Emekli General Kılıç 12 Eylül’ü eleştirdi

Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, Türkiye’nin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmasına rağmen Türk gençliğinin “sessiz” kalmasından yakındı.


Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, 12 Eylül darbesini, “Günün getirdiği sıkıntılardan bir tanesi, üniversite gençleri siyasetten uzak kalmaya başladılar. 12 Eylül’ün etkisini görüyorum orada. Bu halden gençlerin kurtulması ve siyasete de sahip çıkması gerekiyor” diye eleştirdi.


Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Kılıç, “Yeni Çizgi” dergisinde yayınlanan söyleşisinde ilginç değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de siyasette yaşanan tıkanmaya ilişkin saptamalar yapan Kılıç, “Türkiye’de, bir defa yıpranmış insanların lider olma şansı yok. Daha önce siyasette bulunmuş, ama birtakım nedenlerle bulundukları ortamda gözden düşmüşse, artık o insanların pek fazla şansı yok” dedi.


“GENÇLER SİYASET YAPSIN”


Tüm kurum ve kuruluşlar gibi üniversite camiası ve öğrencileri de çok büyük boyutta etkileyen 12 Eylül askeri darbesiyle ilgili eleştiride bulunan Kılıç, üniversite gençliğinin siyasetten kopmasının en önemli nedeninin 12 Eylül olduğunu ifade etti. “Günün getirdiği sıkıntılardan bir tanesi, üniversite gençleri siyasetten uzak kalmaya başladı” diyen Kılıç, şunları kaydetti:


“12 Eylül’ün etkisini görüyorum orada. Şu anda bile, Türkiye’nin bu kadar sorunları varken Türk gençleri son derece sessiz. Halbuki yıllar önce bu öyle değildi. Bu halden gençlerin kurtulması ve siyasete de sahip çıkması gerekiyor. Onların içinden ne cevherler çıkacaktır. Ne liderler çıkacaktır.”


“MİLLİYETÇİLİK SUÇ OLDU”


Vatan sevgisini “milliyetçi” olmayla özdeş gördüğünü belirten Kılıç, “Bir ulusun içinde yaşıyorsanız, bir milletseniz, bir devletseniz milliyetçi değilseniz vatan hainisiniz demektir” dedi. Milliyetçilik kavramının Atatürk ilkelerinden biri olduğuna işaret eden Kılıç, şöyle devam etti:


“Ama bu milliyetçilikte kafatasçılık yok. Bu miliyetçilikte devletini sevmek, birlik ve beraberliği korumak ötesinde herhangi bir etnisite ayrım değil, tam manasıyla birleştirici, bütünleştirici, ülkesini seven olma ve içe dışa karşı beklentilerimizin olduğu malum. Şimdi bu günlerde milliyetçiyim diyen sanki suçlu oluyor. Ben Türk vatandaşlarından hiçbirisinin Türk milliyetçiliğinden uzak olacağını sanmıyorum.”


“YA TÜRBAN YA ÇANKAYA”


Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına da değinen Kılıç, yeni Cumhurbaşkanı’nın mevcut parlamento tarafından seçilmemesi gerektiğini savunurken, “Bu Meclis’in seçeceği Cumhurbaşkanı benim nazarımda sıkıntı yaratır. Dolayısıyla bu Meclis değil, yenilenmiş bir Meclis’in Cumhurbaşkanı’nı seçmesinde hayır vardır” dedi.


“SEZER TANRININ BİR LÜTFU”


Cumhurbaşkanı Sezer’in, “Tanrının bir lütfu” olduğunu ifade eden Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için şu yorumlarda bulundu: “Ben bir tarihte birilerine ’Eğer eşleriniz sizi dinlemiyorlar da, dini inancımızdır falan diyorlasa, boşayın’ dedim. Yani siz kendinizi illa siyaset yapmak, illa Türkiye’yi idare etmek istiyorsanız, o takdirde boşanmanız gerekiyorsa boşanırsınız tabi.” (ANKA)

1028000cookie-checkEmekli General Kılıç 12 Eylül’ü eleştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.