Çelik: Yargı kararı beklenecek

Taksim Dayanışması Sekreteryası adına açıklama yapan Tayfun Kahraman ise, konuyu bugün değerlendireceklerini akşam da bir anma etkinliği düzenleyeceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili 8 kişilik sanatçı heyeti ve Taksim Dayanışması’ndan 8 isimle Başbakanlık Konutu’nda bir araya geldi.

Saat 23.45’te başlayan basına kapalı görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Kabule, Taksim Dayanışma’dan Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertab Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.

İlk heyetten sonra gelen Taksim Dayanışma’dan Derya Karadağ, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden Beyza Metin, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da daha sonra görüşmeye dahil oldu.

Görüşmeye, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ve Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı.

ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik şunları söyledi:

”Türkiye bir hukuk devletidir. Hükümetin hukukun dışına çıkması, icra organının hukuk dışı bir işlem yapması, bir iş yapması söz konusu değildir. Gezi Parkı ile ilgili olarak verilmiş olan bir yargı kararı vardır, elbetteki hükümet yargı kararlarına saygılı ve uygulamakla yükümlüdür. Bu kararla ilgili olarak temyiz süreci başlatılmıştır.

Bölge idare mahkemesinde devam edecek olan, belki Danıştay’da devam edecek olan bir süreç devam etmektedir. Yargı kararı sona erinceye kadar Gezi Parkı ile ilgili olarak hiçbir tasarrufta bulunulmayacaktır. Yargı kararı lehte çıksa bile yani hükümet icratının ve alınan kararların lehinde çıksa bile, hükümetimiz burada halkımızın ne düşündüğü, ne istediği ve istemediğini öğrenmek üzere bir halk oylamasına gidecektir.

Orantısız güç kullanan polislerle ilgili inceleme başlatılmıştır. Gezi Parkı eylemcileri bu saatten itibaren eylemlerine son vermeli. Temenni ederim ki bir kaç saat sonra güneş daha parlak doğar. Kimsenin dayak yemediği ve atmadığı bir ortamın oluşmasını hepimiz temenni ediyoruz. Temenni ederim ki birkaç saat sonra güneş daha parlak doğar.”

“Plebisit” diye belediyelerin özellikle verilen kararlarda halkın görüşüne başvurulan mini halk oylamalarının olduğunu dile getiren Çelik, “Bu durumda da İstanbul halkı ne istiyor, İstanbul halkı ne istemiyor ölçmek için, bunu değerlendirmek için bir halk oylamasına gidilecektir. İstanbulluların verdiği karar bizim için son derece saygıdeğerdir. Lehte de çıksa aleyhte de çıksa hükümetimiz bunu elbette uygulayacaktır, uygulamak durumundadır” ifadesini kullandı.

‘EVLATLARINIZ SICAK YATAKLARINDA YATSINLAR’

Bir gazetecinin, “Başbakan göstericilerin ailelerine ‘artık onları orada alın’ diye son bir uyarı yapmıştı. Bu görüşmeden sonra artık o uyarılara gerek kalmayacağı intibasını edindiniz mi?” sorusuna Çelik, “Ben de aynı uyarıda bulunuyorum. Anne ve babalara ‘oradaki evlatlarınız sıcak yataklarında yatsınlar’ diyorum. Sevgili gençlerimize de diyorum. Şu anda gelen arkadaşlar da zaten bu tür taleplerle gelmişlerdir. Bu tür talepler konuşulmuştur ve bu şekilde de iyi bir noktaya gelinmiştir. Dün zaten halk oylaması meselesinde ifade etmiştim. Bugün de sizlerle bunları paylaştım” karşılığını verdi.

“Eğer yarın geceden itibaren de gitmezse buradaki eylemciler, Gezi Parkı’ndaki eylemcileri kastediyorum, daha ne kadar beklenecek, bir müdahale gündeme gelecek mi?” sorusu üzerine Çelik, “Hükümet bu konuda son derece müsamahakar davranmıştır, davranmaktadır.

Bir kez daha altını çiziyorum. Eğer Türkiye demokratik bir ülke olmasaydı zaten bunlar olmazdı, bu tip şeylere müsamaha da edilmezdi. Demokrasinin müsamahası nereye kadarsa oraya kadar gösterilmiştir. Yani hükümetin orada çok uzun boylu bu Gezi Parkı’nın bu şekilde işgal altında tutulmasına müsaade edeceğini hiç zannetmiyorum. Bu da sorunuzun sanırım cevabı olabilir” yanıtını verdi.

ERGENÇ: ‘ŞİDDETLE İLGİLİ DELİL VARSA PAYLAŞIN’ DENİLDİ

Sanatçı Halit Ergenç de, sanatçılar adına yaptığı açıklamada, oldukça uzun süren toplantıda, sürecin işleyişini, nasıl gördüklerini, kaygılarını, çözüm önerilerini dile getirdiklerini, Başbakan Erdoğan’ın da kendilerini dikkatle dinlediğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın, yargı sürecine saygılı olduklarını ve yargı haricinde davranmayacaklarını kaydeden Ergenç, Başbakan’ın, yargı süreci sonunda kışla yapılmaması kararı çıkarsa buna uyacaklarını ve burayı park olarak düzenleyip, koruyacaklarını söylediğini ifade etti.

Ergenç, yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkması durumunda ise halk oylamasına gitmeyi istediklerini söylediğini vurgulayarak, ”Dolayısıyla bu yargı sürecinin sonuna kadar zaten herhangi bir değişiklik olmayacaktır Gezi Parkı’nda. Bunun sonrasında artık orada bulunan arkadaşlarımızın evlerine dönmelerini istediklerini, bu süreci izlemelerini ve takip etmelerini istediklerini söylediler” diye konuştu.

Halit Ergenç, Başbakan Erdoğan’ın “artık herkesin rahat bir şekilde yatağında uyumasını ve bu gergin ortamın, sokaklarda olan olayların da nihayete ermesini istediklerini” söylediğini anlatarak, şöyle devam etti:

“En önemlisi bizim de gördüğümüz pek çok insanın şahit olduğu bu şiddet gösterileriyle ilgili bizler kendi sıkıntılarımızı, onlar da kendi sıkıntılarını dile getirdiler. Bu süreç içinde de kim şiddet gösterdiyse, talepleri de var, Sayın Bakanımızın da talepleri var.

Dediler ki ‘elinizde olan herhangi bir görüntü, herhangi bir delil ne varsa mutlaka bize ulaştırın. Taraf önemli değil, kimin kime şiddet uyguladığı söz konusu değildir. Her taraftan olabilir, biz bunun soruşturmasını başlattık, sonuna kadar da yürüteceğiz, size bu teminatı veriyoruz’ dediler.”

AKIN: MUTLU AYRILIYORUM

Yazar Sunay Akın, görüşmeden mutlu ayrıldığını belirterek, “Bu süreci özellikle başından beri takip eden sanatçılara teşekkür ediyorum. Kendi adıma çok mutlu ayrılıyorum. Bundan sonra hepimizin bütün Türkiye’nin beklentilerinin altı çizilmiştir. Gezi Parkı’na gidip şiirlerimizle, sanatımızla bu işi demokratik anlamıyla bir finalle taçlandırmalıyız” dedi.

KAHRAMAN: BAŞBAKAN YARGI SONUCUNU BEKLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ
Taksim Dayanışması Sekreteryası adına konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da 17 gündür Gezi Parkı ile başlayan “çevre hakkı ve demokrasi mücadelesi”nin Türkiye’de büyük bir iz bıraktığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a günlerdir ifade ettikleri değerlendirmelerini bugün yeniden sunduklarını söyledi.

Kahraman, Başbakan Erdoğan’ın, yargı sürecinin sonunu bekleyip, ardından sonuca göre halk oylamasına gitmek istediklerini ilettiğini ifade ederek, “Sayın Başbakan, oylama sonucunda park olarak kalmasının tercih edilmesi halinde, yani vatandaşlarımız, İstanbullular bu alanın park alanı olarak kalmasını tercih ettiklerinde bu karara uyacaklarını ifade ettiler. Bu aşamada, öncelikle yargı nihai kararını verene kadar projenin uygulamaya geçilmeyeceğini ifade etmesi Sayın Başbakanın, bu gecenin olumlu sonucudur” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın, güvenlik kuvvetlerinin ölçüsüz ve kuralsız güç kullanımı konusunda soruşturmaların süreceğini, gereken önlemlerin alınacağını bildirdiğini anlatan Kahraman, “Başbakanımızın, tarafımıza yapılan açıklamalarını, ülkemizin tüm kamuoyunun, Gezi sakinlerinin takdirine bırakıyoruz. Buradan çıkan pozitif yönlü yaklaşımı değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz, bugün burada hala da süren bu sürecin ve Sayın Başbakanın bizlere ifade etmiş oldukları bu sözlerin takipçisi olmaya da devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘POZİTİF YÖNLÜ SÖZLER’

Kahraman, bir gazetecinin, “Bu sözler eylemin bitmesi için yeterli midir sizin için?” yönündeki sorusuna, “Bu sözler pozitif yönlü sözlerdir. Pozitif yönlü bu sözlerin arkadaşlarımızın da pozitif olarak değerlendireceklerini bizler buradan düşünüyoruz” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, “Siz parktan çekilecek misiniz kendi adınıza, yargı süreci bitene kadar en azından” sorusuna karşılık Kahraman, “Şu anda Gezi Parkı’nın park olarak kalması açıktır. Gezi Parkı, yargı süreci tamamlanana kadar park olarak kalacaktır. Yargıdan bir iptal kararı çıkması halinde Başbakanımızın ifade ettiği gibi park olarak kalmaya devam edecektir. Bu süreç açıktır” değerlendirmesinde bulundu.

‘DURUMU DEĞERLENDİRECEĞİZ’

Tayfun Kahraman, eylemcilerin parktan bu geceden itibaren çekilip çekilmeyeceği yönündeki sorusu üzerine, buradan Gezi Parkı’na gidip durumu değerlendireceklerini söyledi. Kahraman, “Akşam da bu yönde bir etkinlik yaparak, eğer bu yönde bir şey oluşursa arkadaşlarımızın takdirine bırakarak…” ifadesini kullandı.

‘AKŞAM ANMA ETKİNLİĞİ YAPACAĞIZ’

Kahraman, ”Bu süreçte maalesef 4 ölüm gerçekleşti. Bu acıyı halen içimizde yaşıyoruz. Akşamki etkinlik bir şenlik değil ağıt, üzüntü, onları anma şeklinde olacaktır” dedi.

MUHCU: YURTTAŞLAR KENDİ KARARLARINI VERECEKLERDİR

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da konunun, bir parka, yaşam alanına duyarlılıkla başladığını belirterek, “Burada söylenenleri değerli yurttaşlarımız, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’ndaki duyarlı insanlar değerlendireceklerdir.

Nasıl ki kendilerine karşı uygulanan bir şiddetle bir toplumsal duyarlılığı harekete geçirmişlerse kendilerine karşı bir olumlu öneri üretilmesini de aynı duyarlılık içinde değerlendireceklerdir. Nitekim, yarın akşam bu konuda Taksim Gezi Parkı ve meydanında bir buluşma gerçekleştirilecek. Burada, yurttaşlar kendi kararlarını vereceklerdir” dedi.

Bir gazetecinin, “Sizce bu eylem artık bitirilmeli midir?” yönündeki sorusu üzerine Muhcu, “Meydanlar, toplumun demokratik ve barışçıl taleplerini özgürce, hiçbir sınır olmadan dile getirdikleri alanlardır. Dolayısıyla demokratik taleplerin bitirilmesi, sonlandırılması diye bir yaklaşım yerine yurttaşların bu haklarını kullanmalarını güvence altına almasından söz edebiliriz” ifadesini kullandı.

1385540cookie-checkÇelik: Yargı kararı beklenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.