Ekomafya, Akdeniz’i radyoaktif mezarlık yaptı

Güney İtalya’da Paola Savcılığının başlattığı soruşturma mafyanın otuz yıl boyunca batırdığı onlarca geminin Akdeniz’i radyoaktif bir mezarlığa dönüştürdüğü gerçeğini ortaya koydu.

Çevre örgütü Legambiente’nin girişimi ile 2004 yılında sunulan “zehirli gemiler” başlıklı bir raporun gündeme gelmesi ile açılan soruşturma, mafyanın otuzyıl boyunca Akdeniz’de onlarca gemiyi batırdığını, zehirli ve radyoaktif madde taşıyan şüpheli gemilerin Akdeniz’de insan sağlığı ve doğal çevreyi tehdit edecek boyutta kirliliğe neden olduğunu yansıttı.

1980’li yıllardan itibaren birçok gemi Akdeniz kıyıları ile Afrika sahillerine radyoaktif ve zehirli atık madde boşalttı. Ancak yirmi yıl boyunca savcılıklarca başlatılan soruşturmaların onu kesildi hiçkimse arşive kaldırılan bu konunun üzerine gitmedi.

Paola savcılığının Legambiente’nin sunduğu raporu dikkate alarak başlattığı soruşturmayı yürüten uzmanlar, zehirli madde içeren en az 40 en çok 100 geminin Akdeniz’in tabanında yattığını ve denizi zehirlediğini duyurdu.

Soruşturma çerçevesinde kullanılan bir robot üç gün önce İtalya’da Cosenza’ya bağlı Cetraro açıklarında 487 metre derinlikte duran Cunsky adlı geminin kalıntısını görüntülemeyi başardı. Şimdi savcılık zehirli atık madde, silah ve radyoaktif madde ticareti yapan organize suç şebekeleri ile bu konuyu araştirirken esrarengiz bir cinayete kurban giden gazeteci Ilaria Alpi’nin öldürülmesi arasındaki şüpheli ilişkileri aydınlatmayı amaçlıyor.

1990’li yıllardan itibaren radyoaktif ve zehirli atık madde taşıyan gemilerin bu malzemeleri Akdeniz’e boşlattığı biliniyordu. Oceanic Disposal Management adlı şirket bu konuda kamu hizmeti verdiğini internet üzerinden duyuruyordu. ÖDM, atık maddelerin denizin tabanına değil ama taban altına 40-50 metre derinliğe özel bir teknikle gömüldüğünü açıklıyordu.

Paola Savcılığı, İtalya’nin Akdeniz kıyılarında Ndrangheta mafyasının onlarca gemiyi batırdığını tahmin ettiğini açıkladı. 2004 yılında tutuklanan itirafçı Francesco Fonti’nin mafyanın tehlikeli atık maddelrden kurtulmak adına bu yola başvurduğu konusunda ifade verdiğine de dikkat çekildi. Fonti geçtiğimiz günlerde ulaşılan Cunsky adlı ticari geminin zehirli atık ve radyoaktif madde taşıdığını, bu gemiyi kendisinin 1992 yılında patlayıcı madde ile batırdığını, geminin 120 adet zehirli varil taşıdığını da itiraf etti.

Paola Savcılığı’nin başlattığı soruşturmanın önümüzdeki günlerde genişletilerek ulusal çapta yürütülecek bir soruşturmaya dönüşeceği, mafyaya karşı mücadele veren komisyonun da çeşitli kentlerin savcılıkları ile birlikte bu süreçte görev alacağı açıklandı.

Öte yandan Akdeniz’i otuz yıl boyunca radyoaktif bir mezarlığa dönüştürerek insan ve çevre sağlığının sağlığının tehdit edildiği, batıkların zehirli atık maddeleri boşalttığı sahil kasabalarında yaşayan halkın tümör taramasından geçirileceği de vurgulandı.

***

Radyoaktif mezarlığın batıkları


Cunsky:
Cetraro’nun 20 bin mil açığında.
Mikigan: 31 Ekim 1986’da Massa Carrara’da battı.
Rigel: 21 Eylül 1987’de Capo Spartıvento açığında battı.
Rosso: 1990 Aralık ayında Cosenza kıyısında battı.
Marco Polo: 14 Mart 1993’te Barselona ve Alessandria arasında battı.
Koraline: 7 Kasım 1995’te Üstica açıklarında battı.
Aso: Amonyak sülfat taşıyordu, Mayıs 1979’da güneyde Locri açıklarında battı.
Alessandro I: 1991 Şubatı’nda Molfetta açıklarında battı.
Four Star: Barselona’dan Antalya’ya giderken 1988 Aralık ayında yarıyolda battı.

648970cookie-checkEkomafya, Akdeniz’i radyoaktif mezarlık yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.