Elazığ yolsuzluğu vekile uzandı

Yüz milyonlarla ifade edilen ihaleleri veren belediyeye ağır suçlamalar yöneltiliyor.

AKP’li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu ve üst düzey belediye yöneticileri hakkında “ihale yolsuzluğu” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında “belediye ihaleleri” mercek altına alındı. Soruşturmanın odağında ise AKP Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk’ün eskiden sahibi olduğu aile şirketi “Hazar Limited Şirketi” ve yönetiminde yine Öztürk’ün yakın akrabalarının bulunduğu “Öztürk Limited Şirketi” bulunuyor. Yolsuzluk soruşturmasında şüpheli bulunan ihaleleri AKP’li vekilin eskiden ortak olduğu aile şirketi alırken; yüzmilyonlarla ifade edilen ihaleleri veren belediye yönetimine müfettiş raporunda “ağır suçlamalar” yöneltiliyor.

2009 yılında iki şirketin aldığı ihale toplamı “183 milyon 441 bin TL” olarak hesaplandı. En son 2010-2014 yılları için Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün 56 aylık hizmet alımı ihalesini de “137 milyon TL”ye yine AKP’li vekil Öztürk’ün aile şirketi Hazar Limitedaldı. Bu son ihale raporda, “İhaleye katılmak üzere 17 şirketin şartname aldığı, bu şirketlerden sadece 4 adetinin ihaleye katıldığı ancak sadece Hazar Limited Şirketi’nin yeterlilik alarak teklif sunduğu, ihalenin tek yeterlilik alan Hazar Limitet Şirketi’ne kaldığı, ihaleye şartname alan 17 şirketten 10 tanesinin itiraz ettiği, bu itirazların idarece reddedildiğinin anlaşıldığı, götürü usulde ihale olduğu” ifadesiyle yer aldı.

İhaleyle ilgili raporun sonuç bölümünde, “Hazırlanan idari şartnamelerin bu şirketlerin (Hazar ve Öztürk Limited şirketleri) yeterlilik alabileceği diğer şartname satın alan şirketlerin yeterlilik alamayacağı şekillerde düzenlendiği” tespiti yapıldı. Raporda en çok yer alan cümle ise, “Fakat yine sadece tek başına Hazar şirketinin yeterlilik alarak ihaleyi aldığı” şeklinde karşımıza çıkıyor.

Selmanoğlu ve belediye yöneticileri hakkında “ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla hazırlanan ve Mülkiye Başmüfettişi İhsan Yiğit’in “yolsuzluk ve rüşveti” kapsadığı için direkt Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı‘na sunduğu raporun sonuç bölümünde söz konusu Hazar şirketi hakkında, “Elazığ Belediyesi’nin bilhassa 2006 yılı sonrasındaki ihale iş ve işlemlerinin düzenli olmadığı, farklı birimler arasında kiralanan araçlara ödenen bedeller arasında kabul edilebilir makul ölçüleri aşan aşırı farklar olduğu, Elazığ Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün ihalelerinin devamlı Hazar Sosyal Hizmetler Limited Şirketi’nce yine 2009 yılından itibaren Fen İşleri Müdürlüğü’nün araç kiralama işlerinin Hazar Sosyal Hizmetler Limited Şirketi’nce yerine getirildiği” bilgisine yer verildi. İki şirketin (Hazar ve Öztürk) bazı ortaklarının aynı isimler olduğuna dikkat çekilen ve yargıya intikal eden raporda aynen, “İhale mevzuatına göre gizli tutulması gereken yaklaşık maliyetin ihaleye katılan şirketlere veya başkalarına ulaştığı izlenimi veren kuvvetli şüphelerin bulunduğu; bu durumun belediyenin bu dört biriminden ihale alan şirketlerin daima yaklaşık maliyetin hemen biraz altında fiyat teklif etmelerinden de görülebileceği” yazıldı.

AYKUT KÜÇÜKKAYA/Cumhuriyet

1282720cookie-checkElazığ yolsuzluğu vekile uzandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.