Endonezya’da demokrasiye büyük darbe

Oylama sonucunda Yeni Bölgesel Seçim Yasası kabul edildi. O güne kadar doğrudan halk oyuyla yapılan mahalli seçimler meclisten geçen yeni yasa ile Hükümet adına çalışan bölge yasa yapıcılarına bırakıldı.

İlk kez 2005 yılında yapılan doğrudan seçimle kendi mahalli yöneticilerini seçen halk yine eskiye döndü.

Doğrudan seçim tartışmaları, önce Solo da belediye başkanı, sonra Jakarta’ya Vali olan ve 2 ay önce Endonezya ‘nın yeni başkanı olarak seçilen Jokowi’nin başarısından sonra gündeme geldi.

Jokowi marangozluktan çıkmış ve halkın oylarıyla bugün buluduğu yere kadar gelebilmişti.

Eğer doğrudan seçimler olmasa Jokowi ve yeni Cakarta Valisi Ahok gibi başarılı politikacılar seçilemeyecekti. Bu kanunla, halktan insanların seçilme şansı tamamen azalıyor ve elitler daha avantajlı duruma sokuluyor.

Oylamaya Başkan Yudhoyono’nun lideri olduğu Demokratik Parti milletvekilleri katılmadı ve bunun için büyük eleştiri aldılar. Görev süresi önümüzdeki ay dolacak olan başkan Yudhoyono sonucu son resmi ziyaretini yaptığı ABD ‘de öğrendi ve sürece demokrasi adına saygı duymasına karşın hayalkırıklığını ifade etti. Partisinin, doğrudan seçimlerin devam etmesinden yana olduğunu ve karara karşı Anayasa Mahkemesine ya da Yüksek Mahmekeye itiraz edeceklerini söyledi. İlginç olan bu kanun teklifinin kendi partisi tarafından yapılması ve taslağın hazırlanmasıydı…Onların teklifinde evet ve hayır kararına karşı 3. seçenek olarak doğrudan seçimlerin kalması fakat bunun yanında hazırlanan 10 maddelik ekle seçimlerin iyileştirilmesi yönünde oy kullanılması vardı. Sonuçta 3. seçenek kabul edilmedi.

Partiler evet ve hayır şeklinde oylama için karar alınca Demokratik Partililer meclisi terkederek oylamaya katılmadı. 560 milletvekilinden 148’i oylamaya katılmayınca karar yeni yasaya “evet “ çıktı. Başkan Yudhohono her ne kadar Yeni Yasasyı onaylamayacağını söylese de uzmanlar bunun mümkün olmayacağını, böyle bir karar için geç kalındığını ifade etmekteler.

Temmuz’da seçilen ve başkanlık görevine önümüzdeki ay başlayacak olan Jokowi de sonuçtan dolayı üzgün olduğunu ifade etti. Halkın, elinden bu hakkı alan politikacıları unutmaması gerektiğini, bu kararın Endonezya’nın çiçek açan demokrasisine darbe vurduğunu ve kendisinin de yasal mücadele başlatacağını ifade etti.

Endonezya hakkında iki kitabı olan yazar ve epidemiyolog Elisabeth Pisani de karardan dolayı üzgün olduğunu, bu oylama ile demokrasinin büyük darbe aldığını açıkladı. Halk arasından konuştuğu her kişin bu karara karşı olduğunu da vurguladı.

Endonezyalıların yüzde 80’i çıkan sonucun aksine bölgelerinde seçilecek kendi liderleri hakkında oy hakkına sahip olmak istiyor.

Böylece Endonezya’nın eskiden ,Yeni Order zamanında olduğu gibi elitist sisteme geri dönüleceği ve yönetimin, sistemi kendi çıkarları için kullanacak bir avuç politikacının elinde kalacağından korkuluyor.

_______________

[email protected]

1566220cookie-checkEndonezya’da demokrasiye büyük darbe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.