‘Emekçi’siz Dünya Kadınlar Günü eksik

Bazı kurum ve kuruluşlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak kadınlar gününü 1 Mayıs’ta olduğu gibi ’emekçi’ özünden kopardı yine…


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları okullardan derneklere pek çok etkinlikle kutlanıyor. Her yıl olduğu gibi yien bazı sivil toplum kuruluşlarının bilinçi ya da bilinçsiz insanca yaşamın, kazanılan hakların kilometre taşı 8 Mart’ı ‘Emekçi’ özünden ayırdığı görüldü…


EMEĞİN KAVGASI YARATTI


1857 yılında New York’lu dokuma işçisi kadınlar düşük ücretli 12 saatlik iş günü ve artan iş yükünü protesto etmek için gösteri yürüyüşü yaptılar, insanca yaşam taleplerini haykırdılar. 1908’de ABD’li kadınlar 8 saatlik iş günü ve siyasal haklar için Manhattan’da greve gittiler. 1909’da New York’lu kadınlan işten çıkarılmalara karşı fabrikayı işgal ettiler.


II. Enternasyonal’in 1910’daki kongresinde Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşındı.


Bugün kadınlar ortak ezilmişliğe, sömürüye, eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı sesini ve mücadeleyi yükseltiyor; dışlanmayı yaratan, erkek egemenliğini dayatan tüm sistemleri sorgulamaya ve alternatif öneriler sunmaya devam ediyorlar.


TÜRKİYE’DE 8 MART


İlk kez 1921 yılında sosyalist kadınlar tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programında Türkiye de etkilendi, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.


Kadınlar 80’li yıllarda 8 Mart’ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdüler.1990’lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu.


İMAJDAKİ FOTOĞRAF: Clara Zetkin/1910

1019390cookie-check‘Emekçi’siz Dünya Kadınlar Günü eksik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.