‘Emperyalizme kurşun sıkanlar müttefikimdir’

1980’lere kadar Türkiye’yi ayağa kaldıran sosyalistler, darbeye karşı toplumsal bir tepkiyi neden örgütleyemiyor? Sol nereye gitti, niye hayata dahil olamıyor? Nihayetinde insanlığın evrensel hümanizmasını kurma iddiasında olan Marksizm’in, bu gidişata dair bir çift lafı olmalı.  Akşam gazetesinden Erol Aral*, sosyalist solun genel eğilimlerini temsil ettiğini düşündüğü 9 kişiyle ‘Sol Kendini Arıyor’ yazı dizisi için sohbet etti…


Aral’ın Mihri Belli’yle söyleşisi şöyle:


– Marks’ın tespitlerinin geçersizleştiği, sosyalizmin nesnel zemininin kaybolduğu yolunda yaygın görüşler var. Siz ne diyorsunuz? 91 yaşında komünist olarak insanları sosyalizme çağırıyor musunuz?
– Tabii çağırıyorum… Marks, içinde yaşadığı dünyayı ve nereye varacağını doğru tahlil etmiştir. Sözünü ettiğiniz görüşlerin aksine tarih Marks’ı doğruluyor. Onun için biz aynı yolda yürüyoruz. Kitaplar geride bıraktığın alanı aydınlatır. Önünü görmek istiyorsan kafanı kullanıp teoriye bir şeyler katman gerek. Yaratıcı olmak zorundasın. Yaratıcı Marksizm, Marksist yöntemin ışığında, kendinden de bir şey katarak bugünü anlamak için çaba sarf etmektir.


– Bugün sosyalizme pek yüz veren yok?
– Sol bugün de hesaba katılması gereken bir güçtür. Ancak bölünmüş olduğu için ülkedeki politik gelişmeye bütün ağırlığını koyamıyor. Artık solculuğun bittiğini söylemek için kapitalizmin, emperyalizmin çözüm getirdiğini iddia edebilmek lazım. Getirdiler mi çözüm? Afganistan’ı, Irak’ı işgal ettiler. Ne oldu? Çıkmaya uğraşıyorlar. Ama onu da yapamıyorlar. Ortadoğu’ya yeni düzen vereceklerini sandılar. İsrail’i Lübnan’a saldırttılar. Sonuç fiyasko. BOP dedikleri şeyin hedefi bütün Müslüman ülkelerdir. Türkiye dahil. Bu Haçlı seferinin yeni adıdır. Ve Maşallah Türkiye Müslüman bir yönetim altında Haçlılar’ın safında yer alma gayretindedir. Halkların Ortadoğu projesinin Bush’un BOP’una karşı ‘HOP’ diyeceği günleri de göreceğiz .


KOMÜNİSTLER TUTARLI YURTSEVERDİR


– Sosyalist sol, 60 ve 70’lerdeki gibi neden bir kuvvet olamıyor?
– Tarihte yükseliş ve alçalış dönemleri yaşanır. Bu kaçınılmaz. Bunu tabii ki sebepleri var. Başlıca sebep: Amerika destekli iki darbe yaşadık biz. Darbelerin amacı solu bölmekti. Eskiden de sol içinde bölünme eğilimi vardı fakat gene de merkeze bağlılık da vardı. Bağımsızlıktan, demokrasiden yana samimi insanlar birlik olursa sorunlar çözülür. Sol zayıf mayıf diyorlar ama bölünmüşlüğünden ötürü zayıftır. O yüzden bir an evvel yurtsever cepheyi kurmak hedefimiz olmalı. En tutarlı yurtseverler komünistlerdir. Bunun içine samimi Müslümanlar da Kemalistler de girsin ve karşılıklı saygı içinde omuz omuza verelim ve Türkiyemizi yüce hedeflere yöneltelim. Benim yolum budur.


– Sosyalistler Türkiye’nin sorunlarına çare olarak neyi öneriyor, önermeli?
– Evvela bağımsızlığı. Demokrasiyi…


– Ortadoğu’da 80’lere kadar ABD-İsrail karşıtı direniş sosyalist ya da onun etkisindeki hareketlerin inisiyatifindeydi. Şimdi Hamas ve Hizbullah’ı konuşuyoruz. Bu değişimi neye bağlıyorsunuz?
– Emperyalizme kim kurşun sıkıyorsa benim müttefikimdir. Ortadoğu’da hava döndü ve biz bir Ortadoğu ülkesiyiz. Irak Komünist Partisi işgali destekler duruma düştü. Onlar komünist değil, hain. Irak’ta Sünniler, Lübnan’da Şiiler emperyalizme karşı mücadeleye girdiler. Amaçları belki dini bir rejim kurmak. Ne olursa olsun, şu anda beraberiz. Kurtuluş Savaşımız’da samimi dindar ile laik omuz omuza verdik zafere öyle ulaştık..


KÜRT SORUNU SİLAHLARLA ÇÖZÜLMEZ


– Kürtlerin ABD-İsrail karşıtı eylemlere mesafeli durması Irak’taki ABD ittifakına bağlanıyor…
– Barzani, Talabani emperyalizmin işbirlikçileri. Anadolu’da da uzantıları yok değil. Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, Kürtlerin gönüllü birlik halinde Türk halkıyla beraber olmasını bugün de savunuyoruz. Benim gibi düşünen Kürtler eksik değil. Bir Türk yurtseverinin kabul etmeyeceği bir şey söylemiyorlar. Gönülleri kazanmak lazım. Böyleriyle diyalog kurulsa, silahlar bırakılır.


– AB’ye üyelik konusunda ne düşünüyorsunuz?
– AB zenginler kulübüdür. Eski sömürgeciler orada egemen durumda. ABD ile esas meselelerde beraberler. Üçüncü dünyaya karşı ortak tavır içindeler. Orada işimiz yok. Bizim yerimiz ezilen halkların safı. Biz Sevre’i reddettik. Savaştık, Lozan’ı dayattık. Bağımsız devlet çıktı ortaya. Çok önemli bir tarih. Solda da sağda da küçümseme girişimleri var. Çok yanlış. Dayanağımız budur. Tarihimizden ders alalım.


MİHRİ BELLİ?


İktisat okumaya gittiği ABD’de Marksizm’la tanıştı. Missisipi’de siyahi yarıcılar arasında faaliyet gösterdi. Yurda dönüşünde TKP’ye katıldı. Yunan İç Savaşı’na katıldı, Demokratik ordu saflarında tabur komutanlığına kadar yükseldi. 1960’larda ünlü Milli Demokratik Devrim tezini geliştirdi. 1975’te Türkiye Emekçi Partisi’ni kurdu. 1979’da suikasta uğradı. 1951 tevkifatı ve sonrasında yıllarca cezaevinde kaldı. 12 Eylül’den sonra İsviçre’de yaşadı. 1992’de Türkiye’ye döndü.


______________


* Bu yazı dizisi 13-17 Eylül 2006 arası Akşam’da yayınlandı ve yazarın izniyle Açık Gazete’ye de alındı…


DİĞER AYAKÜSTÜ SOHBETLER:


– Hayalet yazar Hüdai Nabit
– Çitlembik ağacıyla söyleşi
– ‘Çocuğa şiddet, çok yaygın’
– İran PKK’yi neden bombalıyor?
– Serdar Denktaş: Mal mülk davaları en zor sorun
– ‘Kıbrıs’ta kısa dönemde çözüm olmaz’
– Tayvanlı yazardan ‘Sıcak bir öpücük’
– Kavakçı: Başörtü, dini bir mesele
– Perinçek: MHP tabanını dışlayarak solculuk yapılmaz!
– ‘Tek dileğim iki dengeli bir dünya…’
– ‘Beni en çok korkutan: Google’
– ‘Sorunumuz Yahudiler’le değil, siyonizmle’
– O bir ‘peynir avcısı’
– ‘Çernobil’den ders çıkarmadık’
– Bir kültür taşıyıcısı: Aydın Çukurova…
– Afşar Timuçin ile insana dair ne varsa…
– 12 Eylül iddianamesine ne oldu?
– Akın Birdal: Evren yargılanmalı!
– Hitler ile söyleşi…
– ‘Baş örtüsünü ilk kez Sumerliler taktı’
– ‘Türk solu titreyip kendine gelmeli’ 
– ‘Hepten pusulasız olmadığımız kanaatindeyim…’
– ‘Siyasi güç, her zaman kendi hukukunu yaratır’
– ABD işdünyasında çöküş
– ‘ABD Anayasası Patara’dan’
– Çocuklar öldürülmesin!
‘- ‘Bir Gün Mutlaka’
– ‘Derin devlet sorunları çözmek istemiyor’
– Kaş’taki gözyaşı
– ‘Son 15 yılda bilinçte sıçradık’
– Piref. H. Ökkeş ile ‘dörtköşe’ sohbet…
– Sorgun Ormanı’nı kurtaralım
– Devrim Bize Yakışırdı!
– G-8 protestosundan gözlemler…
– Başkaların hayalleri…
– Hurafeler gölgesinde Gelibolu…
Çokuluslu tekellere karşı ‘Adil Ticaret’
– Kuzey çikolata, Güney ekmek derdinde
– Fokları, katliamdan kurtaralım!
– Nükleer denemelerin faturası: Doğal felaketler
– Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!
– Çocuk işçiler
– İsrail dünyanın 6’ncı büyük nükleer silahına sahip!
– Faşizm neden Almanya’da kök saldı? 
– Demirel davasında tekelci medya da suçludur


 


 

730310cookie-check‘Emperyalizme kurşun sıkanlar müttefikimdir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.