Endonezya’da 8.7 büyüklüğünde deprem

ABD Jeoloji Enstitüsü, Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen şiddetli depremin, daha önce açıklandığı gibi 8.2 değil, 8.7 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.


Amerikan deprem araştırma merkezi, depremin TSİ 19.15’de meydana geldiğini ve yaklaşık 3 dakika sürdüğünü kaydetti.


Endonezya meteoroloji ve jeofizik hizmetlerinden bir yetkili, depremin Sumatra, Pedang ve Medan kentleri arasındaki bir bölgeyi etkilediğini söyledi. Yetkililer, 26 Aralık 2004’te meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden en fazla etkilenen Sumatra adasında elektrik kesintilerinin olduğunu da belirtti.


ABD Jeoloji Enstitüsü sözcü Don Blakeman, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni depremin, 26 Aralık’ta tsunamiye neden olan Richter ölçeğine göre 9.0 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği bölgeye çok yakın olduğunu kaydetti.



NİAS ADASINDA BÜYÜK KAYIP


Endonezya açıklarında meydana gelen depremde, Nias Adası’nda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği bildirildi.


Hükümet yetkilileri, adadaki yerleşim bölgelerinin büyük zarar gördüğünü, çok sayıda binanın yıkıldığını ve yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyledi.


AFP, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Endonezya’ya bağlı Nias adasında en az 2 kişinin öldüğünü duyurmuştu.


TSUNAMİ KORKUSU


Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de depremin tsunamiye neden olabileceğini bildirdi.


Merkez, yetkililerin, sahil bölgelerinin tahliye edilmesi için derhal önlem alması gerektiğini de açıkladı.


Malezya’da da hissedilen depremden sonra, bölge ülkelerinden Hindistan, Tayland ve Sri Lanka’da da tsunami uyarısı verildi.


Açıklamada, yetkililerin, depremden 3 saat sonra tsunami oluşmadığı takdirde tehlikenin geçebileceği tahmininde bulundukları belirtildi.


Pasifik tsunami uyarı merkezi, bu büyük depremin “geniş çapta yıkıcı” tsunamileri oluşturma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, 1000 kilometrelik sahil şeridinin tahliye edilmesinin gerekebileceğini bildirdi.


26 Aralık 2004’teki tsunami felaketinden en çok etkilenen yerlerin başında gelen Hindistan’daki Tamil Nadu eyaletinde tsunami uyarısı verildiğini, kıyıda bulunan balıkçılara iç kesimlere gitme çağrısında bulunulduğu belirtildi.


Diğer yandan ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA), depremin dev dalgaları tetikleyip tetiklemeyeceğini bilmemekle birlikte, bu ihtimalin yüksek olduğuna dikkat çekti.


Uzmanlar, depremin oluşturacağı muhtemel dev dalgaların yönünün, Hint Okyanusu’nun güneyindeki Mauritius adaları olacağı tahmininde bulundu.


COCOS ADALARINDA TSUNAMİ


Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Cocos adalarında küçük çaplı tsunami tespit edildiğini kaydetti.


Cocos Adaları, depremin merkez üssünün güneyinde yer alıyor.


JAPONYA: DEPREM 8.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE


Japonya meteoroloji ajansı da Sumatra açıklarındaki depremin Richter ölçeğine göre 8.5 büyüklüğünde olduğunu belirtti.


HİNDİSTAN ACİL KONTROL MERKEZİ DEVREDE


Depremin ardından Hindistan İçişleri Bakanlığı’ndaki acil kontrol merkezinin faaliyete geçirildiği bildirildi.


Hindistan ajansı Press Trust of India’deki haberde, meteoroloji dairesi yetkililerinin depremin tsunamiye yol açıp açmayacağını saptamak amacıyla çalışmalara başladığı belirtildi.


Hindistan’daki acil kontrol merkezi, 26 Aralık 2004’te Güney Asya ülkelerini vuran depremin ardından oluşturulmuştu.


Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki AFP muhabiri, depremin hissedilmesinin ardından otel ve evlerin boşaltıldığını duyurdu.


Japonya’daki Meteoroloji Ajansı Deprem ve Tsunami Gözlemleri Bölümü, kurumunun bugünden itibaren Rusya, Güney Kore, Çin, Filipinler, Endonezya ve Yeni Gine’ye, Büyük Okyanus’un kuzeybatısında, Japonya ve söz konusu ülkelerin yakınında meydana gelebilecek Richter ölçeğine göre 6.5 ve daha yukarı büyüklükteki depremlerden sonra tsunami uyarı verisi sağlayacağını belirtmişti.


KIZILAY EKİBİ GÜVENLİ BİR YERE ÇEKİLDİ


Türkiye Kızılay Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, Endonezya’da meydana gelen depremin ardından, Banda Açe ve Sri Lanka’daki ekiplerle irtibata geçilerek, güvenli bölgelere çekilmesi istendi.


Bölgedeki Kızılay personelinin durumunun iyi olduğu, Banda Açe’deki Kızılay ekibinin kentten panik içinde kaçan halka psiko-sosyal destek vermeye başladığı kaydedildi.  (aa) 


ENDONEZYA İLE İLGİLİ VERİLER

1019920cookie-checkEndonezya’da 8.7 büyüklüğünde deprem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.