Çekirdeksiz karpuz kesmek…

FARUK ESKİOĞLU

Çekirdeksiz karpuz kesme yöntemi:

1. Karpuzu yatay ortadan keseceğimiz için masadan kaymaması için üstten bir barça kesiniz… Bu parçadaki karpuz kesenin hakkıdır. Tadına bakınız.

2. Karpuzu yatay olarak ortadan kesiniz

3. Karpuzun kabuğuna orta göbeğinde küçük bir dairenin çekirdeksiz olduğunu ve bu daireden kabuklara doğru V şeklinde dizilenmiş çekirdekleri göreceksiniz.

4. Karpuzun göbek dairesine dokunmadan, uçları kabuğa doğru yönelik V şeklindeki çekirdek izlerinden karpuzu dilimleyin dilimleyin.

5. Çekirdeklerin dilimlerin düzeyinde kaldığını göreceksiniz.

6. Bıçağınızın ucuyla çekirdekleri temizleyin.

7. Karpuzun göbeğini de ayrıca temizleyin. Unutmayın karpuzun göbeği Anadolu’da öncelikle çocuklara, misafirlerin misafirine, misafire ve sonra yaşlılara sunulur.

8. Karpuzu soğuk servis yapmayı unutmayınız… Eğer soğutucudan uzak kırda ya da piknikteyseniz karpuzunuzu kesmeden önce (eğer varsa) havuz ya da nehire koymak işe yarayacaktır…

KARPUZUN İYİSİ NASIL SEÇİLİR?

Öte yandan New York Times Gazetesi, okuyucuları için yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzu seçmenin püf noktalannı sıraladı:

1- Ağırlığını hissedin
Karpuz, ele alındığında göründüğünden daha ağır olmalıdır. Aynı boyutta iki karpuzu elinize alıp test edebilirsiniz. Daha ağır olan daha sulu ve tatlıdır.

2- Altındaki iz koyu olsun

Altındaki ize bakın. İzin koyu renklisini tercih edin. İz ne kadar koyuysa karpuz o kadar tatlı olur. İzin san renklisi, beyazından daha iyidir.

3- Güzel görünsün
Parlak olmayan, üzerinde girinti çıkıntı bulunmayan ve düzgün bir yuvarlaklığa sahip bir karpuz seçin.

4- Kabuğundaki böcek izlerine iyi bakın

Böcekler yeterince olgunlaşıp, kıvama gelmiş karpuzları yemeyi tercih eder. Kabuğu böcekler tarafından yenerek, hafif aşınmış karpuzu alın.

5- Dinleyin

Karpuza vurduğunuzda çıkan ses tok olmalıdır. Eğer ses derinden geliyorsa. bu karpuzun yeterince olgunlaşmadığını gösterir.

859030cookie-checkÇekirdeksiz karpuz kesmek…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.