Ekvator yine sıcak

Hafta boyunca binlerce protestocunun gösterilerine sahne olan Quito sokakları kapatılıp Gutierrez’in istifasını isteyen yüzlerce pankart asıldı. Çıkan olaylar sonucu Şilili bir gazeteci de dahil olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti.

2002 yılında başa geçen ve eski bir albay olan Gutierrez, cumhurbaşkanlığı köşküne silahlar, sopalar, taşlar ve molotov kokteylleriyle saldıran protestoculardan, askeri bir helikopterle kaçırılmış, daha sonra da Brezilya büyükelçiliğine sığındığı resmi olarak açıklanmıştı.

Ülkedeki rahatsızlık Cumhurbaşkanı Gutierrez’in tamamıyle kendi inisiyatifiyle, 2004 yılı Aralık ayında, Yüksek Adalet Mahkemesi’nde çalışan  31 sulh hakiminden 27sini muhalefetle işbirliği ettiğini öne sürerek, görevden almasıyla başlamıştı.

Gutierrez’in atadığı ve Mart ayı sonunda görevlerine başlayan yeni hakimlerin, eski cumhurbaşkanları Abdala Bucaram, Gustavo Novoa ve eski cumhurbaşkanı yardımcısı Alberto Dahik hakkında rüşvet suçuyla verilen cezalarını kaldırmaları üzerine, 8 yıldır Panama’da sürgün hayatı yaşayan eski Cumhurbaşkanı Bucaram’ın Nisan ayı başında ülkeye dönmesine izin verilmesiyle protestolar alevlenmeye başladı.

Cumhurbaşkanının ülkeden kaçmasını önlemek üzere protestocular Quito havaalanını işgal ettiler, ancak eski cumhurbaşkanına sığınma hakkı verecek olan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümeti, Gutierrez’i Brezilya’ya getirecek olan Brezilya Hava Kuvvetlerine(FAB) ait bir uçağı Peru-Bolivya sınırında Porto Velha havaalanına gönderdi.     
Olayların hergeçen gün biraz daha büyümesi üzerine Ekvator Milletmeclisi, 100 milletvekilinden 62’sinin onayıyla cumhurbaşkanına, görevini bıraktırma kararı alarak, Çarşamba günü yerine başkan yardımcısı Alfredo Palacio’yu atadı.

Gutierrez’in 2007 Ocak ayında bitmesi gereken cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen yeni Cumhurbaşkanı Alfredo Palacio, hiç bir partiye üye olmayan, New York bilim Akademisi üyesi ve ABD ve Ekvatorda tıp öğrenimi görmüş 66 yaşında bir kalp doktoru. Palacio’nun cumhurbaşkanlığı halen hiç bir Latin Amerika Ülkesi veya ABD tarafından onaylanmasa da, geçtiğimiz Çarşamba günü resmi olarak görevine başladı.

Lucio Gutierrez, petrol bakımından zengin ama aslında fakir bir ülke olan ve ABD ile çok yakın ticari ilişkisi bulunan Güney Amerika ülkesi Ekvator’un, 1997’den bu yana Jamil Mahuad ve Abdala Bucaram’dan sonra başa geçen üçüncü cumhurbaşkanıydı. 

Caracas’da düzenlenen Amerikalı Devletler Organizasyonu(OEA) toplantısını, yaşanan krizi konuşmak ve çözüm üretmek için cuma gününe kadar erteleyen Latin Ülkelerinin tümü, Ekvator’da yaşanmakta olan siyasi istikrarsızlıktan doğal olarak rahatsızlar.

OEA toplantısında konuşulduğu gibi ABD’nin bu işte parmağı olmadığını söyleyen Quito’nun ABD Büyükelçiliği sözcüsü Glen Warren “Ekvator, ABD’ye dost bir ülkedir “dedi.
Kolombiya hükümeti Ekvator’un yaşadığı siyasi krizden kaygı duyduklarını söylerken, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, yerli halkın desteğini yitiren Gutierrez’in İmparatorlukla (ABD ile) bağları fazla sıklaştırarak, iktidarda zaten daha fazla kalamayacağını ifade etti.

Gutierrez’e sığınma hakkı veren Brezilya’da manşetler bu haberle dolarken, bunun Gutierrez’e sempati duymak veya onaylamak anlamına gelmediğini sadece ülkede de yaşanan krizin biran önce sona ermesi için kabul edilen bir çözüm yolu olduğu ifade edildi.
Venezuala’nın başkenti Caracas’da bulunan Şili Devlet Başkanı Ricardo Lagos ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, krizden duydukları kaygıyı dile getirerek, sorunların bir an önce  ve daha ciddi sorunlara yol açmadan barış ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. Arjantin ise, yine krizden kaygı ve hayatını yitirenler için üzüntü duyduklarını söyledi.

Washington ise, yaptığı açıklamada erken seçimlerin çözüm getirebileceğini söyledi.
Haftayı protestolarla geçiren başkent Quito’ da Perşembe gününden itibaren hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Perşembe günü havalanı yeniden açılması ve büyük çoğunluğun yeniden işlerine dönmesine rağmen okullar hala kapalı tutuluyor.

FOTOĞRAF: Lucio Gutierrez

1104200cookie-checkEkvator yine sıcak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.