Eğitim Sempozyumu 3 semti birleştirdi

Eğitim yetkilileri, İngiltere’de öğrenim gören Türk çocukları ile gençlerinin sorunları ve başarı durumlarını istatistiklerle açıkladı.   BTKD Sempozyumunda, eğitim sorununa çözüm getirecek Proje Grubunun kurulduğu da açıklandı.


Britanya Türk Kadınları Derneğinin düzenlediği ikinci eğitim sempozyumunda, bir ilk gerçekleşerek, Türkçe konuşan toplumun yoğun yaşadığı üç belediyenin eğitim daire sorumluları biraraya geldi.Çocuk ve gençlerimizin sorunlarına çözüm önerilerini tartıştı. Geniş bir katılımın olduğu sempozyumda, sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan özel bir “Eğitim Projesi” grubunun oluşturulduğu da açıklandı.


Yıllardır çözüm aranan ve sayısız toplantı, seminer, konferansın ana konusu olan “ Eğitimde sorunlar, başarı durumları”na, ilk kez böylesine ciddi yaklaşan sempozyum, toplumun her kesiminden eğitimci, araştırmacı ve akademisyene evsahipliği yaptı.


BTKD’nin SOAS’da düzenlediği   (School of Oriental  and African Studies) eğitim sempozyumu, Dernek Başkanı Zeynep Özer’in konuklara hoşgeldiniz diyen konuşmasıyla başladı. Ardından  Büyükelçilik birinci Müsteşarı Ferhan Erkmenoğlu, BTKD’yi böylesine önemli bir sempozyuma evsahipliği yaptığı için kutlayarak, Büyükelçilik olarak eğitim konusundaki her çalışmaya destek verdiklerini söyledi. Daha sonra BTKD Yönetim Kurulu Üyesi Berna Akça, Derneğin öncülüğünde  çalışacak  ilk “Proje Grubu”nun kurulduğunu açıklayarak, çalışması, amaçları, kaynak sağlanması, projelerin hazırlanması konusunda ayrıntılı bilgi verdi.


 Sempozyumu, SOAS’da Türkçe  bölümünde  öğretim görevlisi Dr. Bengisu Rona yönetti. Daha önce ana konuşmacı olacağı açıklanan Milletvekili Diane Abbott, ailevi nedenlerle toplantıya katılamadı.


Yüze yakın kişinin izlediği sempozyumda , Araştırmacı Sosyolog Semra Eren Nijhar, Haringey Belediyesi  Eğitim Bölümü Başkanı Sharon Shoesmith, Haringey Bölgesi Okul Geliştirme Uzmanı Kelami Dedezade,Islington Belediyesi EMAS Müdürü Graham Smith, Hackney Belediyesi Meclisi Üyesi Geoff Taylor, London Metropolitan Universitesi öğretim görevlisi Dr. Tözün İsa, Türk Dili ve Okullari Konsorsiyumu Başkanı Akmen Ali Sıtkı , konuyla ilgili araştırma, deney, sorunlara çözüm bulucu çalışmaları aktararak, ayrıntılı bilgi verdiler.


İlk defa Türkçe konuşan toplumun Londra’da en yoğun yaşadığı Hackney, Haringey ve Islington Belediyesinin  eğitim dairesi yetkililerini aynı platformda buluşturan, BTKD ikinci eğitim sempozyumu,  bu açıdan da ilerisi için büyük ümit verdi. Belediye yetkilileri, sınırları içindeki orta öğretim okullarındaki çocuklarımız ve gençlerimizle ilgili ayrıntılı araştırma ve sınav sonuçlarını şemalarla açıkladılar.
 
İlk konuşmacı Semra Eren-Nijhar, ırkçılık, kimlik, eğitim, istihdam, din, evlilik-aile, kadınların karşılaştığı kültürel baskı, ev içi şiddet, uyuşturucu ve kumar konularındaki araştırmalarıyla ilgili ilginç ayrıntılar sundu. Eren-Nijhar, tüm olumsuzluklara rağmen Türkçe konuşan toplumun büyük coğunluğunun , iki kültür arasında  dengeyi kurmayı sağladığını, başarılı ve mutlu olabildiğini,  iki toplum arasında değil, iki kültür içinde yaşamayı başardığını söyledi.


Haringey Belediyesi Eğitim Bölümü Bakanı Sharon Shoesmith, Türkçe konuşan gençlerimizin eğitim standartlarını her yönden yükseltmeyi hedeflediklerini ve bu yönde çalıştıklarını vurgulayarak, “ White Hart Lane okulunda 10 ve 11’inci sınıf öğrencileirne Türkçe fen dersleri verildiğini, bölgelerindeki beş okulda GCSE ve A Level sınıflarında Türkçe’nin modern dil dersi olarak öğretildiğini, Hornsey, St.Thomas More ve Park View okullarında  hafta sonlari gerçekleen  Türk dili ve kültürü okullarına destek verdiklerini, bazı okullara Türkçe konuşan öğretmen ve yardımcıları aldıklarını, derslere devam etmeyen Türk kızları için özel ihtiyaçlarına cevap veren sınıflar açtıklarını, öğrencilere örnek olacak Türk mentorlara okullarında yer verdiklerini, gençlerimizin bölge okullarındaki diğer etnik öğrencilerle uyum içinde olduğunu ve GCSE sınavlarında Türkçeyi bir yıl önce alıp, başarıyla geçtiklerini” anlattı.


Eğitim dalında 20 yıllık tecrübeye sahip  Kelami Dedezade ise;
 “ Çifte Hayat – Çifte Standart” başlıklı konuşmasıyla, konuya başka bir yaklaşım getirdi. Eğitim konusuna, 1960-1970’lerde Prof. Salahi Sonyel’in “ Sessiz Azınlık”, 1970-1980’lerde Aydın Mehmet Ali’nin “Lokum Değil”, geçtiğimiz günlerde yayınlanan hazırlanan “ Genç Türkler ve Kürtler- Görünmez Dezavantaj” araştırmalarıyla dikkat çekildiğini hatırlatan Dedezade , gençlerimizi “ Azınlık içinde azınlık” ve ” Önemsiz Diğerleri” olarak tanımladı.


Çocuklarımız ve gençlerimizin, iki toplum, iki dil, iki kültür arasında yaşamaktan önemli ölçüde etkilendiğini, yılların deneyimiyle, örnekler göstererek açıklayan Kelami Dedezade;
“ – Soruna çözüm nedir ? Keşke bu sorunun yanıtını bilebilseydik. Yıllardır bu soruya yanıt arıyoruz. Eğitim makamları, hafta sonu okulları, sivil toplum kuruluşları, toplum el birliğiyle bu alanda ortak çalışmak durumunda. Çocuklarımıza, her biri kendi mesleğinde başarılı olmuş, örnek, seçkin kişileri “mentor”ları göstermemiz gerekli. Başarılı kişiler en az 6 ile 12 ay arası okullarda çalışıp gençlerimize deneyimlerini aktarıp, örnek, umut olabilirler. Toplumuz arasından , eğitim dairelerinin üst makamlarına Türklerin atanması gerekiyor. Ben üc kere OFSTED müfettişliği için başvurdum, hepsinde de reddedildim. Toplum olarak, birey olarak hedefimiz, politikacılar ve eğitim yetkilileri olmalı. Ayrıca öğrencilerimize, zorluk çektikleri dersleri anladıkları dilde vermek de çok önemli. Okullar  saat 3.30’da bitiyor. Herşeyiyle boş duran bu okullardan faydalanmak elimizde. Kadınlar Derneği, bugün çok faydalı bir çalışmayı başlattı. Mentorluğu, okullarımızdan yararlanmayı da sizlerden bekliyoruz. Afrika-Karayip’li toplum, eğitim dalında büyük yardım alıyor. Biz de almalıyız. “ diye konuştu.


Islington Belediyesi EMAS Müdürü Graham Smith , bölgelerindeki etnik azınlık içinde Türk öğrencilerin yüzde 6.3 oranında olduğunu, GCSE sınavlarında, ülke ortalamasında alt sıralarda yer almakla birlikte, yavaş da olsa son iki yılda yükselişe geçtiklerini, bunun da mentor çalışması sonunda olduğunu kaydederek, Belediye olarak hedeflerinin “ Türk gençlerine daha iyi Ingilizce dil eğitimi, okul sonrası öğretim vermek; anne-babalarla birlikte 6.sınıf GCSE sınıfları, belediye sınırları içinde velilerle konferans, fokus grupları oluşturmak; Türkçe ve İngilizce konuşan toplum görevlileri çalıştırmak, velilere Türkçe matematik dersleri, mentor projesine ağırlık vermek, Minik Kardeş ile çift dilli okul projesi ve araştırma olduğunu” açıkladı.


Daha sonra söz alan Geoff Taylor, Hackney Belediyesinde gençlerimize yönelik eğitim çalışmalarını, Dr. Tözün Isa, Metropolitan Universitesindeki eğitim dalındaki araştırma sonuçları ve çözüm yollarını, Akmen Ali Sırrı da Türk Dili ve Kültürü okullarındaki yılların deneyimi sonucu ortaya çıkan gerçeklerı anlattılar.  Sırrı, Türkçe konuşan gennçlerin ne yeterince beyaz, ne de yeterince renkli olmadığını, soruna biran önce tedavi yöntemi bulunmasını ve herkesin Türk dili okullarına elbirliğiyle yardım etmesini istedi.


EĞİTİM PROJE GRUBU


BTKD’nin öncülüğünde, eğitim sorununa çözüm bulmayı hedefleyen ilk proje grubu,” eğitim standartlarını yükseltmek, bu konuda izlenecek yolu belirlemek, mali kaynak sağlamak ve proje önerileri hazırlamak” amacını taşıyor. BTKD himayesindeki Eğitim Projesi Yürütme Komitesi “ Dr. Bengisu Rona, Dr. Arın Bayraktaroğlu, Kelami Dedezade, Semra Eren Nijhar, Berna Akça, Nimet Bozkurt ve Nuran Güngörencan”dan oluşuyor. Komite, “ Veri Toplama ve Değerlendirme”, “Toplumu ve Velileri Bilgilendirme ve Bilinçlendirme”, “Sosyal Dayanışma”, “Okul ve Eğitim Fonlarını Araştırma” konularında çalışma grupları olusturarak, sonbahara kadar bu gruplar tarafından hazırlanacak raporlar ve oneriler sonucu eğitim sorununun cözümlenmesine bir adım daha yaklaşılmasını hedefliyor. Proje Grubuna ilk maddi katki, Emre Zeren and Co mali müşavirlik firmasından yapıldı.

778630cookie-checkEğitim Sempozyumu 3 semti birleştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.