El Caferi Irak başbakan adayı

İslami Dava Partisi’nin önde gelen ismi İbrahim El-Caferi, güvenlik sağlanmadan, Irak’ın yeniden yapılanmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Başbakan adaylığının, Birleşik Irak İttifakı’nca onaylanmasından sonra konuşan El-Caferi, isim vermeden komşu ülkelerin, Irak’ın içişlerine karışmalarına yönelik sorunun çözülmesi istedi. Başbakan adayı, yeni Irak hükümetinin, kapsayıcı olması gerektiğini Kürtler kadar Sünnileri de, siyasi sürece katması gerektiğini söyledi.

İBRAHİM EL CAFERİ?
 
Irak’ta 30 Ocak’ta düzenlenen genel seçimleri kazanan Birleşik Irak İttifakı’nın, başbakanlık adayı olarak belirlediği İbrahim El Caferi, yakın geçmişe dek dış dünyada fazla tanınmayan bir siyasetçi. El Caferi, önde gelen Şii örgütlenmelerden Dava Partisi’nin sözcüsü. Ancak asıl mesleği doktorluk. 1970’lerde Saddam Hüseyin rejimine karşı kanlı bir mücadele yürüten Dava Partisi, Irak’taki en eski ve güçlü Şii ve İslamcı siyasi hareketlerden biri sayılıyor.

Saddam Hüseyin’in devrilmesi ardından ise, uzun süre İran merkezli olarak faaliyet gösteren Dava Partisi, ülkedeki örgütlenmesini hızla yeniden kurdu. Parti arkasına Irak’taki Şiilerin en üst düzey dini lideri olan Büyük Ayetullah Ali El Sistani’nin de desteğini alarak seçime girdi. Caferi, ABD öncülüğünde oluşturulan geçici yönetim sırasında, bir süre Gazi El Yaver’in yanında başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

El Caferi seçimden önce yaptığı açıklamalarda, seçimleri kazandıklarında “Şiiler olarak değil Iraklılar olarak” bir yönetim kurmaları gerektiğini söylemişti. Ancak geçici hükümet, temel yasa olarak adlandırılan geçici anayasayı hazırlarken, Caferi İslamın yasaların dayandığı başlıca temel olması gerektiğini savunanların başını çekiyordu.

Bununla birlikte İslamın yorumlanmasında ve uygulanmasında fazla sertlik yanlısı olmadığı düşünülüyor. El Caferi’ye şüpheyle yaklaşanlar, İran’daki muhafazakarlarla gizli bağları olduğunu ve benzer bir dini yönetim biçimini dayatmaya çalışabileceğini öne sürüyorlar.

1099730cookie-checkEl Caferi Irak başbakan adayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.