Emniyet Müdürü’ne ağır suçlama

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian,  Londra Emniyet Müdürü Ian Blair’in, Jean Charles de Menezes’in öldürülmesi konusunda bağımsız yürütülecek soruşturmayı durdurma girişiminde bulunduğunu öne sürdü.


Gazete şu yorumda bulundu:


“Olayın meydana geldiği gün İçişleri Bakanlığı’na bir mektup yazan Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair, soruşturmanın dışarıdan bağımsız bir komisyon yerine, emniyetin kendi içinde yürütülmesi gerektiğini savunmuş. Emniyet ve İçişleri Bakanlığı kaynakları, emniyet müdürünün, dışarıdan bağımsız bir soruşturma yürütülmesinin ulusal güvenlik ve istihbarat konularını etkilemesi ve seçkin silahlı polis timlerinin moralini bozmasından endişe ettiğini açıkladı.”


The Times da, Emniyet Müdürü’nün bu isteğine İçişleri Bakanlığı ‘yasadışı’ olacağı ve bağımsız soruşturma birimini güvenilirliğini zedeleyeceği gerekçeleriyle karşı çıktı” yorumunda bulundu.


KOMİSYON’A GÜVEN ZEDELENDİ


Öte yandan Menezes’in Brezilya’da yaşayan ailesi hukuk savaşı başlatıyor.


Brezilyalı genç hakkındaki soruşturmayı yürüten yetkililer bugün gencin ailesini temsil eden avukatlarla bir araya geliyor… Menezes dosyası Polise Yönelik Şikayetler Komisyonu tarafından araştırıyor. Komisyon geçen sene, bu tür soruşturmaların daha çabuk, şeffaf ve adil bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla kurulmuştu. Bu da şimdiye kadarki en büyük sınavı olarak niteleniyor.


Menezes soruşturmasında elde edilen bulguların basına sızması, Komisyonu zor durumda bıraktığı, soruşturmanın başarısını da zedeleyebileceği öne sürüldü.


Menezes ailesinin avukatları ise, komisyona olan güvenlerinin zaten zedelendiğini dile getiriyor ve bu soruşturmayı polisten devralmakta geciktiklerini savunuyor.
Avukatlar da aradan geçen zamanda, güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntüler gibi, kritik deliller yok olmuş olabileceği kaygılarını dile getirdiler… 


POLİS SIKINTIDA


Öte yandan, Polisin Brazilyalı gencin öldürülme gerekçesi olarak sunduğu veriler medya tarafından çürütülmesi anti-terör timini sıkıntıya soktu. Medyaya yansıyan tanıkların ve 1 polisin ifadeleri, olayın hiç de Londra polisinin duyurduğu gibi gerçekleşmediğini gösterdi. Ulusal basının yanısıra ITV televizyonuna yansıyan iddialar şöyle:


– Polisin ilk açıklamasında söylediği gibi palto değil kot çeket giyordu.
– Kaçarken değil, metroda koltuğunda vuruldu.
– Güvenlik kamerasına göre, Menesez kaçarak değil yürüyerek metroya girdi, üstelik sakin bir şekilde gazete almak için de durdu.
– Silahsız bir polis Menezes’in hareketini engelledi, bir diğer silahlı polis ise yedisi başına, biri omzuna isabet eden kurşunları ateşledi. Oysa Menezes silah kullanmadan da tesirsiz hale getirilebilirdi.
 
Öte yandan The Daily Mirror gazetesi de bugün, Menezes’in öldürüldüğü gün, operasyonu yürüten polis şefinin, emrindeki memurlara takip ettikleri kişiyi öldürmeme, sağ ele geçirme talimatı verdiğini yazdı. Bunun üzerine, soruşturma ekibinden yetkililer, ailenin avukatları ile biraraya gelerek, eldeki bulguları paylaşmak üzere toplanma kararı aldı.
Bu şekilde Menezes ailesinin soruşturmanın yolunda gittiği konusunda temin edilmesi hedefleniyor.


İSTİFA İSTEĞİ


Menezes ailesi, Ian Blair’in istifa etmesini, suçluların da yaşam boyu hapis cezası verilmesini istedi.  Polis şefi olayın ardından Menezes’in bir terör zanlısı olduğunu açıklamış ve konunun Polis Şikayetleri Komisyonu’na aktarılmasını ertelemek ve terör soruşturmasına öncelik verilmesini istemekle suçlanmıştı…


FOTOĞRAF: Londra Emniyet Teşkilatı Başkanı Sir Ian Blair

1023720cookie-checkEmniyet Müdürü’ne ağır suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.