Emret yazalım diyen gazeteci isteniyor

Buna göre, Türkiye’de olduğu gibi, basın kartı sahibi olmayanların gazetecilik yapması engellenecek ve gazeteler üzerinde denetim kurulacak. Fransız dilini resmi olarak kullanan ve halkının yüzde 83’ü Fransızca konuşan bu eyalette yabancı dilde yayın yapılması da şarta bağlanıyor. Bu yönlü hazırlıklar özgür basın adına pekçoklarını rahatsız ederken, meslekten gazeteci olanların sevinmesine yol açtı.

Quebec’in yasası onaylanırsa eyalette internet üzerinden gelişi güzel, blog sayfaları kurmak suretiyle ¨habercilik¨ yapılamayacak. İnternetin bu anlamda Quebec yerel hükümetince denetleniyor olması ise açıkça internet kullanımının sansüre uğrayacağı anlamına geliyor diye yapılan itirazlar şu günlerde artış gösterdi. Hükümetin yerel-eyalet resmî ilanlarını lisanslı gazetecilerin çalıştığı kurumlara dağıtacağı yönündeki açıklamalar da serbest gazetecilik yapan kesimlerde haksızlık olarak görüldü.

Şu günlerde Quebec Basın Yasası üzerine duyulan tepkiler en çok, Kanada gibi demokratik parlamenter bir ülkede Fransızların ‘Emret, yazalım diyen gazeteci istemesi’ üzerinde yoğunlaşıyor.

1532000cookie-checkEmret yazalım diyen gazeteci isteniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.