Ekmeğini ‘taş’tan çıkarıyor…

Adan taşların üretiminden pazarlamasına bütün süreciyle kendisi ilgileniyor. Türkiye pazarını, İngiltere beğenisine uygun üretim yapması için yönlendiriyor.


 


MediterranianStones, şimdi kendi imalathanesini kurmaya hazırlanıyor. İnşaatlarda mozayik ve mutfak tezgahı döşemeciliği projeleri de giderek gelişiyor.


 


Çiğdem Adan’ın başarısının kökeninde iyi bir eğitim, aile dayanışması, forklift kullanmaktan muhasebesine kadar herşeyini kendisi üslenerek değer yaratması, müşterisinin tercihini iyi bilmesi, sabır ve zoru başarma inadı gibi etkenler yatıyor. Bir de çalışanın mutlaka başaracağına olan inancı…


 


 


 


Ekmeğini “taş”tan çıkarıyor…


 


Çiğdem Adan istanbul doğumlu… Makine mühendisi bir baba ve hamşine bir annenin büyük çoçuğu… Galatasaray Lisesi ve İÜ İktisat mezunu… Türkiye’de bir holdingin finans müdürlüğü ve bir bankada üst düzey yöneticilik yapar. 1996’da kız kardeşini ziyaret için geldiği Londra’yı sevince İstanbul’daki 5 şirket 3 fabrikanın finans sorumluluğunu bırakarak Londralı olur.


 


Taşlarla tanışması ise tamamen tesadüf olur. Londra’da Türkiyeli bağlantılı ne yapabilirim” diye düşünürken bir öneri üzerine mozayik ithaline karar verir. “Peş parasız” kolları sıvar ve Türkiye’de 1 aylık taş eğitimi alır ve “ExCel London Stone Show”a katılır. Fuar son derece başarılı geçmesine karşın 10 ay boyunca tek bir sipariş alamaz… İş kadını havlu atmaz bu kez bütün potansiyel müşterilerine katolog ve fiyat listesi gönderir.


 


ŞİRKETİ KATLANARAK BÜYÜDÜ


 


Ve sonunda ilk kontayner siparişini alınca, bu işi başaracağına olan inancı da perçinleşir… Siparişlerin arkası gelince de ilk iş olarak ev-ofis ve ödünç kullanılan depodan, 13 Tariff Road Edmonton’daki kendi deposuna geçer. Adan o günleri şöyle anlatıyor:


 


“Bütün işleri hemen hemen kendim yapıyordum. Konteyner geldiğinde Ugandalı siyahi bir yardımcım vardı. Konteynere birlikte girerdik. Ben kullanamadığım için o forklift kullanırdı. Gerçi şimdi onu da kullanıyorum ya… İş saati bitimi de kapıyı kilitleyip gece yarılarına kadar muhasebe yapardım.”


 


Tariff Road’daki 100 metrekarelik depo MediterranianStones’a 8 ay sonra yetmez olunca karşısındaki 225 metrekarelik bir depoya geçer. Şirket katlanarak büyümeyi sürdürür. 2006’da “Unit 7 Orbital Business Park, Argon Road London N18 3BW” adresindeki 1000 metrekarelik bugünkü yerlerine taşınır.


 


İşkadınına bir dönem kızkardeşi Birgül yardım eder. Herşeye yetemez olunca ABD’deki IT uzmanı kardeşi Mete’yi çağırır. Mete’nin gelişi şirketin büyüme hızına hız katar. Doğal taş ithali ve dağıtımının yanısıra plaka granitler kendi depolarında işlenmek üzere proje geliştirilir. Bu girişim Türkiye’nin mermer ustaları için de Londra’da yeni bir işalanı anlamına gelecektir. Bir diğer proje de inşaatlarda doğal taş döşemeciliğidir. Şirket, Güney Londra’da 600 dairelik bir inşaatın fayans ve mutfak tezgahlarını döşeme işini üslenir. Bu projeye de “SOS” gönderdiği tekstil mühendisi diğer kardeşi Kemal omuz verir.


 


Şimdi MediterranianStones, 20’ye yakın çalışanı, bir milyon sterlinin üzerindeki cirosu ve 30 bin metrekarelik stoğu ile Türkiye’den doğal taş getiren lider şirketlerden…


 


“TEK KELİMEYLE ‘ZOR’ BİR İŞ”


 


Piyasadaki diğer benzeri şirketleri soruyoruz. Çiğdem Adan “Benden sonra bir sürü firma açıldı ama ortalama ömürleri 2 yılı geçmedi. ‘Bir kadın tek başına yapıyorsa herhalde biz dünden yapabiliriz’ diye düşünüyor olmalılar ama iş kelimeyle ‘zor’…” diye yanıtlıyor.


 


Adan işindeki başarısını, “Burada yaşayan birisinin bu işi yapma şansı daha fazla çünkü buranın kültürünü, insanların yaşam biçimini, beğenisini bilmiyorlar… Türk toplumuna değil de bütün İngiltere’yi hedeflemeli…”  diye açıklıyor.


 


“TÜRKİYE’NİN DOĞAL TAŞTAKİ YERİ”


 


“Türkiye’nin taşta kalite ve fiyat olarak rekabet gücü var mı” sorumuzu da Adan şöyle yanıtlıyor:


 


“İngiltere pazarında aslında İtalyan ve İspanyollar’ın elinde. Türkiye taşlarındaki üretim kaliteli değildi ama son 10 yılda İtalya’dan alınan makineler ile daha iyi işlemeye başladılar… Ben iddia edebilirim ki benim bu markette çok emeğim vardır. 2003’ten buyana Türkiye’deki üreticileri İngiltere pazar kalitesine göre üretim yapmalaları için yönlendirmeye çalıştım.”


 


“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ YOK”


 


Çiğdem Adan “Türkiye’nin ticaret ateşeliğinin bir desteği var mı” sorumuz ise, “Ne yazık ki hayır” diyor ve şöyle devam ediyor:


 


“MediterranianStones İngiltere’de kurulmuş bir şirket. Türkiye’de yabancı şirketlere verilen teşviklerden yararlanmak gibi bir isteğimiz olmadı ama en azından İngiliz alıcıları tanıtım amacıyla fuarlara ya da üretim alanlarına götürüyoruz. Bunu da kendi bütçemizden yapıyoruz. Bir gün Ticaret Ateşeliği’ni arayıp en azından bu potansiyel müşterilerin seyahat biletlerinde bir indirim gibi bir teşviklerinin olup olmadığını sordum. ‘Açın interneti bakın’ diye ters bir yanıt aldım… Bu tür şeyler üzüyor tabii…”


 


İlk kamyoneti aldığımızda gözyaşlarımı tutamadım” diyen Çiğdem Adan, işkolik olmasına karşın her zaman ailesine ayırmaya özen göstermiş. Londra’da sosyal etkinlikleri özellikle müzikalleri kaçırmamaya çalışıyor. Ayrıca sıkı bir Galatasaraylı… Galatasaray’ın dernekleşme çalışmalarına da canı gönülden katılıyor.


 


Çiğdem Adan, ekmeğini gerçek taştan çıkaran bir kadın. İş yaşamına yeni atılacak gençlere hiçbir başarının tesadüf olmadığını vurgulayarak “Önünüze doğru hedefler koyun ve çalışkan olun” diyor. Adan, çalışanın eninde sonunda mutlaka başarıyı yakalayacağına inanıyor…

713160cookie-checkEkmeğini ‘taş’tan çıkarıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.