Ekonomik krizi kabul edenler, bu sene maçlara gitmesin!

Ekonomik kriz teğet geçti filan derken, delip geçmediğini yaşayarak öğreniyoruz. Ülke ekonomisi ve siyasi yaşamı krizde olurda, sosyal yaşamı krizde olmaz mı? Elbette krizin etkileri gözükmeye devam ediyor. İntihar oranında artış, soygunlarda ve gasplar günlük yaşamın parçası olması, haber niteliğini kaybeden cinnetler krizin hangi boyutta yaşandığına şahit olmaktasınız.

Kriz derinlere doğru giderken, şehrin en işlek caddelerinde birer birer dükkanların boşalması, camlarda kiralık ve satılık yazılarının olması doğal karşılanmaktadır. Turizmde geçen senelere göre kötüye gidişin olduğu, otellerin doluluk oranında ki düşüklük nedeniyle, erken otelini kapatan işletmelerinde haberleri elbette gazete sayfalarında yer almayacaktır.

Krizin bu kadar hoyratça ortamımızda dolandığı günlerde, birkaç futbol takımı, milyarlarca parayı bir futbolcuya ve onun menajerine vermektedir. Kriz futbol takımlarını vurmadı diyemeyiz, geçen sene düşen takımlardan birinin sponsor sorunu yaşaması ve diğer takımlarla oynayacağı maçlara borç ile çıktığını unutmadık. Birkaç futbol takımı şampiyon olmak için milyarlarca parayı 22 adama yatırırken, diğerlerinin durumu gözden kaçmaktadır. Seyircisi olmayan futbol takımı acaba bu kadar parayı bir kaç oyuncuya yatırabilir mi? O yatırılan para ile işletmeler kurulsa, istihdam yaratılsa, sonuçta göreceğiz ki, cebinde parası ile gidenlerin olduğu sezonlarda daha kalabalık seyirci ile oynanacak maçlar daha zevkli olmaz mı? Cebinde parası olmayan seyirci futbol takımı için stadyuma gidemez, daha ucuz olan, kahvelerde çay parası karşılığında seyreder!

Süper futbol ligine harcanan para ile kaç açın karnı doyar? Kaç kişiye iş yaratılır? Birkaç kişinin işe alınacağını duyulduğunda, binlerce iş başvurusu yapıldığı günümüzde, birkaç futbolcuya bu kadar para verilmesi ne anlamına gelmektedir?

Futbol büyük bir sektördür, sektörün çalışması içinde seyirciye ve taraftara ihtiyaç vardır. Eğer bu sektörden yararlananlar sadece futbolcular ve profesyonel yöneticiler olmasını istemiyorsanız, seyirci olarak sizin de yapacaklarınız vardır! Boykot edin! Şampiyon olmak için bu kadar para yatırılmasına gerek yoktur!

Sadece Türkiye’de şampiyonluk dışında hedefi olmayan takımlarımızın, bu kadar yatırım yapılmasına gerek yoktur. Lig başlamadan şampiyonlar bellidir. En fazla dört aday şampiyonluk için yarıştığı ligde dört takımın seyircilerinin yapacağı boykot, bu kadar aşırı harcamaları ülke için yatırıma dönüştürülebilinir. Yıllardır profesyoneller tarafından yönetilen bu dört lig takımının yatırımı, futbolcu üzerine olmuştur ve onlara harcan para ile kaç hastane yapılırdı, kaç tıp fakültesinde öğrenciler daha iyi eğitim alabilirlerdi? Canımızı emanet edeceklerimiz iyi eğitim almadığında, suç kimin olur?

Dört takımın seyircisi, bugüne kadar yapılan oyunu bozabilir. Bu kadar yüksek paralar karşılığında yapılan transferlere gerek olmadığını, profesyonel yöneticilerine boykot ile gösterebilirler.

Portekiz ya da ispanyada faşist idare tarafından kullanılan futbol, ülkemizde de aynı amaçla mı kullanılıyor? Eğer kullanılıyorsa, her yerde isyan diyen seyirci, bu oyunu bozar ve futbolu uyuşturucu olmaktan çıkarır ve seyiri hoş olan bir spora dönderir. Futbol uyuşturucu değildir!

Futbol profesyoneller tarafından yönetilen ama amatör ruhu koruyan bir alan olmasını isteniyorsa, profesyonel yöneticilere ülke gerçekleri anımsatılmalı ve yatırımı futbolcuya (iki ya da üç sezon oynayacak) değil, ülke gereksinimlerine yapmalıdır.

Futbolu bir sektör olarak gören ve yatırımını futbolu aracı olarak görenlere dur denmelidir. Bugün dört takım yöneticilerinin devletten almış olduğu ihaleler kamuoyu önünde sorgulanmalıdır. Futbol takımı yönetimi almak için kıyasıya mücadele eden profesyonel yöneticilerin amacı nedir, sorgulanmalıdır.

Parası olan değil, amatör ruhu ile katkı sağlayacakların önü açılsın! O lüks futbol kulüplerinden parası olan değil, gönül bağı kuranlarda yararlanmalıdır! Futbol karşılaşmasına limuzin ile gelen değil, kalabalık ile yürüyenler yönetici olduğu futbol ligi kurulmalıdır.

Ey seyirci, oyunu sen bozabilirsin! Ülkemiz ve insanlarının krizi yaşarken yapılan bu yatırımlar ile senin ile alay edilmektedir. Bu yatırılan paralar senin cebinden çıkacaktır ve çıkan paranın hangi ülkenin kasasına gideceği de kısa süre içinde öğrenilecektir.

Oyuncuya ya da antrenöre yatılan her kuruş senin ekmeğinden koparılan bir parçadır. Ekmeğini kimin ile ne kadar paylaşacağına sen karar ver! Oynan oyunu boz! Boykot et, futbol karşılaşmalarına gitme, komine bilet alma! Boş sahaya çıkacak olan pahalı profesyonel futbolcuların ne kadar yetersiz olduğunu ekranlardan izleyeceksin!

Bu senede senin tuttuğun takım şampiyon olmasın, ülkenin sonu olmadığını göreceksin! Ülke kazanacaktır, yapacağın protesto ile… Ekonomik krizde her kişi taşın altına elini sokmalıdır, zevk ve birkaç günlük gurur için, krizi daha çok derinleştirmeyin! Krizde aç olanlar ve işsizler ile dayanışmak için, boykot edin!

http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584890cookie-checkEkonomik krizi kabul edenler, bu sene maçlara gitmesin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.