Ekvador’da yerlilerin eylemleri sonuç verdi, hükümet geri adım attı

Ekvador’da yerlilerin günlerdir süren protestoları hükümete geri adım attırdı. Hükümetle yeri örgütleri arasında varılan anlaşmaya göre, akaryakıt sübvansiyonlarını kaldıran kararname geri çekildi. Kararın açıklanmasının ardından sokaklarda kutlamalar başladı.

BM ve ülkedeki en yüksek dini otorite Episkopal Konferansı ile diğer devlet kurumlarının garantör olacağı anlaşma çerçevesinde ayrıca diğer sorunlar için de ortak çalışma masaları oluşturuldu.

DEVLET BAŞKANI İLE YERLİ LİDERLERİ BİR ARAYA GELDİ

Anlaşma, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ve ülkedeki yerli toplulukların liderlerinin ülkenin başkenti Quito’da katıldığı toplantıda sağlandı.

Ara bulucu Birleşmiş Milletlerin (BM) bu ülkedeki yöneticisi Arnaud Peral ve Ekvador Kamu Denetçisi Pablo Celi’nin katıldığı toplantıda yerliler, Ekvador Yerli Halkları Konfederasyonu (CONAIE) Başkanı Jaime Vargas ve Cotopaxi Yerlileri Lideri Leonidas Iza ile diğer yöneticiler tarafından temsil edildi.

Toplantı, ülkedeki medya kuruluşları tarafından canlı olarak yayımlandı.

NE OLDU?

Ekvador Hükümeti, şubat ayında 4,2 milyar doları IMF’den olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve Fonun kamu harcamalarının kısılması dahil birçok şartını kabul etmişti.

Devlet Başkanı Lenin Moreno, anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt desteğini kaldırdığını duyurmuştu.

Ülkedeki ulaştırma görevlilerinin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif örgütün de katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüştü.

Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş, askeri sokaklara çıkarmış fakat bu uygulamalar, tüm ülkedeki protestoları engelleyememişti.

Hükümet merkezini başkentten ülkenin güneybatısındaki liman şehri Guayaquil’e taşıyan Moreno yönetimi düzenlemelerden geri adım atmayacaklarını fakat diyaloğa açık olduklarını duyurmuştu.

EN AZ 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkenin resmi kamu denetçi kurumu Defensoria del Pueblo yayımladığı son bültenle, protestoların ağır bilançosunu duyurdu. Protestolarda ülke genelinde 937 kişinin yaralandığı ve şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü kaydedilen bültende tutuklanan ve gözaltına alınanların sayısının ise 1121’e ulaştığı belirtildi.

2343000cookie-checkEkvador’da yerlilerin eylemleri sonuç verdi, hükümet geri adım attı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.