‘En çok eroin İstanbul’da kullanılıyor’

TBMM Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu taslak raporunu tamamladı.
 
Raporda, uyuşturucunun, farklı şehirlerde farklı madde kullanımı şeklinde kendini gösterdiği ve en çok kokainin İstanbul’da, esrarın ise en çok Diyarbakır’da kullanıldığı bildirildi.


Rapora göre, düşük ve orta sosyoekonomik düzeyde esrar, yüksek sosyoekonomik düzeyde ise ectasy kullanımı yaygın, kadınlar daha çok esrar, gençler ise ectasy tercih ediyor. Uyuşturucu madde kullananların ortalama eğitim süresi 6 yıl olarak belirlenirken, bunların yüzde 41’i de işsiz.


Uyuşturucu madde kullananların büyük bir çoğunluğunun esrar deneyimi bulunuyor. Esrarın ilk kullanım yaşı 17, eroin kullanma yaşı ise 24 olarak belirlendi. Uyuşturucu kullananların yarısında da uçucu kullanma alışkanlığı olduğu ortaya çıktı.


Eroin deneyiminin en düşük olduğu il Ankara, en fazla olduğu iller ise Diyarbakır ve İstanbul.
Raporda, ilköğretim öğrencileri arasında esrar kullanım oranı yüzde 1,2, ortaöğretimde ise yüzde 4,0 olarak saptandı. Kullanıcıların tercih ettikleri maddelerin zamanla değişiklik gösterdiği, son yıllarda ise ectasy kullanımının arttığına dikkat çekildi.


Türkiye’de en fazla esrarın Diyarbakır, İstanbul ve Van’da yakalandığı bildirilen raporda, terör örgütü PKK’nın da bu yolla kazanç sağlandığı bilgisine yer verildi. Buna göre, esrar yakalamaları ile ilgili olarak yürütülen soruşturmalar sonucu; PKK terör örgütünün esrar kaçakçılığından maddi destek sağladığı ortaya çıkıyor.

1068610cookie-check‘En çok eroin İstanbul’da kullanılıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.