En çok merak edilen sözcük: Doğruluk

Geçen yılın, sözlüklerde karşılığına en çok bakılan ilk 10 sözcüğü saptandı. Buna göre, ABD halkı, yıl boyunca doğruluk, dürüstlük ve bağlılık anlamını karşılayan “Integrity” sözcüğünü merak edip öğrenmiş bulunuyor. Açıklamayı Merriam-Webster Sözlük kurulu yaptı.

Ansiklopedi ve sözlük alanında akademik yetkinliğine güvenilen “Merriam-Webster”ın artık gelenekselleşmiş olan yılın sözcükleri listesi yayınlandı. Listeye, www.merriam-webster.com üzerinden ulaşmak, ayrıntıları öğrenmek olanağı bulunuyor. Listeye göre, ilk 10 sözcük sırasıyla, şunlardan oluşuyordu: “ Integrity, doğruluk; Refugee, sığınmacı, mülteci; Contempt, aşağılayıp küçük görmek; Filibuster, Mecliste aralıksız konuşma maratonu, kürsü işgali; Insipid, yavanlık, tekdüzelik; Tsunami, felâket dalgaları; Pandemic, salgın hastalık; Conclave, özel olarak toplanmış kurul; Levee, sel ve seylap için kurulan setler; ve Inept, yersiz, budalaca, beceriksiz…”

Merriam-Webster’in açıklamasına göre, geçen yıl internet üzerinden yapılan ölçümde, bu sözcükler 7 milyon kere okunmuştu. Listede yer alan sözcüklerin bu denli sık aralıklarla arka arkaya açılıp okunması, aynı zamanda ABD toplumunun 2005’de ilgilendiği konuların içeriği ve çerçevesini veriyordu. Milyonlarca Amerikalı’nın Integrity- bağlılık, ahlâksal doğruluk sözcüğüne başvurması, linguistik uzmanlarca toplumda bir şeyin eksikliğini duymakla ilintili bulunuyordu. Listedeki sözcükler arasında bağıntı kurmaya çalışan Merriam-Webster’ın dil uzmanlarına göre, Amerikan halkının geçen yıl başını ağrıtan konular bu sözcüklerin ardında gizleniyordu.

Basına geçenlerde bir demeç veren, Massachusetts Üniversitesi gazetecilik profesörlerinden Ralph Whitehead, bu sözcüklerin Amerikan değerlerine, ahlâk anlayışı ve günlük yaşamla ilgili sorunlarına ilişkin olduğunu açıklıyordu. Dikkati çeken bir başka sözcük bağıntısı ise 1 numaradaki doğruluk sözü ile 10 numarada yeralan budalaca sözü arasındaki ters ve tepkisel ilişkiydi.

Sözcük taraması yapan Merriam-Webster’ın, 2004 yılında Blog (Internette tutulan günlük); 2003’deyse Democracy  sözcüklerine en çok bakılanlar olarak yer verdiği biliniyordu. Bu yıl için bir öngörü yapılamamakla birlikte, dilbilimciler şimdiden tahmin yürüterek, Merriam sayfalarında en çok “seçim”, “savaş” ve “doğal afetlerle” ilgili sözcüklerden bazılarına 2006’da bakılacağını söylüyorlar.

1125390cookie-checkEn çok merak edilen sözcük: Doğruluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.