‘Eğitim de neler yapabiliriz’ gezisi

Bakan Öztoprak, Türk okullarını ziyaret etmek ve İngiliz eğitimcilerle görüşmek için, beraberinde İlköğretim Dairesi  Müdürü Hatice Düzgün ile birlikte  8 günlük resmi ziyaret için Londra’ya geldi.


“TÜRK OKULLARI BİR ÇATIDA OLMALI”


Bakan Öztoprak ve Düzgün, Londra’daki temasları çerçevesinde 11 Aralık Pazar günü Haringey’de bulunan Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu yetkilileri ile biraraya geldi.


Öztoprak ve Düzgün,  Enfield Türk Okulu ve Horsney Türk Okulu’nunda öğrenci ve öğretmenlerle görüştükten sonra, Kıbrıslı Türk eğitimcilerin kurduğu İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konsorsiyumun,  Londra’da faaliyet gösteren tüm Türk okullarının bir çatı altında toplanacağı ve Türk toplumu için hizmet verecek  bir eğitim merkezinin kurulmasıyla ilgili olarak bilgi alış verişi yapıldı. Ayrıca Londra’daki Türk okullarının sorunlarının ele alındığı toplantıda eğitim konusunda KKTC ile eşgüdümlü çalışması da tartışıldı.


Toplantı öncesi gazetecilere konuşan Bakan Öztoprak, Londra’daki temaslarından  oldukça etkilendiğini belirterek, “Burda Türk dili ve kültürü yaşatmak için çalışan gönüllü eğitimcilerin çabaları beni oldukça mutlu etti. Kıbrıs’tan buraya şimdilik sadece öğretmen göndererek yardım edebiliyoruz, ancak amacımız bu konuda daha çok imkanlar sağlayarak burdaki Türk okullarına desteğimiz arttırmak” dedi.


YOĞUN PROGRAM


Öztoprak, Londra’daki ilk gününde Wood Green’deki  Rumlar ile Türklerin ortaklaşa kullandığı Cyprus Comittee Center’ı ziyaret etti. Centere gelen ilk Türk bakan olduğu için yetkililer tarafından ilgiyle karşılanan Bakan Öztoprak ve beraberindeki  Hatice Düzgün ve KKTC Londra Eğitim Müşaviri Mehmet Erenler, daha sonra Haringey Kıbrıs Türk Kültür Derneği Okulu, Oakthorpe Türk Okulu ve Southgate Tür Okullarını gezdi.


Türk okullarındaki  öğrencilerle biraraya gelen Öztoprak, onlarla kısa süreli sohbetler yaparak Türk dilini ve kültütürünü yaşatmak için gösterdikleri çabayı kutladığını söyledi. Eğitimcilerlerden Türk okullarının sorunları hakkında bilgi alan Bakan Öztoprak, eğitim anlamında  Kıbrıs ile Londra arasında daha çok işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.


Ziyaretinin ikinci gününde Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu, Dr. Fazıl Küçük ve Eltham Türk Okullarını gezen Öztoprak, burda da sınıfları dolaşarak öğrencilerle sohbet etti. Bakan, temasları çerçevesinde bugünde Enfield Türk Okulu ve Hornsey Türk Okullarını ziyaret ederek, akşamda  Haringey’de bulunan  Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde İngiltere Türk Dili ve Kültürü Eğitim Konsorsiyumu’nun düzenlediği seminere katıldı.


“HARİNGEY’DE 2.DİL TÜRKÇE”YE HAZIRLIK


Bakan, ayrıca Haringey Belediyesi eğitim sorumluları ile de bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.


İngiliz eğitim sisteminde önümüzdeki yıllarda Türkçe’nin seçmeli 2.dil olarak kabul edileceği için, öğretmen değişim programı hakkında görüşmeler yapacağını vurgulayan Öztoprak şöyle konuştu:


“Türkçe dili,  Türklerin yoğun olarak yaşadığı  bölgelerde 2. seçmeli dil olarak kabul edildiği zaman, biz buraya Türk öğretmenler gönderebiliriz, onlarda Kıbrıs’a İngiliz öğretmenler gönderebilir. Bu konudaki temaslarımıza şimdiden başlamak istiyoruz.”


Toplantıya KKTC Londra Eğitim Müşaviri Mehmet Erenler ve konsorsiyum yetkilileri Serhat İnanlı, Ertuğrul Mehmet, Abdullah Halisdemir, Niyazi Soyel, Akmen Sıtkı, Ertanç Hidayettin ve  Alp Ermiya   katıldı.

786080cookie-check‘Eğitim de neler yapabiliriz’ gezisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.