Şempanze insandan daha çok evrimleşmiş

ABD’nin Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, 14 bin insan ve şempanze genini kıyaslayan bilim insanları, Darvin’in doğal seleksiyon ve evrim yasasına göre şempanzelerin, 6,5 milyon yıl önceki ayrılıktan sonra daha fazla evrimleştiğini ortaya çıkardılar.

Araştırmanın eş başkanlarından Jianzi Cang, bu bulgunun “daha büyük beyine ve daha ileri düşünce kapasitesine sahip insanın şimdiye dek doğal seleksiyon açısından daha çok kayrılan olduğu” şeklindeki genel kanıya ters düştüğünü belirtti.

Bilim insanları, bu araştırmalarında ayrıca, pozitif doğal seleksiyon sürecinin şempanze ve insanlarda değişik genler üzerinde meydana geldiğini belirlediler.

Araştırmada ayrıca, pozitif bir değişim sağladığı bilinen genlerin insan ve şempanzelerde değişik biyolojik süreçlerde hareket ettiği ortaya çıktı.  İnsanlarda bu genlerin büyük bir kısmının kalıtsal hastalıklar, metabolizma ve hücre zarının etrafındaki moleküllerin taşınmasıyla bağlantılı bulunuyor.

Bilim insanları bulgularının, insanlar ve şempanzelerde evrime olanak sağlayan karşılıklı genetik izleri anlama konusunda daha çok araştırma yapmaya gerek bulunduğunu gösterdiğini belirttiler.

Ortak bir atadan yaklaşık 6 milyon yıl önce ayrıldığı düşünülen insan ve şempanze, yüzde 99 oranında aynı geni paylaşıyor.

FOTOĞRAF: Darvin ve evrim şeması

1149760cookie-checkŞempanze insandan daha çok evrimleşmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.