El değmemiş ormanda mermer ocağı kararını mahkeme iptal etti!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde el değmemiş ormanlık alanda açılmak istenen mermer ocağı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararı mahkeme tarafından iptal edildi.
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Korucuk köylülerinin açtığı davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2019 tarihli kararını hukuka aykırı buldu. Mahkemenin iptal kararında, mermer ocağı açılması planlanan bölgenin el değmemiş ve bakir orman ekosistemi içinde kaldığına işaret edilerek “Kesilecek ağaç ve çalılar ormansızlaştırmaya neden olacak” görüşüne yer verildi.

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Anamur’un Korucuk köyünde yaklaşık 100 hektarlık alanda mermer ocağı ruhsatı verilmiş, proje sahibi firma ise kızılçam ormanı ve maki örtüsüyle kaplı el değmemiş ormanlık alanda işletme açmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. Mersin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 30 Aralık 2019 tarihinde mermer ocağı için ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.

MAHKEME HUKUKA AYKIRI BULDUĞU ÇED KARARINI İPTAL ETTİ

Bunun üzerine Mersin Çevre Derneği (MERÇED) ile Korucuk ve Ovabaşı köylerinin muhtarları kararın iptali için dava açtı. Davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, davacıları haklı bularak söz konusu ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti. Mahkeme, davalı idare olan Mersin Valiliği’nin davanın süresi içinde açılmadığı gerekçesiyle usul yönünden reddedilmesi talebini uygun olmadığına hükmetti. Temmuz 2020’de proje sahasında yapılan bilirkişi incelemesinin ardından uzmanların hazırladığı raporu esas alan mahkemenin iptal kararında mermer ocağının açılması durumunda ortaya çıkacak olumsuz etkilere yer verildi.

MADENCİLİK FAALİYETİ YERALTI SULARINI ETKİLEYEBİLİR

Mermer ocağı açılması planlanan bölgede yer alan kayaçların yeraltı suyu beslenme alanlarını oluşturduğu kaydedilen kararda, bölgede yapılacak her türlü madencilik faaliyetinin hem yeraltı suyu rejimini hem de hidrojeolojik açıdan ekosistemi etkileyebileceği ifade edildi.

TARIMSAL ÜRETİM ZARAR GÖRECEK

Proje alanının dağlık ve yüksek bir alanda yer aldığına dikkat çekilen mahkeme kararında, bölgede yaygın olarak muz ve yer fıstığı tarımının yapıldığı belirtilerek, “Proje alanının rakım durumu düşünüldüğünde rüzgârın ve diğer iklim şartlarının etkisi ile bölgede önemli değere sahip olan tarımsal varlığın zarar göreceği, proje alanı ve çevresinin mikro klima özelliği taşıması nedeniyle her bölgede yetişmeyecek özel ürünler için önem taşımakta olduğu, kurulması planlanan mermer ocağı bölgede özel bir değere sahip tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyeceği” hükmüne yer verildi.

MERMER OCAĞI İZNİ VERİLEN YER EL DEĞİMEMİŞ ORMAN ALANI İÇİNDE

Mermer ocağı izni verilen bölgenin bugüne kadar el değmemiş bakir orman ekosisteminin içinde kaldığı belirtilen mahkeme kararında, alanın karşı yamacınca Orman Genel Müdürlüğü tarafından bal ormanı tesis edildiği bilgisine yer verilerek, mermer ocağının açılması durumunda bu ormanların zarar göreceği kaydedildi. Mermer ocağının işletilmesi sırasında çıkacak olan toz ve zehirli gazların çevrede bulunan bitkilerin fotosentez yapmasını engelleyerek ölümüne neden olacağının altı çizilen kararda, “Kesilecek ağaç ve çalılar ormansızlaştırmaya neden olacak” görüşüne yer verildi.

MAHKEME, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

Söz konusu mermer ocağı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararının maden mühendisliği açısından da değerlendiren mahkeme kararında, maden sahası bölgesinin yarı kurak bir iklime sahip olduğu ve eriyebilen kayaçların yaygın olduğu belirtilerek, “Mersin Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 30.12.2019 tarihli ÇED Gerekli Değildir kararından hukuka uyarlık görülmemiştir” hükmüne yer verilerek dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

MERMER, TURİSTLERİN TATİL TERCİHLERİNE KATKIDA BULUNUYORMUŞ

Mahkemenin iptal ettiği ÇED raporunda, proje sahasında yaşayan hayvan türlerinin geniş yayılımlı türler olduğu savunularak, faaliyetin başlaması durumunda söz konusu hayvanların çevredeki arazilere doğru yönelecekleri ifade edilmişti. Turizm amaçlı otel, motel, site ve tatil köyleri gibi yatırımlarda mermer kullanımında artış olduğu görüşüne yer verilen ÇED raporunda, “Bu gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımı ile daha estetik bir görünüm verilmekle beraber turistlerin daha doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunulmaktadır. Turizm ülkesi olan ülkemizin bu yörelerinde doğal mermer kullanılmasına önem verilmelidir. Bu yörelerde hem doğallığı hem de modern yaşam tarzını ve çevreciliği doğal estetiklik ile birleştirerek harikulade projelerin geliştirilmesi turizme kesinlikle katkı sağlayacağı düşünülmelidir” ifadeleri yer almıştı.

 Fotoğraflar: (Anamur Çevre Platformu) 

2507670cookie-checkEl değmemiş ormanda mermer ocağı kararını mahkeme iptal etti!
Önceki haberBM’den uyarı: Kadınlar bedenleri üzerinde söz sahibi değil
Sonraki haberFikret Başkaya: “Bilinç devrimine, etik ve entelektüel bir yenilenmeye ihtiyaç var”-
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.