`Çekekkondu’ya jet inceleme!

Koruma bölgesinde ‘çekekkondu’ya jet inceleme! Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’nde yer alan Sısla Koyu’nda izinsiz başlatılan yol ve ‘çekekkondu’ inşaatına yetkililerce inceleme başlatılırken, bölgenin yok olma tehlikesi altındaki orfoz ve lahoz gibi balık türlerini korumayı amaçlayan uluslar arası projenin uygulama sahası olduğu ortaya çıktı. WWF-Türkiye proje sorumlusu Umut Tural, “uygulama kabul edilemez” yorumunu yaptı.

Kaş-Kekova ÖÇKB sınırları içerisindeki Sısla Koyu’nda özel bir şirket tarafından başlatılan izinsiz yol ve çekek yeri inşaatına ÖÇKK yetkililerince inceleme başlatılırken çevre örgütlerinden girişime sert tepki geldi. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Deniz ve Kıyı Programı Sorumlusu Umut Tural, çekek yeri yapılmak istenen bölgenin orfoz, çizgili lahoz ve sivri burun lahoz gibi nesli tehlikede olan türlerin gelişme alanı olduğunu vurgulayarak, “ÖÇKK Başkanlığından izinsiz ve bilimsel veri altlığı olmadan başlatılan böyle bir uygulama kabul edilemez” dedi.

Sısla mevkiinde açılan yol boyunca çok sayıda zeytin, pirnar ve harnup ağacı yok edilmiş

BÖLGE, ULUSLAR ARASI PROJE SAHASI

Kaş’ın Belenli köyü sınırlarında bulunan Sısla Koyun’da önceki hafta başlatılan ve ÖÇK izninin olmadığı anlaşılan yol ve çekek yeri inşaatına tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili haberimizin ardından olay yerinde inceleme başlatan ÖÇKK ( Özel Çevre Koruma Kurumu) yetkililerinin, bu incelemenin ardından bir açıklama yapacakları öğrenildi.

Likya Yolu parkurunda bulunan 22 dönümlük özel arazide başlatılan girişime Kaş’ta tepkiler sürerken, WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan sert eleştiri geldi. WWF- Türkiye Deniz ve Kıyı Programı Sorumlusu Umut Tural, söz konusu bölgede ‘Akdeniz’deki Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve deniz koruma alanlarının geliştirilmesine’ yönelik uluslar arası bir proje yürütüldüğü belirterek, ÖÇK izni ve bilimsel veri altlığı olmadan başlatılan uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Tural, “Çekek yeri yapılmak istenen bölge, araştırma alanımızdaki 43 numaralı paftaya ait olup bu bölgenin orfoz, çizgili lahoz ve sivri burun lahoz yavruları için büyüme ve gelişmeleri açısından önemli bir kıyı alanı olduğu, bu türleri ve biyolojik çeşitliliği etkileyebileceği gibi, kıyıda oluşacak tahribat daha büyük olacaktır” diye konuştu.

KIYILARA KORUMA ŞEMSİYESİ

Akdeniz’deki biyolojik çeşitliliğin korunması ve deniz koruma alanlarının geliştirilmesine yönelik beş ülkeyle ortaklaşa yürütülen projenin Türkiye ayağının, WWF-Türkiye tarafından yürütüldüğünü anlatan Tural, izinsiz çekek inşaatını da içine alan Kaş-Kekova ÖÇK bölgesinin projenin dört pilot alandan biri olduğunu vurguladı. Dört yıl sürmesi planlanan çalışmaların, Kaş-Kekova ÖÇK alanının yalnızca denizel bölgesini kapsadığını vurgulayan Tural, hazırlanacak yönetim planıyla birlikte kıyıları da Deniz Koruma Alanları Ağına dâhil etmeyi amaçladıklarını söyledi. Tural, “Böylece Akdeniz ekosisteminin bütünüyle korunması ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı amaçlanmaktadır” dedi.

FOTOGRAF: WWF-Türkiye proje sorumlusu Umut Tural
İLGİLİ HABER: Cennet koya izinsiz iş makinesi soktular!
___________________________

[email protected]

1498470cookie-check`Çekekkondu’ya jet inceleme!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.