EMEP’ten 10 Aralık İnsan Hakları Günü açıklaması

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü…. BM tarafından İnsan Hakları Beyannamesi bugün yayınlandı. Yayınlandı ama ülkemizde insan hakları ihlalleri azalmadığı gibi her geçen gün artarak devam ediyor.

İnsan hakları ihlalleriyle ilgili zaten kötü karneye sahip olan ülkemizde, AKP iktidarının şiddet ve çatışma politikalarına OHAL ve KHK uygulamaları eklendiğinde bu ihlaller çok daha vahim duruma geldi. İnsan hakları örgütlerinin yaşam hakkı dâhil ihlallere dair yayınladıkları raporlarda yer alan bilgiler ürkütücü boyutta.  Sadece son bir yılda çatışma ve operasyonlarda yüzlerce sivil, çocuk, kadın, asker, polis ve militan yaşamını yitirmiş, Kürt coğrafyasında kentler yıkılmış, yakılmış durumda.

İşkence iddialarında bariz bir artış olduğu yönünde veriler var ve bu durum haberlere de yansımakta. Hapishaneler kapasitesinin çok üstünde doldurulmuş vaziyette. Tutuklu ve hükümlü sayısı 197 bine çıkmış. Tarihi rekor. Hapishanelerde insanlar üst üste yatıyor. Görüşme, savunma hakları kısıtlanmakta, gazete, kitap yasakları getirilmektedir. Tecrit uygulamaları adeta olağanlaşmış durumda.

Kadın ve işçi cinayetleri, çocukların yaşam hakları dâhil tehdit altında yaşar hale gelmesi, işçi haklarının engellenmesi, işten atmalar, ihraçlar ve açığa almalar, gazete, dergi, TV ve radyo kanallarının kapatılması, yayın yasakları, düşünce ve ifade özgürlüklerinin ihlali, şirketlere ve malvarlıklarına el koyma, inanç özgürlüğü, eğitim hakkı, adil ve hukuka uygun yargılama kurallarının ihlali… Gibi temel insan haklarının bile ihlal edildiği bir süreçte 10 Aralık İnsan Hakları Haftasına giriyoruz.

İnsan hakları ihlallerine karşı yargıya başvurulduğunda sonuç alınamıyor. OHAL ve KHK kararlarında yargı yolu kapatılırken, gerekçesiz işten atmalar örneğindeki gibi idare mahkemesine başvurular reddedilmekte, Anayasa Mahkemesine başvurular görevsizlik gerekçesiyle geri çevrilmekte, AİHM ise iç hukukun tüketilmesini işaret etmektedir. Tüket diyor. Yargıda süren bu hukuksuzluk ihlallerin boyutunu daha da artırmaktadır.

Hak ihlallerine karşı mücadele elbette emek, demokrasi ve barış mücadelesinden ayrı düşünülemez. Bu nedenle kazanılmış haklarımız gasp edilirken, geri kalanları yok edilmeye çalışırken birleşip mücadele etmekten başka seçeneğimiz kalmıyor. Çünkü mevcut haklarımızı böyle kazanmıştık. Aksi takdirde seneye 10 Aralık gününde daha da kötü koşullarda olacağız.

____________
Şükran Doğan
Genel Başkan Yardımcısı

2037520cookie-checkEMEP’ten 10 Aralık İnsan Hakları Günü açıklaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.