Elektronik çöp kazancı 6 milyar$

AA muhabirinin ABI araştırma şirketinin, ”Elektronik Çöplerin Geri Kazanımı ve Yeniden İşlenmesi” başlıklı raporundan derlediği bilgilere göre, kullanım dışı kalmış elektronik cihazların, değişik yöntemlerle geri kazanımı önemli bir ekonomik kazanç sağlarken, yeniden kullanım hava, toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesinde önemli bir yer tutuyor.
Rapora göre, dünyanın en önemli ”yasal ya da yasa dışı” e-çöplük tesisleri, yine en çok elektronik ürün üretilen Asya-Pasifik bölgesinde bulunuyor.

Elektronik çöplere yönelik yasal düzenlemelerin en yoğun olduğu yer ise ”Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE)-Atık Elektrik ve Elektronik Parçalar Projesi”nin uygulandığı Avrupa olarak gösteriliyor. Projede elektronik cihazlarda zehirli kimyasalların kullanımından, yeniden kazanıma kadar bir çok amaç bulunuyor. Bunun dışında Basel Action Network (BAN) ve e-Stewards Girişimi sivil toplum kuruluşları da e-çöpler konusunda çalışmalar sürdürüyor.

ABI şirketinin raporunda, 2009 sonu itibarıyla 5,7 milyar dolar cirosu olan e-çöp kazanım/işleme sektörünün 2014 yılında 14 milyar dolarlık ciroya ulaşacağı öngörülüryor.

Enerji sektörü üzerine araştırmalar yapan Pike Research şirketinin geçtiğimiz yıl yayınlanan raporunda ise, dünya üzerinde çöpe atılan elektronik aletler ya da e-çöp hacminin 2015 yılı itibariyle yıllık 73 milyon tona ulaşmasının beklendiği kaydediliyordu.

1232810cookie-checkElektronik çöp kazancı 6 milyar$

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.