El Cezire ve Telesur işbirliği yapacak

Katar merkezli Arap televizyonu El Cezire, uluslararası yayınları ve işbirliğini artırmak için atağa kalktı. Urduca deneme yayınlarına başlayan, İngilizce yayınlar için de hazırlıkları sürdüren el Cezire, Fransızca, İspanyolca ve Türkçe yayınlarının da takip edeceğini açıkladı.


El Cezire Irak’ın işgali döneminde ABD tarafından bombalanması istendiği basına sızmıştı. ABD’nin el Cezire’yi bombalayacağı haberleri üzerine kanal çalışanları protestolar düzenlemişti. Telesur ise Latin Amerika’da ABD’li medya kanallarına alternatif bir yayın organı olarak bir süre önce yayına geçti.


TELESUR İLE ANLAŞMA


El Cezire, Venezuela hükümetinin desteklediği Telesur televizyonuyla bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre kanallar içerik paylaşacak, gerektiğinde birlikte haber üretecek. Ayrıca gazeteci ve teknik uzman eğitirken işbirliği yapacak. Telesur’un yöneticisi Andres Izarra, Arap dünyasında referans noktası olmayı başaran el Cezire’nin önemli bir esin kaynağı olduğunu söyledi.


Latin Amerika çapında yayın yapan Telesur, bölgede entegrasyon çabalarına katkıda bulunmak ve ABD kaynaklı haber kanallarına alternatif yaratmak amacıyla kurulmuştu.


Yayınlarına geçen yıl Venezuela’ın başkenti Caracas’ta başlayan Telesur, halen 20 ülkeye yayın yapıyor. Solcu hükümetlerce yönetilen Arjantin, Küba ve Uruguay da kanala devlet düzeyinde destek veriyor. Amerikan yönetiminden bazı çevreler, Telesur’un Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in propaganda aracı olduğunu savunuyor.


El Cezire’nin yayınları da Amerikan karşıtı bulunuyor. Ancak Arap dünyasında haber kanalının yanısıra çocuk, spor ve canlı yayın kanallarıyla da tanınan El Cezire, ününü giderek pekiştiriyor.



EL CEZİRE ATAKTA


Doha merkezli televizyonun pazarlama müdürü Hamid el Nuaymi, yabancı dilde yayınların Urduca ile başlayacağını duyurdu. El Nuaymi “‘Asya’nın kablo üzerinden yayın yapan en önemli şirketiyle anlaştık. Haber programlarımız 24 saat simultane çeviriyle Urduca yayınlanacak” dedi. Kanalda çevirilerin yanısıra, Urduca üretilen haberlerin de yer alacağı belirtiliyor.


Yeni yayınlarla büyük bölümü Pakistan’da yaşayan 150 milyon izleyiciyi çekmeyi planladıklarını belirten el Nuaymi, hangi kablolu yayın şirketiyle anlaştıklarını açıklamadı. Urduca programların test yayınına iki gün önce başlandığını kaydeden el Cezire yöneticisi, abonelik sistemine Haziranda geçileceğini söyledi.


El Nuaymi ardından Türkçe, Fransızca ve İspanyolca simültane çeviri servislerinin de hizmete geçmesinin planlandığını kaydetti. El Cezire’nin İngilizce yayın yapacak uluslararası haber kanalının da bahar aylarında yayına başlaması bekleniyor. Kanalda BBC’nin en tanınmış programcılarından Sir David Frost ile eski Pentagon sözcüsü Josh Rushing gibi isimler de çalışacak.

686740cookie-checkEl Cezire ve Telesur işbirliği yapacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.