur

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayın organı “Diyanet” dergisinde, “Yaygın Evlilik Sorunları”nın anlatıldığı bir makale yer aldı.”Seni seviyorum, sana ihtiyacım var demek bencilce bir sevgidir. İçinde çıkarcılık vardır. İhtiyacı olmadığı zaman bırakabileceği anlamını da taşır” denilen makalede, William Shakespeare’in ünlü oyunu Hamlet’ten alıntı yapıldı. Alıntıda, “Hamlet’te ‘kocam beni seviyor mu?’ diye soran bir kadına, erkek, ‘kocanın senin için yaptığı fedakarlıklara bak’ diye karşılık verir” denildi.

Makalede, evlilikte yaşanan sorunlara en başta bencilliğin neden olduğuna işaret edilirken bencillik ve benmerkezcilikten fedakarlık ederek kurtulunabileceği ifade edildi.

HAMLET ÖRNEĞİ

“Seni seviyorum, sana ihtiyacım var demek bencilce bir sevgidir. İçinde çıkarcılık vardır. İhtiyacı olmadığı zaman bırakabileceği anlamını da taşır” denilen makalede, Hamlet’ten alıntı yapıldı. Alıntıda, “Hamlet’te ‘kocam beni seviyor mu?’ diye soran bir kadına, erkek, ‘kocanın senin için yaptığı fedakarlıklara bak’ diye karşılık verir” denildi.

Erkeğin maddi imkanından veya istirahatinden fedakarlk ederek sevdiğini gösterdiğine değinilen makalede, sadece “seni seviyorum” demenin ölçü olmadığı kaydedildi.

Makalede, insanın karşısındakini, kendisini mutlu ettiği için değil, kendi olduğu için sevmesi gerektiği kaydedilerek, hayatı paylaşma sürecinde önemli olanın “Eşim beni mutlu ederken, ben de onu mutlu edebiliyor muyum” sorusunu sormak olduğu vurgulandı.

“EVLİLİKTE FIRTINA ŞART”

Eşinin kimliğini terk ederek, kendisine uymasını sağlamanın bencillik olduğu ifade edilen makalede, kimliksiz insanın iyi dost olamayacağı ve iyi evlilik yapmayacağı belirtildi. Makalede, sürekli annesine bağımlı kişinin iyi bir eş olamayacağına değinilen makalede, kişiliklerin farklı olmasının evliliğe çeşitlilik katacağı kaydedildi. Makalede, bu tip ilişklerde fırtınalar yaşansa da evliliğin monotonluktan kurtulacağına değinildi.

İdeal evliliğin yenilik ve değişimle oluşabileceği dile getirilen makalede, evlilikte durgunluğun tehlikeli olduğu kaydedildi. Makalede, “Evliliklerde arada bir fırtına çıkması faydalıdır ve istenilmese de kaçınılmazdır” denilirken, seyrek yaşanan bu fırtınaların sağlıklı evliliğin işareti olduğuna dikkat çekildi.

Makalede, evlilikte “yapışık ikiz” gibi gezmenin, ‘gereğinden fazla beraberlik’ olduğu dile getirilen açıklamada, her insanın kendi özel zamanlarının mutlaka olması gerektiği belirtildi. (Hürriyet)

1130070cookie-checkEşinize ‘seni seviyorum’ demeseniz de olur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.