En büyük kurban kimin?

Kurban Bayramı diğer müslüman ülkelerde olduğu gibi Endonezya’da da kurbanlar kesilerek kutlandı. Kurban kesmek için özel alanların ve mekânların bulunduğu Jakarta’da aleni yerlerde kurban kesme sahnelerine rastlanmasa da “kampung” olarak bilinen gecekondu yaşam alanlarında yine eski yöntemlerle, kapı önünde kurban kesimi yapıldığı gözlendi. Bir çok kurbanlık camilere bağışlandı ve fakir halk kurbanlık etlerle camilerde buluşarak hasret giderdi.

Kurban bayramında devlet görevlileri en büyük hayvanı kurbanlık olarak verme konusunda adeta yarıştılar. Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono 1.07 ton ağırlığındaki boğayı Jakarta’daki tarihi İstiklal Camisine bağışlarken, Emniyet Genel Müdürü Timur Pradopo 1.3 ton ağırlığındaki boğayı güneyde başka bir camiye bağışladı. Bu dev gibi boğayı 9 kişinin15 dakikada ancak kesebildiği bildirildi..

Gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak adı geçen Vali Jokowi’nin Jakarta İslam Merkezi’ne bağışladığı iri yarı boğanın ise hasta çıktığı anlaşıldı. Jokowi’nin neredeyse karizmayı çizdirmesine neden olacak açıklama sonradan toparlandı. Aslında son derece sağlıklı görünen kurbanın kesildiğinde karaciğerinin iyi olmadığının görüldüğü, bununla birlikte hasta olan ciğerin atılıp kalan kısmının civarda yaşayan fakir insanlara dağıtıldığı bildirildi.

Bu yıl; camilere bağışlanan kurbanların kesimi yapıldıktan sonra dağıtımı aşamasında geçen yıllara göre farklı bir sistemin uygulandığı alınan bilgiler arasında. Amacın kaosu önlemek olduğu yeni sistemde her kişiye yalnızca bir paket et verildi, aynı kişilerin tekrar bir paket almalarına engel olmak için başparmakları boyandı. Et almayı beklerken izdiham yaratacak kuyruklardan kaçınmak adına dağıtıma sabah namazından hemen sonra başlandı. Cami civarında yaşayanlar bu yeni sistemle et dağıtımının daha adil olacağı konusunda hemfikirler.

Resmi tatillerinin çok olması ve her inanç kesiminin kutsal gününe resmi tatil vermesi ile tanınan ülkede Türkiye’nin aksine Kurban Bayramında yalnızca 1 gün resmi tatil var. Ramazan bayramında, gelenek olduğu üzere konu komşu birbirine bayram ziyareti yapsa da Kurban bayramında bu ziyaretler yaygın değil. Herkes kurbanını kesip dağıtmakla yetiniyor. Resmi tatil yalnızca bir gün olmakla beraber 3 gün kurban kesilebiliyor.

Singapur’da kurban dağıtacak yeterince fakir yok

Endonezya’da kurban kesiminden pay alabilmek için sıraya giren, kuyruklar oluşturan fakir halkın aksine Singapur’da kurban dağıtılacak yeterince fakir olmadığı haberler arasında yer aldı. Singapurlular kurban kesme görevlerini yerine getirebilmek için Singapur sınırına en yakın Endonezya bölgesine yolculuk ettiler ve kurbanlarını oradaki camilere bağışladılar. Son yıllarda turizm bürosunun kurban kesimi için Singapur-Endonezya arasında kurban temalı turlar organize ettiği ancak bu yıl bu turların yapılmadığı, isteyenlerin bireysel hareket ettiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLAR

Bayramın geleneksel yemekleri muz kapuğunda pirinç

___________________

[email protected]

1555170cookie-checkEn büyük kurban kimin?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.