Endonezya Rebuplika Gazetesinin ‘pus’zedelere jesti okunma rekoru kırdı

Hava Kirlilik Endeksi raporları hayati tehlike sınırını işaret ederken akut solunum yolları hastalıklarından şikayetle hastaneler dolup taşmaya başladı.

NASA bu yılki durumunun yaşananların en kötüsü olduğu yolunda rapor verirken ilginç bir eylem Endonezya Cumhuriyet gazetesinden geldi.

Endonezya Rebuplika Gazetesi 8 Ekim 2015 baskısında ilk sayfasını tamamen okunaksız, silik olarak verdi.

İlk başta hata yapıldığı sanılan sayfaya dikkatle bakınca yarı okunur manşette “Dumanla kaplanınca haberlerin hepsi okunamaz hale geliyor” yazısını seçmek mümkün.

Gazetenin şef editörü Irfan Junadi “ Bu yalnızca pustan etkilenenlerin nasıl hissettiğini, ne zorluklar çektiğini gösteren küçük bir örnek, empati yapılmasını istedik” dedi.

Gazetenin web. sayfası okuma rekorları kırıp, okur yorumlarıyla dolup taşarken, haber sosyal medyayı da salladı.

Okurlardan birisi “Müthiş bir fikir, babam gazeteyi ilk gördüğünde baskı hatası sandı ama çok geçmeden amacını anladık” şeklinde yorumda bulundu.

Başkan Joko Widodo ise pus ve dumandan etkilenen adalardan olan Jambi adasına pus nedeniyle görüş mesafesinin azalmasından dolayı bir türlü gidemiyor. 8 Ekim’de bölgeyi ziyaret etme planını 3. kez iptal etmek zorunda kaldı.

Bu arada Jokowi gelen tekliflere karşın uzun süredir direndikleri uluslarası yardıma nihayet kucak açtıklarını açıkladı. Ellerinde bulunan 15 ton su tasıma kapasitesinde olan uçakların bile artık yetmediğini, gelecek yardımlarla yangını söndürme işleminin hızlanacağını ifade etti.

Yardım teklif edenler arasında pusdan en çok etkilenen Singapur ve Malezya’nın yanısıra Japonya hükümeti de bulunuyor.

Hükümetten bir yetkili kendilerinin epeydir uğraştıkları yangın söndürmede neredeyse sona geldiklerini, yardım edecek ülkelerin yardım ettikten sonra herşeyi kendi yapmışlar gibi gösterme ihtimaline karsı teklifleri daha önce kabul etmediklerini belirtti. En zor işi zaten yaptıklarınıyüzüp kuyruğa kadar geldiklerini, başarının tamamanın diğerlerine mal olmasının haksızlık olacağını da sözlerine ekledi.

9 Ekim 2015
Cakarta/ Endonezya

1576460cookie-checkEndonezya Rebuplika Gazetesinin ‘pus’zedelere jesti okunma rekoru kırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.