‘En büyük rakip yine kendimiziz’

Toplantıda savunulan görüşlerin özeti aşağıda verildi…



Şevki Mehmet (Haringay Esnaf Derneği Başkanı): Haringay’in ilk Türk esnafı olarak 1950’lerde kapanan dükkanın yerine bir başka meslekte işyeri açılmasına izin verilmezdi. Bu yasa değiştikten sonra yerel yönetim kontrolu kaybetti ve dev süpermarket zincirleri yaygın olarak açılmaya başladı. Her ne kadar kendi kendimizin rakibi olsak da dev zincirlere karşı birleşmeli ve yerel yöneticilere baskı uygulamalıyız. Haringay’deki esnafın dörtte biri yiyecek içecek sektöründe. Hepimiz aynı gemideyiz. Her sektör tehdit altında. Haringay bölgesinde yaşayanlar 2001’de dernekleşip bölgenin sorunlarında baskı grubu oluşturmuşlardı. Esnaf Derneği olarak onları yanımıza almaya çalıştık. Marketler de bölge de yaşayanların desteğini kazanmalı.



Ali Matur (Special Fruit): Biz köşe bakkalıyız. Bununla da gurur duymak gerekir. Dev süpermarketleri kendimize rakip görmek, onlarla yarışmaya çalışmak hatalı olur. Köşe bakkalı olarak “sıcak atmosfer gibi” dev marketlerde olmayan rekabet özelliklerimiz var. Etnik ve farklı ürünlerle rafları doldurmalıyız. Büyüme planı yaparken dikkatli olmalı.



Fehmi Özdil (Özdiller Market): Market sahipleri öncelikle biraraya gelip sorunlarını tartışabilmeli. Sektörün örgütlü bir yapıya kavuşması başta gereksiz rekabet gibi burada sözü edilen sorunların çözümünü de beraberinde getirecektir.



Haydar Çelik (Haringay Food): Dev süpermanketlerin Türk etnik ürünlerine yer vermesi, çalışma saatlerini uzatması ve dev indirim kampanyaları yapmaları küçük marketlerin aleyhine. Tüketici fiyatlara bakarak alışveriş yapıyor. Eğer 5 peny ucuzunu başka bir yerde bulacaksa almıyor…



İlhan Arslan (Sama Foods Ltd): Sorunları doğru teşhis etmeli ve doğru çözüm yolları bulmalıyız. Dev zincirlerinin müşterileri etnik marketten tamamen farklı. Bu nedenle dev süpermarket zincirlerini anlatıldığı gibi korkutucu bulmuyorum.



Doğan Arslan (Çarşı Süpermarket): Dev zincirlere karşı farklı ürün yelpazesi sunduğumuz ölcüde rekabetten az etkileneceğiz. Fırın, kasap gibi reyonlar ile etnik ürün ve taze meyve satmamız bize farklı bir müşteri kitlesi yaratacaktır.



Halil Polat (Kızılırmak Market): Keşke bu toplantıda büyük marketlerin de temsilcileri olsaydı. Dev marketler toptancılardan daha ucuz ürün alabiliyor. Toptancılar ürünlerini devlere satarken verdikleri fiyatlarla bizleri ezmemeliler.



Nevzat Altuğ (Victoria Süpermarket): Kriz dolayısıyla yapılan rekabetten etkileniyoruz. Biz dev süpermarketler gibi çok daha ucuza alamadığımız ürünlerde indirime gidemiyoruz…



Mehmet Ali (Şahmeran Market): En büyük rakibimiz yine biziz. Rekabeti “rekabet” gibi yapmalıyız. Birlikteliğe açık olmalıyız. Biraraya geldiğimiz zaman verimli çalışabilir ve büyüyebiliriz. Bizim de bir “cash & carry”miz niye olmasın ki?



Mehmet Kemal (Kemaloğlu Toptan Gıda): Sterlinin değer kaybetmesi, ürünlerinin önemli bir oranını İngiltere dışından getiren etnik marketleri zor durumda bıraktı. Hükümet ek bütçe ile destek planı yaparken döviz kurundan zarar görenleri de gözetmeli.


____________________




Ayşen Deniz marketçileri protesto etti


“Önce emeği sömürmeyin”


‘Süpermarketlerin sorunları ve çözüm önerileri’ toplantısına bir tüketici olarak katılan Ayşen Deniz, Türkçe konuşan topluma ait marketlerde yoğun emek sömürüsü olduğu için alışveriş yapmadığını söyledi.


Deniz, toplantıda söz alarak, market sahiplerinin işçilerini uzun saatlerde, yasal olmayan koşullarda ve asgari ücretin altında çalıştırarak sömürdüğünü söyledi.


Market sahiplerinin öncelikle işçilerinin emeğin hakkına saygı duyması gerektiğini belirten Deniz, “Bundan sonra kendi haklarınızı başkalarına karşı nasıl koruyabileceğinizi tartışmanız gerekir” dedi.


Deniz, asıl sorunun kapitalizmin b.ir sorunu olduğunu vurgulayarak emek sömürüsünden dolayı bu tür marketlerden alışveriş yapmadığını da sözlerine ekledi… 


 

818350cookie-check‘En büyük rakip yine kendimiziz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.