Endonezya’da Ahmedilere saldırı

Gecen Pazar günü Batı Java Tasikmalaya’da Tenjowaringina adlı Ahmadi köyüne bir saldırı yapıldı.

Ahmedi’ lerin ikindi duası için toplanmış oldukları sırada öfkeli bir grup tarafından gerçekleştirilen saldırıda bir ilkokul, bir küçük camii ve normal bir camiinin de içinde olduğu 29 bina hasar gördü. Saldırıda yaralanan veya ölen olmadı.

Verilen bilgilere gore saldırının Ahmedi Cematiinin 2 gün süren ve 2700 kişinin katıldığı toplantı ile ilgisi var. Polis gözetimi altında gerçekleştirilen bu toplantının hala devam ettiğini sanan Ahmedi karşıtı gruplar Tasikmalaya’nın dışından gelerek köye taş ve sopalarla saldırırken polis toplantığını bittiğini söylediğinde ise köyü taşlamaya devam etmişler. Yaklaşık 15 dakika süren saldırının polis müdahalesi ile daha ileri boyutlara taşınması engellenirken saldırıyı teşvik ve idare eden birinin varlığı da polisin verdiği bilgiler arasında.

Ahmedilerinin sözcüsü ise polisin deli gibi koşan kalabalığı durdurduramadığını ve saldırıdan sonra kimseyi tutuklamadığını ileri sürüyor.

Azınlık haklarına kısıtlama

Endonezya’da Ahmedi mezhebine mensup kişilere yönelik saldırıların 2011 mart ayında Batı Java’daki yerel yönetimin Ahmedi faaliyetlerini yasaklamasının ardından artış gösterdiği gözlenmekte. Bazı müslümanlar Ahmediliği sahte bir mezhep sayıyorlar ve kurucusu Mirza Ghulam Ahmad’ın peygamber olamayacağını ileri sürüyorlar.

Batı Java’da 4 Nisan da Ahmedilere ait bir camii 2011 yılında alınan kararlara ithaf yapılarak kapatıldı. Bu kararda Ahmedilerin inaclarına ait faaliyetleri geçekleştirmesi ve yayması yasaklanmıştı. Bekasi’deki Al-Misbah camiinde o günden bu yana 19 Ahmedi olayı protesto etmek için kendilerini barikatlarla kapatmış olarak yaşamaya devam ediyorlar.

Liberal bilim adamı Ulil Ashar Abdala Anayasanın her vatandaşa hiçbir baskı altında kalmadan dini inançlarına göre dini vecibelerini yerine getirmeleri için özgürlük tanımakta olduğunu ancak gerçeklerin tam aksini yansıttığını dile getirdi.Aynı zamanda Bekasi’de radikal dinci grupların hızla arttığını ve bunların da azınlıklarının haklarını tehdit ettiğini vurguladı.

Cemaatin Bekasi güvenlik koordinatörü Ahmad Maulana mühürün yasal olmadığını çünkü böyle bir mahkeme kararı bulunmadığını ve Ahmedilerin camideki mühür kalkana kadar camiide kalmaya devam edeceklerini ifade etti.

Son yıllarda Ahmedilere yapılan saldırılar;

Şubat-Nisan 2013 Pondok Gede’de Al Misbah camisinin 3 kez mühürlenmesi

25 Ekim 2012
Bandung da Kurban bayramı sırasında Al Nasir Camiine saldırarak binlerce Ahmedi’nin evi saydıkları bu camiiyi tahrip ederek kurban bayramı ibadetlerini yerine getirmelerinin engellenmeye çalışılması.

20 Nisan 2012
İslami gruplardan oluşan bir kalabalığın Batı Java’da Baiturahhim Camini tahrip etmeleri

17 Şubat 2012
200 Ahmedi tarafından kullanılan Nur Hidayah camiisine saldırı

6 Şubat 2011
Banten Cikeusik de 3 Ahmediinin öldürülmesi ve katillerin hak ettikleri cezayı almamaları.

Kadıyanilik-Ahmedilik

Bilinen diğer adı Kadıyanilik olan Ahmedilik 19. yy da Mirza Gulam Ahmed tarafından (1835-1908) Hindistan’da kurulmuş bir dini akımdır. İnanç anlamında kendilerini müslüman olarak tanımlayan Kadıyaniler Pakistan, Hindistan, Afrika, Amerka ve İngiltere’nin de için de olduğu 190 ülkede faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bir İslam hareketi olan Ahmedi’lik şiarı “Herkesi sev, kimseden nefret etme”dir.
Kadıyani Beyaz Minaresi, Ahmedi mezhebinin bir sembolü ve ayırt edici özelliği olmakla birlikte, bayraklarındaki sembollerden biridir.

Genellikle devletin yetersiz kaldığı Afrika ve Asya’nın birçok ülkesinde okulları hastaneleri vardır ve din dil ırk ayrımı yapmadan cemaat üyelerinin fedakarlıklarıyla hizmet üretirler. Bugün hâlâ yoğun misyonerlik faaliyetlerinde bulunabilmelerinin en büyük nedeni inançlarına göre her inananın vermesi gereken bir miktar zekât, bir tür vergi ve bir tür miras payıdır.

1550280cookie-checkEndonezya’da Ahmedilere saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.