Einstein’ın yeni mektupları yayımlandı

Einstein’in mektuplarını içeren bir kitap, Kudüs’deki Hebrew Üniversitesi tarafından bugün yayımlandı. Einstein, bu mektuplarında, kuzeni Elsa ile evli iken hediye aldığı ve vakit geçirdiği 6 kadınla olan ilişkisini anlatıyor.

Einstein’ın mektuplarında anlattığı kadınlar arasında, Estella, Ethel, Toni ve ”Rus casus sevgilisi” Margarita’nın yanı sıra sadece isimlerinin baş harfleri ile tanımladığı M. ve L. var.

1980’lerin başında Elsa’nın kızı Margot, Hebrew Üniversitesi’ne üvey babasının yaklaşık 1400 mektubunu verdi, ancak mektupların kendisinin ölümünden 20 yıl sonra kamuoyuna açıklanmasını şart koştu.

Margot 8 Temmuz 1986’da ölmüştü. Büyük fizikçi üvey kızı Margot’a yazdığı bir mektupta, ”M’nin benim arkamdan İngiltere’ye geldiği ve ondan sonra beni takip etmesinin kontrolden çıktığı doğrudur. Bu kadınlardan aslında sadece bayan L’ye bağlandım, kendisi tamamen zararsız ve nezihti” diyor.

Başka bir mektubunda ise Margot’tan ”meraklı gözlerden sakınmak için, yazdığı küçük bir mektubu Margarita’ya iletmesini” istiyor.

Daha önce yayımlanan mektuplarına göre Einstein’ın, 1903’de evlendiği ve iki oğlunun annesi olan ilk eşi Mileva Maric ile evliliği bir felaketti. Einstein 1919’da boşandı ve kısa süre sonra kuzeni Elsa ile evlendi. Ünlü fizikçi, kuzeni Elsa’yı sekreteri Betty Neumann ile aldattı.

Hebrew Üniversitesi’ndeki Albert Einstein Dünya Sergisi’nin Başkanı Hanoch Gutfreund, Einstein’in Elsa ile evliliğinin ”mantık evliliği” olarak tanımlansa da ünlü fizikçinin eşine hemen her gün mektup yazdığını ya da kart attığını söyledi.

Einstein, Elsa’ya 1921’de gönderdiği kartlardan birinde, ”yakında bu izafiyet teorisinden bıkacağım” diye yazmış.

1930’larda Nazilerden kaçıp Oxford’da çalışan Einstein, 1933’de Elsa’ya yazdığı bir mektupta, Alman bir meslektaşının kendisine, ”karşı kontrolsüz bir öfke duydukları için, sakın Alman sınırının yakınına bile gitme” dediğini belirtiyor.

Enistein, aynı mektupta, ”Her yerde insanlar sürgün edilmiş Yahudi ‘beyinlerinin’ rekabetinden korkuyor. Zayıflığımızdan çok gücümüzün yükünü çekiyoruz” diye yazmış.

 

 

1131920cookie-checkEinstein’ın yeni mektupları yayımlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.