En kalabalık gösteri Nikaragua’daydı

Göstericiler, ABD ve müttefiklerinin derhal Irak’taki işgale son vermesi ve İsrail’in Filistin topraklarından çekilmesini istediler. ABD ve İngiltere Büyükelçiliklerinin özellikle yürüyüş güzergahlarına alındığı gösterilerde, elçilik binalarına siyah çelenk ya da siyah tabut bırakıldı. Bütün dünyada polis, kendi kültürü gereği gösterici sayılarını yarım gösterdi.

ÜLKELERE GÖRE GÖSTERİLER
Belçika: Kötü hava koşullarına karşın 6 bin gösterici özellikle Filistin’i destekleyen pankartlarla yürüdü.
Danimarka: Genç, ihtiyar, siyah, beyaz, işçi ve öğrencilerden oluşan 2 bin gösterici 3 büüyk kentte yürüdü.
Finlandiya: Yağmura karşın 1.500-2.000 gösterici “Irak’ta işgale son, İsrail Filistin’den defol!” pankartlarıyla yürüdüler.
Fransa: Pique Nique Pour la Paix’da yaklaşık 100 gösterici canlı müzik eşliğinde dans ederek protestolarını yaptı. Paris’te Haziran’da büyük gösteri planlanıyor.
Yunanistan: 10 bin gösterici ABD Büyükelçiliği önünde “İşgale son!” diye haykırdı.
Macaristan: Sosyal Forum’un şubesi bugün (20 Mart günü) işgale karşı konferans düzenliyor.  İsrail’in utanç duvarının da yıkılması istenecek…
İtalya: Roma’da 1-2 milyon arası gösterici ABD’yi protesto etti.
İspanya: Irak’ta işgale son verilmesi, Madrid, Bağdat ve Filistinli kurbanlara saygı” pankartları taşındığı Barselona’da 20 bin, Madrid’de 100 bin gösterici yürüdü.
Yeni Delhi: ABD ve müttefiklerine karşı 3 bin gösterici Amerikan Merkezi’ne yürüyerek protesto etti…
Kanada: Montreal’de 7 bin, Vancouver’de aralarında Noam Chomsky’nin de bulunduğu 25 bin gösterici yürüdü.
ABD: 250 şehirde toplam milyonlarca gösterici kendi ülkesini protesto edip, barış istedi.  A.N.S.W.E.R. Coalition’ın (Act Now to Stop War & End Racism) organizesiyle New York City’de “İşgalciler evine dönsün” sloganı atan 100 binden fazla gösterici sokaklara döküldü… San Fransisko’da 50 bin, Los Angeles’de 20 bin ve Chicago’da 10 bin gösterici yürüdü.
Küba: Santiago ve Bogota’da 10’ar bin gösterici yürüdü…
Nikaragua: Managua ve Matagalpa’ya 60 ülkeden gelen 2 milyon gösterici ABD ve işgalcileri protesto etti…
Avustralya: Sidney’de 6 bin, Melbourne’da 2 bin ve Canberra’da 300 gösterici yürüdü.
Japonya: En büyüğü 60 bin gösterici ile Tokyo’da olmak üzere toplam 130 bin gösterici yağmura karşın “ABD, Irak’tan defol!” diye yürüdü.
Güney Kore: 10 bin gösterici ABD’yi ve hükümetlerinin ABD yanlısı dış politikayı protesto etti.
Türkiye: İstanbul’da 15 bin gösterici olmak üzere üç şehirde protestolar yapıldı.
İngiltere: 150 bine yakın gösterici hükümeti ve ABD’nin yayılmacı politikasını protesto etti. ABD Büyükelçilik binasına temsili siyah tabut koydu.

ABD’DEKİ GÖSTERİLER
Irak Savaşı’nın ikinci yıldönümü dolayısıyla, aralarında New York ve San Francisco gibi büyük şehirlerin de bulunduğu pek çok şehirde geniş katılımlı protesto gösterileri yapıldı. 
 
Bir şemsiye örgüt olan Barış ve Adalet Birliği tarafından tüm ABD’de düzenlenen protesto gösterilerine binlerce savaş karşıtının katıldığı kaydedildi. Birliğin, “Dünya Savaşa Hayır Diyor” yazılı pankartları taşıyan göstericilerin katılımıyla hafta sonu için Amerika genelinde 800 civarında savaş karşıtı gösteri organize ettiği belirtiliyor.  

New York’un Manhattan semtinde öğlen saatlerinden itibaren BM binası yakınlarındaki Dag Hammarskjold binası önünde toplanan protestocular, savaş karşıtı pankartlar taşıyıp, sloganlar atarken, Irak’ta ve Afganistan’da ölen ABD askerlerini sembolize eden, Amerikan bayrağına sarılı tabut maketleri taşıdılar.

Şehirdeki asker toplama merkezlerinin önünde toplanan protestocular ise sloganlar atarak, Irak’ta bulunan Amerikan askerlerinin derhal evlerine dönmelerini istediler.

New York’un Brooklyn semtinde de Brooklyn Halk Kütüphanesi önü ve Montague Caddesi olmak üzere iki noktada toplanan savaş karşıtları, burada da bayrağa sarılı tabut maketleri taşıdılar. Her iki grup daha sonra, Lafayette bulvarında birleşerek gösterilerine devam etti. New York’un Bronx semti de “Savaşa Direnenler Birliği” tarafından düzenlenen benzer bir protesto eylemine sahne oldu.
      
SAN FRANCİSCO
ABD’nin San Francisco şehrinde de geniş katılımlı gösteri yapıldığı belirtilirken, protestocuların burada 3 kilometrelik yürüyüş yaptıkları kaydediliyor. Los Angeles şehrinde de bir gösteri planlandığı belirtiliyor.
      
KAYIPLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Barış ve Adalet Birliği tarafından dağıtılan bildirilerde, Irak Savaşı’nın insan ve mali kayıplara yol açmaya devam ettiği vurgulanarak, bugüne kadar 1500’ün üzerinde Amerikan askerinin öldüğüne ve 11 binin üzerinde Amerikan askerinin de yaralandığına dikkat çekiliyor.

Bildiride, savaş sırasında ölen Iraklı sivil sayısı 16 bin olarak belirtilirken, savaş için harcanan paranın ise 154 milyar doları bulduğu ve Bush yönetiminin bu amaçla Kongre’de 82 milyar dolarlık yeni bütçe daha aldığı hatırlatılıyor.

Protesto eylemleri düzenlemek üzere kurulan ve bugüne kadar kurulan en büyük şemsiye örgüt haline gelen Barış ve Adalet Birliği’nin bünyesinde binden fazla savaş karşıtı grubun temsil edildiği belirtilirken, 2002 yılından bu yana birliğin ülke çapında yüzlerce gösteri yaptığı kaydediliyor.

İLGİLİ HABER: İşgale karşı sesler birleşti…

1101300cookie-checkEn kalabalık gösteri Nikaragua’daydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.