Enerji Bakanı: Doğal gazın değerini 65 milyar dolar

Karadeniz’de bulunduğu öne sürülen 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ile ilgili bilinmeyenleri Enerji Bakanı Fatih Dönmez anlattı. TRT Haber’de soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, “Rezervin geri dönük olarak ekonomik karşılığı 65 milyar dolar” dedi.

Dönmez şunları söyledi:

“14 ay önce bu bölgede sismik araştırma çalışmalarına başladık. Yerin röntgenini çekiyoruz. Sonra da uzmanlarımız burada değerlendirme yapıyorlar. Potansiyel bölgeler belirlendikten sonra da arkadaşlarımız buraya sondaj yapılması tavsiyesinde bulundu. 2100 metre civarında bir deniz derinliği var bu bölgede. 1400 metrelik kazından sonra 2 adet gaz akışları gelmeye başladı. Teknik ekip bunları test etti. Basınç okumaları yapıldı. Ve biz bölgede gaz olduğu kararına vardık. Hasretle beklediğimiz konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza söyledik. Bugün de müjdeli haberi Cumhurbaşkanımızın ağzından duyduk. 2004’ten beri Karadeniz’de yabancı şirketlerle birlikte 6 tane derin deniz sondajı yaptık.”

“GAZIN DEĞERİ 65 MİLYAR DOLAR”
Dönmez, “Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi. Yeni kaynak bulamazsak bile bu gaz 7- 8 yıllık ihtiyacı karşılar. Gaz ve petrol fiyatlarını bilmeden geleceğe dönük bir tahmin zor olacaktır. Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar. Vatandaşların kullanacağı doğal gaz, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacak. Bundan sonraki işlerimiz, sondaj ve sismik faaliyetlerimizi kendi imkanlarımızla yapacağız” şeklinde konuştu.

“İŞLETME TÜRKİYE PETROLLERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK”
Bakan Dönmez, boru hattını ihale usulüyle yapabileceklerini söyleyerek, “İşletme, Türkiye Petrolleri tarafından yürütülecek. Kaynaktan evdeki ocağa kadar yerli ve milli imkanlarla bu süreci yönetecek güce sahibiz. 81 ilimizde doğalgaz kullanıyoruz. Dünyada bu şekilde şebeke genişleten başka bir ülke yok. Birçok malzemeyi yerli sanayi üzerinden yürütüyoruz. Doğal gaz ve petrole 40 milyar dolar seviyesinde ücret ödüyoruz. Bunları azaltacağız ve cari açıkta pozitif katkı sağlayacağız” diye konuştu.

2443420cookie-checkEnerji Bakanı: Doğal gazın değerini 65 milyar dolar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.