Elazığ’da ölü sayısı 51 oldu

ELAZIĞ’DA DEPREM: 51 ÖLÜ

Karakoçan ilçesine bağlı Başyurt beldesinde saat 04.32’de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem, il merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde ufak maddi hasarların dışında can kaybına yol açmazken, hasarın ve can kaybının büyük kısmı Kovancılara bağlı, aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci, Okçular köylerinde oluştu. Buradaki yaralılar, kent merkezdeki hastanelere kaldırıldı.

KERPİÇ YAPININ FATURASI AĞIR OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları tarafından AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen, ”Uluslararası Kadın Hakları Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Elazığ’daki depreme ilişkin son durum hakkında bilgi verdi.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

”Şu ana kadar kaybettiklerimiz en büyük üzüntümüz, hüznümüz. Şüphesiz ki bu bölgenin yerel mimari anlayışı kerpiç yapılanmadır. Bu kerpiç yapılanmanın da ne yazık ki tabii faturası, bedeli ağır olmuştur. Bir asra yakın bir süredir deprem görmeyen bu bölgede şu anda bir deprem gerçekleşiyor. Deprem olan bu bölgemizi şüphesiz ki çok daha farklı bir şeklide imar etmek için de süratle Toplu Konut İdaremize gerekli talimatları verdik. Şu anda Toplu Konut İdaremizden de arkadaşlarımız bölgede çalışmaları yapmak üzere bugün oraya intikal edecekler.”

Yaşanan artçı sarsıntılara dikkati çeken Erdoğan, “Bölgedeki vatandaşlarımdan özellikle rica ediyorum, depremler ve artçı sarsıntılar sürdüğü için lütfen hasarlı yapılara girmesinler. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarının, ülkemizin, milletimizin başı sağolsun. Yaralı vatandaşlarımıza da Allah’tan acil şifalar temenni ediyorum. Onların da ailelerine sabırlar temenni ediyorum” dedi.

BAKANLAR BÖLGEDE

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Elazığ’a geldi. Askeri helikopterle Okçular köyüne giden bakanlar incelemelerde bulundu.

ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI

Elazığ Valisi Muammer Erol, depremin ardından enkaz altında kimsenin kalmadığını söyledi.

Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan da Kayalık, Yukarı Demirci ve Okçular köyüne toplamda 5 köye hitap edecek şekilde, Kızılay ve 8. Kolordu Komutanlığı tarafından seyyar mutfak kurulma çalışmalarının başladığını bildirdi.

Aslan, ayrıca Kızılay tarafından Okçular köyüne, 8. Kolordu Komutanlığınca da Yukarı Demirci köyüne soğuk iklim çadırı kurulacağını açıkladı.

Bu arada depremde hayatını kaybeden 17 kişinin cesetlerinin ise Okçular köyü muhtarlık binasında bekletildiği bildirildi.

TÜRK KIZILAYI YARDIM İÇİN BÖLGEDE

Türk Kızılayı, deprem bölgesine 46 afet müdahale uzmanıyla birlikte 375 çadır, bin 100 battaniye, iki seyyar mutfak, 700 yatak ve çok sayıda kumanya gönderdi.

Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı, GSM iletişimin daha rahat sağlanması amacıyla bölgeye seyyar baz istasyonları gönderilmesini kararlaştırdı.

84 ARTÇI SARSINTI OLDU

Elazığ’da yaşanan artçı sarsıntı sayısı 84’e ulaştı. Saat 09.47’de 5.5, saat 12.14’de 5.1 büyüklüğünde Başyurt merkezli, saat 13.12’de ise 5.3 büyüklüğünde Palu’nun Gökdere mevkisi merkezli artçı sarsıntılar meydana geldi.

ELAZIĞ’DA VE TUNCELİ’DE EĞİTİME 2 GÜN ARA
Deprem sonrasında Elazığ ve Tunceli’de okullar 2 gün süreyle tatil edildi.

Bölgede devam eden artçı depremler sebebiyle öğrencilerin panik yaşamamaları ve tedbir amacıyla eğitime ara verildiği öğrenildi.

Bu arada, Tunceli’nin Mazgirt ilçesindeki Bulgurcular YİBO’daki öğrenciler, binada çatlaklar oluşması üzerine ailelerinin yanına gönderildi. Hafif hasar gören Kaymakamlık binasındaki personelin bir kısmı tahliye edildi.

ÖLEN 22 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Depremde yaşamını yitirenlerden kimlikleri belirlenenlerin isimleri şöyle:

”Muhammet Emin Polat (Çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (Çocuk), Muhammet Özdoğan (Çocuk),Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit, Fikri Özdoğan, Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, Emrullah Akdağ ve Yusuf Akdağ.”

19 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

Okçular köyünde hayatını kaybeden 19 kişi için iş makineleriyle mezar açıldı. Cenazeler daha sonra defnedildi.

53 YARALININ KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Kovancılar Devlet Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, depremde yaralananlardan kimlikleri belirlenenlerin isimleri şöyle:

”Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız, Makbule Cirit, Emrullah Akdağ, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Safiye Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Veysel Yıldız, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Fatma Kahraman, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan, Veysel Yıldız, Esma Demirtaş.”

40 YARALI TABURCU EDİLDİ

Elazığ Valiliği internet sitesinden yapılan açıklamada, Okçular köyünde 15, Kayalık köyünde 4, Yukarı Kanatlı köyünde 3, Göçmezler köyünde 4, Yukarı Demirci köyünde 15, Kovancılar Devlet Hastanesinde 10 olmak üzere toplam 51 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Halen Elazığ’ın çeşitli hastanelerinde 34 yaralı tedavi görürken, tedavisi tamamlanan 40 depremzedenin ise taburcu edildiği kaydedildi.

GÜL: MİLLETÇE DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Elazığ Valisi Muammer Erol’u arayarak bilgi aldı. Gül, yaptığı açıklamada da çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasından milletçe derinden üzüntü duyulduğunu belirterek, şunları ifade etti:
”Devlet tüm imkanlarıyla seferber olmuş durumdadır. Çalışmalar üstün bir gayretle sürdürülmektedir. Can kaybının artmamasını, ülkemizin bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyorum.”

ŞAHİN: YARALAR EN KISA ZAMANDA SARILACAK

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının aracılığıyla depremzede ve mağdur vatandaşların yaralarının en kısa zamanda sarılıp, depremin etkilerinin en aza indirileceğine inandığını ifade etti.

BAYKAL’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

CHP lideri Deniz Baykal, Elazığ’da meydana gelen depremde yaşamını yitiren vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifa ve yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır ile başsağlığı diledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP heyetinin bugün öğle saatlerinde Elazığ’a gideceği, ilgili ve yetkililerden bilgi alarak yaraların sarılması için çalışmalara katılacağı ve bir rapor hazırlayacağı bildirildi.

İSRAİL YARDIMA HAZIR

İsrail, Elazığ’da meydana gelen deprem nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek, her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi. İsrail’in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İsrail’in, Türk halkı ve hükümetinin yanında olduğu ifade edilerek, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi.

DEPREM “GELİYORUM” DEMİŞ

”Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi” kapsamında Marmara Bölgesi’nde kurulan 4 istasyondan elde edilen verilere göre, doğu yönlü bir fay hareketinin olacağının daha önceden tahmin edildiği bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ”Bölgedeki 1900’den sonra 6’nın üzerinde olan depremlere bakarsak, şu deprem hariç, burada Doğu Anadolu fayında 1900’den beri büyüklüğü 6’nın üzerinde bir deprem olmadığını görüyoruz” dedi.

Erdik, ”6 büyüklüğünde bir depremin yarattığı gerilim artışı veya transferinin çok fazla olmadığını düşünüyoruz. Öyle herhangi bir endişe yok kafamızda” diye konuştu.

ADANA’DA HAFİF ŞİDDETLİ DEPREM

ADANA – Adana’nın Aladağ ilçesinde, saat 13.16’da, 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre, depremde herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü kayıtlarına göre, merkez üssü Aladağ olan 5 kilometre derinlikte, 4,0 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

İlk belirlemelere göre, depremde herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.

DÜNYA SALLANIYOR

Öte yandan Tayvan’ın güneydoğusu 5.1, Yunanistan ise 4.2 büyüklüğünde depremlerle sarsıldı.

Şinhua ajansının haberine göre, yerel meteoroloji bürosu depremin merkez üssünün yerin 14,3 kilometre altında olduğunu duyurdu.
Öğleden sonra meydana gelen depremde can kaybı olmadığı bildirildi.

Yunanistan’da ise Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Atina ve Selanik Yerbilimleri Enstitüleri, saat 15.12’de kaydedilen sarsıntının merkez üssünün, başkent Atina’nın 150 kilometre batısındaki Navpaktos kentinin 25 kilometre doğusu olduğunu duyurdu.

Sarsıntının, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybına yol açmadığı kaydedildi.

1236260cookie-checkElazığ’da ölü sayısı 51 oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.