En büyük rüşvet davasında Türk sanık

NSW’nin Wollongong kentinde bir sure önce ortaya çıkan ve müteahhitlerle belediye yetkilileri, İşçi Partisi hatta bakanlara ulaşan seks ve rüşvet skandalında baş rol oynayan sanıklardan birisinin kentin tanınmış müteahhitlerinden Glen Tabak olduğu ortaya çıktı.

Aralarında Tabak’ın da olduğu beş müteahhit’in, inşaat izni almak için belediyenin planlama görevlisi Beth Morgan’la cinsel ilişkiye girdikleri belirlendi. 

Yapılan soruşturmalar sonunda Morgan’ın yanı sıra, müteahhitlerden bağış ve hediye kabul ettiği ileri sürülen bakan, aralarında Türk kökenli Wollongong belediye Meclisi Üyesi Zeki Esen’in de bulunduğu belediye meclis üyeleri, bir kısım İşçi Partisi görevlisi ve belediye görevlilerinin görevden ayrılmalarına neden oldu.

Esen ve diğerleri İşçi Partisi’nden de atıldı. 2007 Seçimlerinde NSW Sağlık Bakan Yardımcısı ve Wollongong Milletvekili Noreen Hay’ın müteahhitlerden Frank Vellar’dan seçim bürosu olarak kullanmak üzere karşılıksız bir dükkan aldığı belirlendi. Hay, buna karşılık adı geçen müteahhit’in North Beach Bathers’ Pavilion projesinin belediyeden onay alması için lobi yaptı. Vellar’ın projesine karşı olanlar bölge halkından 800 imza toplamıştı.

NSW Bağımsız Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (ICAC), 2006 Ekim ayında gizlice dinlediği Vellar ve Hay arasında geçen telefon konuşmasında Hay, Vellar’ın projesi lehinde Belediye Başkan Yardımcısı Kiril Jonovski ve meclis üyeleri, Zeki Esen ve Frank Gigliotti’yu ikna etme sözü verdi. Kayda alınan konuşmada Vellar Hay’a, zamanın Belediye Genel Müdürü Rod Oxley ile proje konusunda anlaştığını söyledi ve diğerleriyle de kendisinin konuşmasını isteyip istemediğini sordu. Hay, mü,teahhit’e onları bana bırak” dedi.

Komisyon toplantılarında açıklandığına göre Vellar üç belediye meclis üyesini projesini desteklemeleri karşılığında 18 Mart 2006’da kendisinden 20 bin dolar rüşvet istemekle suçladı. Vellar rüşveti ödemedi.

Kiril Jonovski, Zeki Esen ve Frank Gigliotti, Vellar’dan rüçvet istedikleri ve buluştukları suçlamalarını reddetti. Ancak komisyonda dinletilen telefon ses kayıtlarında adı geçenlerden ikisi, Kiril Jonovski ve Zeki Esen’in Vellar’la buluşmayı kabul ettiği ortaya çıktı.

Vellar, yine kayıtlara geçen telefon konuşmasında belediye meclis üyeleri ile buluşma günü karısını arayarak içini döktü. Karısı Melinda’ya “Hayatımda ilk kez, nasıl söyleyeyim, rüşvet verme pozisyonuna düşürüldüm. Telefonda fazla konuşmak istemiyorum ama, ‘Sen bize şunu ver, biz de onaylayalım’ diyorlar” dedi. Vellar daha sonra gizli aşk yaşadığı belediye planlama görevlisi Beth Morgan’ı arayarak, “Bir saat 15 dakikadır Kiril, Gigliotti ve Esen’le birlikteydim. Şu kadar söyleyeyim ki, bıçaklar çekildi. Arkadan bıçaklama onların gerçek kararkteri. Başka bir şey değil. Ama neyse. Hepsi geçti. Çizimleri destekleyecekler” dedi.

1169200cookie-checkEn büyük rüşvet davasında Türk sanık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.