‘El Kaide’nin amacı, istikrarsızlık’

“Usame bin Ladin bir mülakatında ‘ABD’lileri ancak Müslüman topraklarında yenebiliriz’ demişti. Şimdi Irak El Kaide’nin ABD’ye karşı savaşında en büyük cephe haline geldi” diyen Etvan yorumunu şöyle sürdürdü:

“Irak’taki Şii camiine düzenlenen son saldırıdan büyük ihtimalle El Kaide sorumlu. Irak’ta itikrarsızlıktan en fazla kaybı olan taraf Şiiler. Askeriye camiine düzenlenen saldırı sonunda Şiileri de şididetin içine çekti ve iç savaşın kapıları açıldı. Irak’taki El Kaide lideri Ebu Mussab ez-Zerkavi burada üç ay ayaklı bir mantık kuruyor.”

“Birincisi iç savaş Sünni azınlığın siyasi sürece katılımını engelleyecek. Zira Zerkavi, demokrasiyi kulun, kula kulluk etmesi olarak görüyor” diyen yazar, “İkincisi iç savaş Şiilerin iktidara gelmesini engelleyecek. Böylece ABD’nin Irak projesi başarısızlığa uğrayacak. Üçüncüsü Zerkavi, İran destekli Şiilere karşı bölge ülkelerden askeri destek alabileceğini farkında…” diye devam etti.

Etvan, El Kaide’nin amacını şöyle açıkladı:

“Zerkavi, Iraklı Şiileri Amerika’nın işbirlikçileri olarak görüyor. Irak’ta bir iç savaş kısa sürede tüm bölgeye yayılabilir. İran’ın Irak’ta nüfuzunu artırması bölgedeki Sünni liderleri rahatsız etmeye başladı. Bahreyn, Suudi Arabistan ve Lübnan’da mezhepler arası gerginlik tırmanıyor. El Kaide’nin amacı sadece Batı dünyasında değil Orta Doğu’da da istikrarsızlık yaratmak.”

1124110cookie-check‘El Kaide’nin amacı, istikrarsızlık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.